Suroviny
- olivový olej
- červená řepa (syrová ) 1 kg (asi 8 středně velkých řep)
- čerstvé oregano (otrhané lístky ) 1 malý svazek
- kozí sýr (plnotučný měkký ) 100 g
- žervé 100 g
- tymián (nasekané lístky čerstvého ) 1 lžíce
- pažitka (nasekaná ) 2 lžíce
Dokončení
- vlašské ořechy 75 g
- cukr krupice (přírodní ) 1 lžíce
- šalvěj (čerstvá, jen lístky) 1/2 svazku
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Použité suroviny (a tím i výsledná terinka) jsou navíc mimořádně originální stejně jako postup přípravy – zkrátka tohle bude hit každého večírku!
Postup přípravy
- Zapékací formu o délce asi 20 cm a výšce asi 9 cm (terinku) vymažte trochou oleje a vyložte potravinovou fólií tak, aby přesahovala přes okraje a terinka se s ní mohla zakrýt.
- Neoloupanou, ale umytou řepu dejte do hrnce, zalijte studenou vodou, lehce osolte a na nízkém stupni vařte 40 až 50 minut, až bude řepa měkká. Pak nechte řepu vychladnout.
- Většinu oregana nasekejte nadrobno a promíchejte s oběma sýry, pažitkou, solí a pepřem podle chuti v misce. Misku přikryjte a dejte do chladu.
- Z vychladlé řepy opatrně stáhněte prsty slupku (vezměte si raději rukavice kvůli zabarvení) a opatrně ji nakrájejte na 1,5 mm plátky, nejlépe to jde na mandolinovém kráječi.
- Terinku vyložte plátky řepy tak, aby se trochu překrývaly. U okrajů je můžete přikrojit, aby byly rovné, ale nemusíte. Potřete tenkou vrstvou ochuceného sýra a vrstvy opakujte, až spotřebujete všechny přísady. Zakončete vrstvou řepy, terinku přetáhněte přečnívající fólií, navrch položte kus kartonu a terinku zatižte třeba těžkým kastrůlkem nebo plnými plechovkami. Dejte na noc do ledničky.
- Před podáváním opražte ořechy na malé pánvi, až začnou vonět, pak je posypte cukrem a minutku promíchávejte, až cukr začne karamelizovat. Směs vyklopte na plech a nechte vychladnout.
- V malé pánvičce rozehřejte trochu oleje a osmažte na něm zbylé lístky oregana a šalvěje, až budou křupavé. Nechte na kuchyňském papíru odsát přebytečný tuk a lehce osolte.
- Odhrňte vrchní vrstvu fólie z terinky a opatrně ji vyklopte na prkýnko a stáhněte fólii. Terinku posypte praženými ořechy a osmaženými bylinkami a velmi ostrým nožem ji nakrájejte na plátky. Podávejte ji s toasty.