Kari pasta
- zázvor (čerstvý ) 45 g
- česnek 2 stroužky
- citronová tráva 1 stonek
- limetka (listy kaffirové) 3 ks
- mletý koriandr 1 lžíce
- římský kmín (mletý ) 1 lžíce
- chilli (chilli vločky) 1 lžička
- Kokosový olej 1 lžíce
- voda (teplá ) 1–2 lžíce
- koriandr (čerstvý ) 1 svazek
Kari
- kokosové mléko (plnotučné ) 800 ml
- zeleninový vývar 100 ml
- tmavý cukr 1 lžíce
- zelenina (směs mladé zeleniny (viz Prima tip)) 400 g
- rajčata (třešňová ) 100 g
- žlutá paprika 1 ks
- koriandr (čerstvý ) 1 malý svazek
- limetková šťáva z 1 limety
- limetková kůra z 1 limety
K podávání
- kešu 1 hrst
PRIMA TIP: Na přípravu kari lze použít směs různých druhů zeleniny podle aktuálního stavu domácích zásob a hlavně podle sezony. Vyzkoušejte například tuto sestavu: lusky cukrového hrášku, zelené fazolky, mladá výhonková brokolice, baby cukrová kukuřice atd.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C a pusťte se do kari pasty. Zázvor a česnek oloupejte, citronovou trávu zbavte dřevnatého konce a rozmixujte společně v mixéru na smoothie nebo roztlučte v hmoždíři dohladka. Přidejte limetové listy, mletý koriandr, římský kmín, chilli vločky a kokosový olej. Vlijte teplou vodu a rozmixujte na pastu. Přidejte koriandr a znovu mixujte, aby bylo všechno rozmělněné a stejnoměrně promíchané.
- Do hlubokého plechu vlijte kokosové mléko a vývar, vmíchejte připravenou kari pastu a cukr, zakryjte plech alobalem a pečte 15 minut.
- Mezitím očistěte a omyjte zeleninu, větší kousky nakrájejte na menší. Rajčátka rozkrojte na čtvrtky, papriku zbavte jádřince a semínek a nakrájejte na nudličky. Vmíchejte do kokosového mléka, znovu přikryjte alobalem a pečte 10 minut doměkka.
- Koriandr nasekejte nadrobno, jarní cibulku nahrubo. Do hotového kari vmíchejte koriandr, limetovou šťávu a strouhanou kůru, posypte ořechy a jarní cibulkou.
PRIMA TIP: Listy kaffirové limety nejsou listy speciální odrůdy limety, ale citrusovníku jménem kaffir. Na rozdíl od limetových listů ty kaffirové intenzivně voní a pokrmu dodají lehkou nasládlost. Vůně a chuť se naplno rozvine podrcením nebo tepelnou úpravou. Koupíte je čerstvé, mražené i sušené v asijských obchodech nebo ve speciálních odděleních v supermarketu.