Suroviny
- cukr krupice 50 g
- hladká mouka 450 g
- vejce 1 ks
- olej 100 ml
- perníkové koření 1 lžička
- mléko 200 ml
- droždí (čestvé droždí nebo pytlíček suchého droždí) 20 g
- čerstvé švestky 500 g
Drobenka
- hrubá mouka 50 g
- máslo 50 g
- cukr 50 g
Postup přípravy
- Nejprve vložte suroviny na těsto do mísy. Odvažte cukr a vložte do mísy.
- Přidejte mouku, perníkové koření, dále vejce, olej, sušené droždí (pokud používáte čerstvé, tak nechte vzejít kvásek) a nakonec teplé mléko.
- Důkladně uhněťte. Těsto bude mít příjemnou konzistenci.
- Nechte vykynout. Já ho nechávám vykynout v míse s krytkou a jen do otvoru dám utěrku. Vznikne tam krásné teplo a těsto pěkně kyne.
- Zapněte troubu na 170 °C.
- Těsto rozprostřete na velký plech. Nebojte se udělat opravdu tenkou placku, protože těsto ještě vykyne.
- Na těsto poklaďte švestky. Čím více, tím lépe.
- Nakonec připravte drobenku a to tak, že smíchejte všechny suroviny a prsty propracujte.
- Zahněte kraje a nechte ještě tak 15 minut pod utěrkou kynout.
- Pečte cca 30 minut.