Najděte si recept
Na co máte chuť?

Sytý salát z quinoy, brambor a tuňáka
Suroviny (4 porce)
- uvařené brambory 500 g
- uvařená quinoa (v suchém stavu 200 g) 500 g
- konzervovaný tuňák 200–250 g
- menší cibule 1 ks
- Sůl 1,5–2 lžičky
- čerstvě mletý pepř
- umeocet (japonský ocet) 1–2 lžíce
- cherry rajčata 250 g
- pažitka, petrželka nebo bazalka 1 hrst
Postup
- Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na kostičky jako do bramborového salátu.
- Uvařenou quinou dejte do mísy, promíchejte a nechte chladit.
- Cibuli nakrájejte na velmi jemné kostičky. Smíchejte vychladlé brambory, quinou, cibulku, osolte, opepřete, ochuťte umeoctem a přidejte tuňáka – máte-li tuňáka v kvalitním olivovém oleji, klidně přidejte do salátu i olej z konzervy. Běžný rostlinný olej z konzervy moc dobré chutě do salátu nepřidá, proto pokud máte takovou konzervu, olej raději slijte a přidejte cca 6 lžic kvalitního olivového oleje.
- Přidejte cherry rajčátka nakrájená na půlky a nasekanou pažitku a servírujte.
Sytý salát z quinoy, brambor a tuňáka, foto: BioAbecedář Hanky Zemanové
BioAbecedář vám odpoví na všechny „bio“ otázky
Poslední kniha Hanky Zemanové, propagátorky biopotravin a biovaření, je jakousi „biobiblí“ – souhrnným a přehledným průvodcem pro příznivce trendu bio a biovaření i pro ty, kdo se zajímají o zdraví a zdravý životní styl.
Odpovědi na otázky, které vás v souvislosti s biovařením napadnou, najdete v BioAbecedáři. Hanka shromáždila výsledky vědeckých výzkumů, doporučení odborníků, srovnání pohledů západní i čínské dietetiky, názory ajurvédy a makrobiotiky. Poradí, k čemu se hodí jednotlivé biosuroviny, jak je vybírat a správně připravovat. V receptové části kniha přináší přes 60 vyzkoušených receptů, díky nimž se zdravé potraviny mohou stát součástí jídelníčku každé rodiny.
Knihu BioAbecedář Hanky Zemanové vydalo nakladatelství Smart Press a koupíte ji u všech dobrých knihkupců za 699 Kč.