Najděte si recept
Na co máte chuť?

Slaný lilkový cheesecake
Tenhle cheesecake je plný překvapení – je slaný, hraje barvami od červené po tmavě hnědou či temně fialovou, voní po létě a je silně návykový. Dobře, to takové překvapení u cheesecakeů nebývá, ale tenhle si zamilujete. Byť to tak nevypadá, příprava je jednoduchá, a máte během ní skoro 1,5 hodiny volného času.
do 2 hodin
4 porce
Suroviny (4 porce)
- středně velké lilky 2 ks (700 g)
- olivový olej 65 ml + na potření
- oválná cherry rajčata 150 g
- sýr feta 150 g
- krémový sýr 150 g
- vejce 3 ks
- smetana ke šlehání (40 %) 60 ml
- otrahné lístky oregana 10 g
- směs koření za´atar 1,5 lžičky
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C. Lilky nakrájejte po šířce na 2cm plátky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je 60 ml olivového oleje, ochuťte solí a pepřem a pečte 40 minut dozlatova a doměkka.
- Hlubokou čtvercovou koláčovou formu 19 x 19 cm nebo kulatou formu o průměru 20 cm vyložte potravinářskou fólií a potřete trochou olivového oleje. Rajčata podélně rozpulte.
- Upečené lilky vyjměte a nechte vychladnout.
- Do mísy rozdrobte kousky sýra feta a prošlehejte ho s krémovým sýrem, vejcem, smetanou a špetkou černého pepře dohladka.
- Lilky naskládejte do formy tak, aby se opíraly jeden o druhý, aby téměř stály na hranách. Mezery vyplňte kousky rajčátek a posypte polovinou oregana.
- Vlijte sýrový krém tak, aby lilky a rajčata nepřekrýval, posypte zbylým oreganem a pečte v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 35–40 minut, až krém ztuhne a povrch zezlátne. Vyjměte z trouby a nechte lilkový cheesecake zchladnout na pokojovou teplotu.
- Vyjměte ho z formy a nakrájejte na kousky. Koření za’atar smíchejte se zbývající lžičkou olivového oleje, směsí opatrně potřete povrch a boky jednotlivých porcí a podávejte.
PRIMA TIP: Směs koření za’atar je velmi oblíbená v blízkovýchodní a severoafrické kuchyni, kde se sype na pečivo, na salát, na zeleninu, do jogurtu, rajty i zálivky. Základem je dobromysl syrská, tymián, saturejka, sumak (mleté plody škumpy), semínka sezamu, kmín, koriandr, někdy se do ní přidává máta, fenykl či jiné místní koření a byliny. Namíchat si ho můžete sami nebo koupit už hotovou směs.
Ještě více hojnosti
Izraelský šéfkuchař Yotam Ottolenghi momentálně žije v britském Camdenu a vymýšlí recepty do svého sloupku v novinách Guardian nebo do televizních pořadů, ve kterých představuje inovativní zpracování zeleniny a použití koření tak, abyste s malým úsilím dosáhly velkého efektu. Jeho dobroty můžete ochutnat v proslulých londýnských lahůdkářstvích Ottolenghi
a v restauraci NOPI, nebo si je uvařit doma. Ve své kuchařce Ještě více hojnosti ukazuje překvapivé způsoby úpravy zeleniny a obilovin, jejichž zpracování a kombinace vytvářejí fantastické lahůdky poutající všechny smysly. Recepty komentuje krátkými příběhy o jejich vzniku či oblibě v rodině, u přátel či hostů v restauraci, vysvětluje použité suroviny i prozrazuje praktické tipy, a tak si kuchařku s chutí i jen přečtete. Ale nepustit se do vaření by byla věčná škoda.
Vydalo nakladatelství Slovart.
a v restauraci NOPI, nebo si je uvařit doma. Ve své kuchařce Ještě více hojnosti ukazuje překvapivé způsoby úpravy zeleniny a obilovin, jejichž zpracování a kombinace vytvářejí fantastické lahůdky poutající všechny smysly. Recepty komentuje krátkými příběhy o jejich vzniku či oblibě v rodině, u přátel či hostů v restauraci, vysvětluje použité suroviny i prozrazuje praktické tipy, a tak si kuchařku s chutí i jen přečtete. Ale nepustit se do vaření by byla věčná škoda.
Vydalo nakladatelství Slovart.