Najděte si recept
Na co máte chuť?

Svěží thajské kari s limetou, zeleninou a kokosem z jednoho plechu
Hotové kari pasty často obsahují sušené krevety nebo rybí omáčku, což nevyhovuje vegetariánům, veganům ani lidem s intolerancí mořských plodů. Tahle pasta představuje vítanou alternativu, snadno ji připravíte v kuchyňském robotu se sekacím nástavcem nebo v hmoždíři. Zeleninu není třeba péct dlouho, aby neztratila svou nádhernou barvu, vitaminy a křupavost. V kokosovém mléce se naplno rozvine její sladkost.
do 1 hodiny
4 porce
PRIMA TIP: Na přípravu kari lze použít směs různých druhů zeleniny podle aktuálního stavu domácích zásob a hlavně podle sezony. Vyzkoušejte například tuto sestavu: lusky cukrového hrášku, zelené fazolky, mladá výhonková brokolice, baby cukrová kukuřice atd.
Suroviny (4 porce)
Kari pasta:
- čerstvý zázvor 45 g
- česnek 2 stroužky
- citronová tráva 1 stonek
- listy kaffirové limety 3 ks
- mletý koriandr 1 lžíce
- mletý římský kmín 1 lžíce
- chilli vločky 1 lžička
- kokosový olej 1 lžíce
- teplá voda 1–2 lžíce
- čerstvý koriandr 1 svazek
Kari:
- plnotučné kokosové mléko 800 ml
- zeleninový vývar 100 ml
- tmavý cukr 1 lžíce
- směs mladé zeleniny (viz Prima tip) 400 g
- třešňová rajčátka 100 g
- žlutá paprika 1 ks
- čerstvý koriandr 1 malý svazek
- šťáv a kůra z 1 limety
K podávání:
- kešu ořechy 1 hrst
- jarní cibulka 1 svazek
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C a pusťte se do kari pasty. Zázvor a česnek oloupejte, citronovou trávu zbavte dřevnatého konce a rozmixujte společně v mixéru na smoothie nebo roztlučte v hmoždíři dohladka. Přidejte limetové listy, mletý koriandr, římský kmín, chilli vločky a kokosový olej. Vlijte teplou vodu a rozmixujte na pastu. Přidejte koriandr a znovu mixujte, aby bylo všechno rozmělněné a stejnoměrně promíchané.
- Do hlubokého plechu vlijte kokosové mléko a vývar, vmíchejte připravenou kari pastu a cukr, zakryjte plech alobalem a pečte 15 minut.
- Mezitím očistěte a omyjte zeleninu, větší kousky nakrájejte na menší. Rajčátka rozkrojte na čtvrtky, papriku zbavte jádřince a semínek a nakrájejte na nudličky. Vmíchejte do kokosového mléka, znovu přikryjte alobalem a pečte 10 minut doměkka.
- Koriandr nasekejte nadrobno, jarní cibulku nahrubo. Do hotového kari vmíchejte koriandr, limetovou šťávu a strouhanou kůru, posypte ořechy a jarní cibulkou.
PRIMA TIP: Listy kaffirové limety nejsou listy speciální odrůdy limety, ale citrusovníku jménem kaffir. Na rozdíl od limetových listů ty kaffirové intenzivně voní a pokrmu dodají lehkou nasládlost. Vůně a chuť se naplno rozvine podrcením nebo tepelnou úpravou. Koupíte je čerstvé, mražené i sušené v asijských obchodech nebo ve speciálních odděleních v supermarketu.
Zeleninové zázraky z jednoho plechu
Jedna trouba, jeden plech a tolik možností! Liz Franklinová vám ve své knize ukáže 101 jednoduchých způsobů, jak připravit výživné a lahodné vegetariánské či veganské jídlo a udělat z vaření teplých večeří zábavu. Nechybí ani pár ovocných sladkostí, placičky, ranní ovesná kaše nebo skvělé polévky. Inspiraci autorka sbírala po celém světě, a tak pokrmy překvapují kombinacemi surovin, koření, bylinek a hrají všemi barvami, chutěmi a vůněmi. Jednoddušší už to být snad ani nemůže.
Vydalo nakladatelství Slovart.
Vydalo nakladatelství Slovart.