Suroviny
- čerstvé švestky 500 g
- červená cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- olej 1 lžíce
- koření pěti vůní 1/2 lžičky
- zázvor (čerstvý ) 10 g
- chilli (plátky) 1 lžička nebo kousek chilli papričky
- želírovací cukr 70 g
- vinný ocet 2 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Na lžíci oleje orestujte na měsíčky nakrájenou červenou cibuli a najemno nasekaný čerstvý zázvor, po chvilce přidejte plátky česneku.
- Na mírném plameni restujte asi 3 minuty. Pak přijdejte vypeckované nakrájené švestky, mletou skořici, chilli plátky a čerstvě mletý pepř.
- Vše lehce podlijte vodou, přiklopte a vařte na mírném plameni asi 15 minut, dokud se švestky nerozvaří. Poté přidejte vinný ocet a odkryté vařte ještě 5 minut.
- Tyčovým mixérem směs rozmixujte, přisypte želírovací cukr, provařte a dosolte. Když necháte chutney v ledničce třeba týden uležet, jeho chuť se ještě zvýrazní.