Suroviny
- droždí (čerstvé ) 5 g
- voda (vlažná ) 75 g
- cukr 1 špetka
- mouka (typ 550) 125 g
- olivový olej 1 lžíce
- rajčata 2 ks
- bazalka (lístky) 1 hrst
- česnek 1 stroužek
- strouhaný parmazán 1 lžíce
- olivový olej 2 lžíce
- forma (forma na pečení Zlatí medvídci) 1 ks
- mořská sůl (hrubá )
- sůl 2 špetky
- čerstvě namletý pepř
Další tipy na originální Haribo recepty najdete ve speciálu:
Postup přípravy
- V míse smíchejte droždí s vlažnou vodou a špetkou cukru, dokud se nerozpustí. Přidejte mouku a nechte těsto 10 minut přikryté odpočívat.
- Poté přidejte olivový olej a sůl a vše propracujte rukama do hladkého těsta. Těsto přikryjte a nechte ho na teplém místě cca 1 hodinu kynout.
- Předehřejte troubu na 220 °C na horním a spodním ohřevu. Vymažte formu tenkou vrstvou olivového oleje a vysypte trochou mořské soli.
- Znovu těsto dobře propracujte, dejte ho do formy a dobře jej vtlačte dovnitř. Nechte těsto ještě jednou 10 minut kynout. Pak prsty vytlačte do těsta malé prohlubně, pokapejte povrch olivovým olejem a posypte jej mořskou solí. Zasuňte formu do trouby a pečte focacciového medvídka 25 minut.
- Mezitím omyjte rajčata, rozčtvrťte je, odstraňte zbytky stopek a zbytek rozkrájejte na malé kousky. Omyjte bazalku, vytřepte ji dosucha a nahrubo ji natrhejte. Oloupejte stroužek česneku a rozdrťte jej najemno. Vše smíchejte s parmazánem a 2 polévkovými lžícemi olivového oleje v míse a okořeňte solí a pepřem.
- Vyjměte ještě teplého focacciového medvídka z formy a servírujte jej s rajčaty.
Slaný medvídek z focacciového těsta s rajčaty Zdroj: archiv Haribo