reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
Smetanová omáčka se smrži a opékaným tofu
Autor: Petr Klíma Smetanová omáčka se smrži a opékaným tofu

Smetanová omáčka se smrži a opékaným tofu

Hodnoceno: 1x
Smrže spolu s kačenkami patří mezi první trofeje houbařské sezony. Začínají růst většinou začátkem března a v lese je můžete najít až do května. Jejich struktura a zvláštní vzhled žeber připomínají včelí plásty.
do 30 minut
3 porce

reklama

Úprava je jednoduchá a rychlá, nejčastěji se podávají ve smetanové omáčce. Díky sójové smetaně si je můžete podobným způsobem připravit ve veganské úpravě.

reklama

Postup

  1. Tofu nakrájejte na plátky, přelijte sójovou omáčkou a 1 lžící oleje, zlehka opepřete, marinádu rozetřete a nechte zhruba 10 minut odležet. Mezitím očistěte houby a podrťte česnek.
  2. V menší pánvi rozehřejte zbylý olej, vložte do něj marinované tofu a zprudka ho z obou stran orestujte. Vyjměte a odložte na talíř.
  3. Do volné pánve vhoďte smrže a restujte je zhruba 5 minut doměkka. Přidejte kmín a česnek a opékejte 2 minuty. Zalijte smetanou, vmíchejte hořčici, osolte a opepřete a zhruba 5 minut povařte, až omáčka lehce zhoustne. Dochuťte droždím a posypte nasekanými bylinkami.
  4. Tofu prohřejte, vložte do omáčky a podávejte s noky, rýží nebo pečivem. Můžete doplnit i hlávkovým salátem s ředkvičkami.

PRIMA TIP: V omáčce můžete povařit pár kuliček růžového pepře, rozvoní se a získá pikantní ostrost.

Smetanová omáčka se smrži a opékaným tofu  Foto: Smetanová omáčka se smrži a opékaným tofu , Foto: Petr Klíma

Zeleninová kuchařka Foto: Seznamte se: PETR KLÍMA

Osm let pracuje jako šéfkuchař dejvické restaurace Country Life, ve které vaří hlavně z farmářské zeleniny. Kromě kvality potravin dbá na jejich čerstvost, ale také lokálnost.

Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách po Novém Zélandu, krátké stáži ve Francii a především na britských ostrovech, kde strávil 5 let.

Vymyslel stovky zdravých receptů bez masa a plných zajímavých superpotravin, které můžete ochutnat v restauraci nebo je vyzkoušet díky jeho Zeleninové kuchařce nebo blogu www.greenwayfood.cz, kam většinu jídel i sám fotí.

Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press.

 
 

reklama

reklama