Yotam Ottolenghi

Slaný lilkový cheesecake

Moje hodnocení
1x

Tenhle cheesecake je plný překvapení – je slaný, hraje barvami od červené po tmavě hnědou či temně fialovou, voní po létě a je silně návykový. Dobře, to takové překvapení u cheesecakeů nebývá, ale tenhle si zamilujete. Byť to tak nevypadá, příprava je jednoduchá, a máte během ní skoro 1,5 hodiny volného času.

4 porce
60 minut
arabská

Suroviny

  • středně velké lilky 2 ks (700 g)
  • olivový olej 65 ml + na potření
  • oválná cherry rajčata 150 g
  • sýr feta 150 g
  • krémový sýr 150 g
  • vejce 3 ks
  • smetana ke šlehání (40 %) 60 ml
  • otrahné lístky oregana 10 g
  • směs koření za´atar 1,5 lžičky
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 190 °C. Lilky nakrájejte po šířce na 2cm plátky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je 60 ml olivového oleje, ochuťte solí a pepřem a pečte 40 minut dozlatova a doměkka.
  2. Hlubokou čtvercovou koláčovou formu 19 x 19 cm nebo kulatou formu o průměru 20 cm vyložte potravinářskou fólií a potřete trochou olivového oleje. Rajčata podélně rozpulte.
  3. Upečené lilky vyjměte a nechte vychladnout.
  4. Do mísy rozdrobte kousky sýra feta a prošlehejte ho s krémovým sýrem, vejcem, smetanou a špetkou černého pepře dohladka.
  5. Lilky naskládejte do formy tak, aby se opíraly jeden o druhý, aby téměř stály na hranách. Mezery vyplňte kousky rajčátek a posypte polovinou oregana.
  6. Vlijte sýrový krém tak, aby lilky a rajčata nepřekrýval, posypte zbylým oreganem a pečte v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 35–40 minut, až krém ztuhne a povrch zezlátne. Vyjměte z trouby a nechte lilkový cheesecake zchladnout na pokojovou teplotu.
  7. Vyjměte ho z formy a nakrájejte na kousky. Koření za’atar smíchejte se zbývající lžičkou olivového oleje, směsí opatrně potřete povrch a boky jednotlivých porcí a podávejte.

PRIMA TIP: Směs koření za’atar je velmi oblíbená v blízkovýchodní a severoafrické kuchyni, kde se sype na pečivo, na salát, na zeleninu, do jogurtu, rajty i zálivky. Základem je dobromysl syrská, tymián, saturejka, sumak (mleté plody škumpy), semínka sezamu, kmín, koriandr, někdy se do ní přidává máta, fenykl či jiné místní koření a byliny. Namíchat si ho můžete sami nebo koupit už hotovou směs.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Yotam Ottolenghi

Slovart Yotam Ottolenghi

Snadné může znamenat superrychlé jídlo, které dáte na stůl za pár minut, nebo jen z několika surovin. Možná oceníte spíš to, že část přípravy můžete udělat několik hodin či dní předem a jídlo si tak rozvrhnout, nebo že většinu surovin najdete ve spíži. I rafinovaný okouzlující pokrm lze uvařit lehce a téměř bez práce. Stačí znát dobrý trik nebo správný postup. Myšlenka, že každý má jiný názor na to, co je snadné, je podstatou této knihy geniálního šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho. „Knihou jsem tak nadšený proto, že je plná receptů, které jsou ještě nesporně, Ottolenghi‘, ale současně jsou snadné nejméně jedním (ale velmi často více než jedním) způsobem,“ říká o ní autor. Přesvědčit se můžete sami při přípravě zeleniny, příloh, hlavních chodů z rýže, obilovin či těstovin nebo masa, ryb či dezertů. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty