Suroviny
- červená řepa 4 ks
- lilek (středně velké, nakrájené na větší kousky a osolené) 3 ks
- chilli papričky (podélně rozříznutá a zbavená jadérek) 3 ks
- olivový olej
- citronová tráva (nakrájená na čtvrtky a rozmačkaná) 1 stonek
- česnek (nakrájený na plátky) 2 stroužky
- kafírové listy (čerstvé, nebo 6–8 sušených) 1 hrst
- fenykl (semínka) 10 g
- koření garam másala 10 g
- citronová šťáva (z půlky citronu)
- citronová kůra (z půlky citronu)
- červená cibule (malá, rozpůlená a nakrájená na jemné plátky) 1 ks
- koriandr (čerstvý)
- bílý jogurt
Postup přípravy
- Řepy omyjte a zabalte do alobalu. Pečte je v předehřáté troubě asi 1 hodinu, dokud nebudou měkké.
- Asi v polovině pečení otřete sůl a vlhkost z kousků lilku a dejte na pečicí pánev. Pokropte je olivovým olejem a opékejte je (zatímco se řepy ještě pečou) až budou hodně opečené. Chilli papričky dejte na pečicí plech ke konci času na pečení.
- 120 ml olivového oleje rozehřejte na mírném ohni. Do něj vložte citronovou trávu, česnek, limetové listy a fenyklová semínka a pár minut vše opékejte. Přidejte koření garam masala a sundejte z ohně. Přidejte citronovou šťávu a kůru a dejte stranou.
- Oloupejte řepu a nakrájejte na klínky a položte je na na servírovací talíř. Přidejte lilek, chilli papričky a kroužky červené cibule.
- Zeleninu pokapejte připraveným ochuceným olejem, posypte koriandrem a kořením na dochucení. Podávejte s jogurtem.