Suroviny
- lilek (středně velké ) 2 ks (700 g)
- olivový olej 65 ml + na potření
- cherry rajčata (oválná ) 150 g
- feta 150 g
- krémový sýr 150 g
- vejce 3 ks
- smetana ke šlehání (40 %) 60 ml
- oregano (otrahné lístky ) 10 g
- koření (směs koření za´atar) 1,5 lžičky
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 190 °C. Lilky nakrájejte po šířce na 2cm plátky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je 60 ml olivového oleje, ochuťte solí a pepřem a pečte 40 minut dozlatova a doměkka.
- Hlubokou čtvercovou koláčovou formu 19 x 19 cm nebo kulatou formu o průměru 20 cm vyložte potravinářskou fólií a potřete trochou olivového oleje. Rajčata podélně rozpulte.
- Upečené lilky vyjměte a nechte vychladnout.
- Do mísy rozdrobte kousky sýra feta a prošlehejte ho s krémovým sýrem, vejcem, smetanou a špetkou černého pepře dohladka.
- Lilky naskládejte do formy tak, aby se opíraly jeden o druhý, aby téměř stály na hranách. Mezery vyplňte kousky rajčátek a posypte polovinou oregana.
- Vlijte sýrový krém tak, aby lilky a rajčata nepřekrýval, posypte zbylým oreganem a pečte v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 35–40 minut, až krém ztuhne a povrch zezlátne. Vyjměte z trouby a nechte lilkový cheesecake zchladnout na pokojovou teplotu.
- Vyjměte ho z formy a nakrájejte na kousky. Koření za’atar smíchejte se zbývající lžičkou olivového oleje, směsí opatrně potřete povrch a boky jednotlivých porcí a podávejte.
PRIMA TIP: Směs koření za’atar je velmi oblíbená v blízkovýchodní a severoafrické kuchyni, kde se sype na pečivo, na salát, na zeleninu, do jogurtu, rajty i zálivky. Základem je dobromysl syrská, tymián, saturejka, sumak (mleté plody škumpy), semínka sezamu, kmín, koriandr, někdy se do ní přidává máta, fenykl či jiné místní koření a byliny. Namíchat si ho můžete sami nebo koupit už hotovou směs.