Snídaňový sladký nákyp se sušenými meruňkami a brusinkami

Moje hodnocení
3x

Je úžasné, jak pouhá tři vejce promění starý bochník chleba v delikátní snídaňový nákyp. Výsledný efekt umocní různé druhy sušeného i čerstvého ovoce. Výborný nákyp získáte, když použijete čerstvá jablka nebo hrušky, vypeckované třešně, jahody, nebo dokonce rebarboru.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • mletý mák (plnotučné mléko) 500 ml
  • cukr krupice 2 lžíce
  • vejce 3 ks
  • mletá skořice 1/2 lžičky
  • celozrnný toustový chleba natrhaný na kousky 8 krajíců
  • nakrájené sušené meruňky 170 g
  • neslazené sušené brusinky 4 lžíce
  • med nebo javorový sirup
  • máslo (máslo na vymazání formy)

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. V míse smíchejte mléko, cukr, vejce a skořici. Směs prošlehejte a odstavte stranou.
  3. Smíchejte dohromady sušené meruňky a brusinky.
  4. Do připraveného pekáče dejte polovinu množství na kousky natrhaných krajíců toustového chleba a zasypte je sušeným ovocem. Vytvořte další vrstvu z druhé poloviny chleba a vše zalijte mléčnou směsí.
  5. Pečte v předehřáté troubě 35–45 minut, dokud nákyp na povrchu nezezlátne.
  6. Nákyp servírujte teplý zalitý medem nebo javorovým sirupem.

PRIMA TIP: Obdobným způsobem můžete zpracovat i zbylou vánočku nebo mazanec.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty