Suroviny
- tofu natural 200 g
- sójová omáčka tamari 2 lžíce
- Olivový olej 2 lžíce
- čerstvé smrže 120 g
- Česnek 2 malé stroužky
- drcený kmín 1 lžička
- sójová smetana 200 ml
- hrubozrnná horčice 1 lžička
- lahůdkové droždí 1 lžička
- čerstvý estragon, hladkolistá petržel či tymián 1 malá hrst
- mořská sůl a čerstvě namletý pepř
Úprava je jednoduchá a rychlá, nejčastěji se podávají ve smetanové omáčce. Díky sójové smetaně si je můžete podobným způsobem připravit ve veganské úpravě.
Postup přípravy
- Tofu nakrájejte na plátky, přelijte sójovou omáčkou a 1 lžící oleje, zlehka opepřete, marinádu rozetřete a nechte zhruba 10 minut odležet. Mezitím očistěte houby a podrťte česnek.
- V menší pánvi rozehřejte zbylý olej, vložte do něj marinované tofu a zprudka ho z obou stran orestujte. Vyjměte a odložte na talíř.
- Do volné pánve vhoďte smrže a restujte je zhruba 5 minut doměkka. Přidejte kmín a česnek a opékejte 2 minuty. Zalijte smetanou, vmíchejte hořčici, osolte a opepřete a zhruba 5 minut povařte, až omáčka lehce zhoustne. Dochuťte droždím a posypte nasekanými bylinkami.
- Tofu prohřejte, vložte do omáčky a podávejte s noky, rýží nebo pečivem. Můžete doplnit i hlávkovým salátem s ředkvičkami.