Sýrové kuličky
- měkký tvaroh (v kostce) 500 g
- máslo (změklé ) 150 g
- tvrdý sýr (najemno nastrouhaný tvrdý sýr (eidam, čedar, gouda...)) 200 g
- mák (celý modrý ) 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Nivové kuličky
- měkký tvaroh (v kostce) 500 g
- pomazánkové máslo 2 lžíce
- máslo (změklé ) 100 g
- niva (najemno nastrouhaná ) 110 g
- eidam (najemno nastrouhaný ) 60 g
- mák (celý modrý ) 2 lžíce
- sůl
Na obalení
- mák (celý )
- chilli (chilli vločky)
- sezamová semínka
- ořechy (drcené)
Postup přípravy
- Všechny ingredience na obě varianty kuliček smíchejte v kompaktní hmotu. Nechte odležet v chladu a poté ukoulejte kuličky velikosti vlašského ořechu.
- Hotové sýrové kuličky obalujte v máku smíchaném s chilli lupínky. Skvělá jsou také opražená sezamová semínka s chilli lupínky. Efektní je prach ze sušené červené řepy nebo čaj matcha.
- Nivovým kuličkám bude slušet „kabát“ z mletých vlašských oříšků. Vyzkoušet můžete i najemno nastrouhané uvařené vajíčko smíchané s petrželí.
PRIMA TIP: Pokud se vám bude hmota při tvoření kuliček příliš lepit na prsty, namočte si je do vody.