Sýrové kuličky
- měkký tvaroh v kostce 500 g
- změklé máslo 150 g
- najemno nastrouhaný tvrdý sýr (eidam, čedar, gouda...) 200 g
- celý modrý mák 1 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
Nivové kuličky
- měkký tvaroh v kostce 500 g
- pomazánkové máslo 2 lžíce
- změklé máslo 100 g
- najemno nastrouhaná niva 110 g
- najemno nastrouhaný eidam 60 g
- celý modrý mák 2 lžíce
- sůl
Na obalení
- celý mák
- chilli vločky
- sezamová semínka
- drcené ořechy
Postup přípravy
- Všechny ingredience na obě varianty kuliček smíchejte v kompaktní hmotu. Nechte odležet v chladu a poté ukoulejte kuličky velikosti vlašského ořechu.
- Hotové sýrové kuličky obalujte v máku smíchaném s chilli lupínky. Skvělá jsou také opražená sezamová semínka s chilli lupínky. Efektní je prach ze sušené červené řepy nebo čaj matcha.
- Nivovým kuličkám bude slušet „kabát“ z mletých vlašských oříšků. Vyzkoušet můžete i najemno nastrouhané uvařené vajíčko smíchané s petrželí.
PRIMA TIP: Pokud se vám bude hmota při tvoření kuliček příliš lepit na prsty, namočte si je do vody.
Sýrové kuličky s mákem Zdroj: archiv nasmodrymak.cz