Svěží thajské kari s limetou, zeleninou a kokosem z jednoho plechu

Moje hodnocení
8x

Hotové kari pasty často obsahují sušené krevety nebo rybí omáčku, což nevyhovuje vegetariánům, veganům ani lidem s intolerancí mořských plodů. Tahle pasta představuje vítanou alternativu, snadno ji připravíte v kuchyňském robotu se sekacím nástavcem nebo v hmoždíři. Zeleninu není třeba péct dlouho, aby neztratila svou nádhernou barvu, vitaminy a křupavost. V kokosovém mléce se naplno rozvine její sladkost.

4 porce
60 minut
thajská

Kari pasta

  • čerstvý zázvor 45 g
  • česnek 2 stroužky
  • citronová tráva 1 stonek
  • listy kaffirové limety 3 ks
  • mletý koriandr 1 lžíce
  • mletý římský kmín 1 lžíce
  • chilli vločky 1 lžička
  • kokosový olej 1 lžíce
  • teplá voda 1–2 lžíce
  • čerstvý koriandr 1 svazek

Kari

  • plnotučné kokosové mléko 800 ml
  • zeleninový vývar 100 ml
  • tmavý cukr 1 lžíce
  • směs mladé zeleniny (viz Prima tip) 400 g
  • třešňová rajčátka 100 g
  • žlutá paprika 1 ks
  • čerstvý koriandr 1 malý svazek
  • šťáv a kůra z 1 limety

K podávání

  • kešu ořechy 1 hrst
  • jarní cibulka 1 svazek

PRIMA TIP: Na přípravu kari lze použít směs různých druhů zeleniny podle aktuálního stavu domácích zásob a hlavně podle sezony. Vyzkoušejte například tuto sestavu: lusky cukrového hrášku, zelené fazolky, mladá výhonková brokolice, baby cukrová kukuřice atd.

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a pusťte se do kari pasty. Zázvor a česnek oloupejte, citronovou trávu zbavte dřevnatého konce a rozmixujte společně v mixéru na smoothie nebo roztlučte v hmoždíři dohladka. Přidejte limetové listy, mletý koriandr, římský kmín, chilli vločky a kokosový olej. Vlijte teplou vodu a rozmixujte na pastu. Přidejte koriandr a znovu mixujte, aby bylo všechno rozmělněné a stejnoměrně promíchané.
  2. Do hlubokého plechu vlijte kokosové mléko a vývar, vmíchejte připravenou kari pastu a cukr, zakryjte plech alobalem a pečte 15 minut.
  3. Mezitím očistěte a omyjte zeleninu, větší kousky nakrájejte na menší. Rajčátka rozkrojte na čtvrtky, papriku zbavte jádřince a semínek a nakrájejte na nudličky. Vmíchejte do kokosového mléka, znovu přikryjte alobalem a pečte 10 minut doměkka.
  4. Koriandr nasekejte nadrobno, jarní cibulku nahrubo. Do hotového kari vmíchejte koriandr, limetovou šťávu a strouhanou kůru, posypte ořechy a jarní cibulkou.

PRIMA TIP: Listy kaffirové limety nejsou listy speciální odrůdy limety, ale citrusovníku jménem kaffir. Na rozdíl od limetových listů ty kaffirové intenzivně voní a pokrmu dodají lehkou nasládlost. Vůně a chuť se naplno rozvine podrcením nebo tepelnou úpravou. Koupíte je čerstvé, mražené i sušené v asijských obchodech nebo ve speciálních odděleních v supermarketu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty