Suroviny
- vepřové plecko 500 g
 - cibule 2 ks
 - sádlo 1 lžíce
 - česnek 4 stroužky
 - brambory 2 ks
 - sušené houby 1 hrst
 - sušené švestky (bez pecek) 1 hrst
 - nové koření 3 kuličky
 - pepř celý (černý ) 1 lžička kuliček
 - bobkový list 2 ks
 - bílé kysané zelí 500 g
 - šunka (kvalitní ) 250 g
 - pikantní klobása 1 ks
 - máslo 1 lžíce
 - mletá sladká paprika 1 lžíce
 - sůl
 - čerstvě namletý pepř
 
    
    
Postup přípravy
- Omyté maso zalijte v hrnci vodou, lehce osolte, uveďte do varu a pak na mírném stupni vařte asi hodinu a půl zcela doměkka. Maso vyndejte a až s ním budete moct manipulovat, rozdělte ho na kousky nebo vlákna. Uchovejte je v misce, zalité trochou vývaru, aby neosychalo.
 - Cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky nebo kostičky a v hrnci ji osmažte na rozehřátém sádle. Přidejte plátky česneku a ještě chvíli je smažte, aby se rozvoněl. Zalijte vývarem, přidejte nakrájené brambory, sušené houby, švestky a koření. Vařte asi 10 minut, pak přidejte scezené zelí a vařte ještě 20 minut.
 - Do polévky přidejte na kostičky nakrájenou šunku, kolečka klobásy a obrané maso. Nakonec dochuťte paprikou, osmaženou na másle.
 
PRIMA TIP: Slovenská kapustnica přímo volá po rozležení, proto se připravuje den předem.