Svěží thajské kari s limetou, zeleninou a kokosem z jednoho plechu

Moje hodnocení
16x

Hotové kari pasty často obsahují sušené krevety nebo rybí omáčku, což nevyhovuje vegetariánům, veganům ani lidem s intolerancí mořských plodů. Tahle pasta představuje vítanou alternativu, snadno ji připravíte v kuchyňském robotu se sekacím nástavcem nebo v hmoždíři. Zeleninu není třeba péct dlouho, aby neztratila svou nádhernou barvu, vitaminy a křupavost. V kokosovém mléce se naplno rozvine její sladkost.

4 porce
60 minut
thajská

Kari pasta

Kari

K podávání

PRIMA TIP: Na přípravu kari lze použít směs různých druhů zeleniny podle aktuálního stavu domácích zásob a hlavně podle sezony. Vyzkoušejte například tuto sestavu: lusky cukrového hrášku, zelené fazolky, mladá výhonková brokolice, baby cukrová kukuřice atd.

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a pusťte se do kari pasty. Zázvor a česnek oloupejte, citronovou trávu zbavte dřevnatého konce a rozmixujte společně v mixéru na smoothie nebo roztlučte v hmoždíři dohladka. Přidejte limetové listy, mletý koriandr, římský kmín, chilli vločky a kokosový olej. Vlijte teplou vodu a rozmixujte na pastu. Přidejte koriandr a znovu mixujte, aby bylo všechno rozmělněné a stejnoměrně promíchané.
  2. Do hlubokého plechu vlijte kokosové mléko a vývar, vmíchejte připravenou kari pastu a cukr, zakryjte plech alobalem a pečte 15 minut.
  3. Mezitím očistěte a omyjte zeleninu, větší kousky nakrájejte na menší. Rajčátka rozkrojte na čtvrtky, papriku zbavte jádřince a semínek a nakrájejte na nudličky. Vmíchejte do kokosového mléka, znovu přikryjte alobalem a pečte 10 minut doměkka.
  4. Koriandr nasekejte nadrobno, jarní cibulku nahrubo. Do hotového kari vmíchejte koriandr, limetovou šťávu a strouhanou kůru, posypte ořechy a jarní cibulkou.

PRIMA TIP: Listy kaffirové limety nejsou listy speciální odrůdy limety, ale citrusovníku jménem kaffir. Na rozdíl od limetových listů ty kaffirové intenzivně voní a pokrmu dodají lehkou nasládlost. Vůně a chuť se naplno rozvine podrcením nebo tepelnou úpravou. Koupíte je čerstvé, mražené i sušené v asijských obchodech nebo ve speciálních odděleních v supermarketu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty