Najděte si recept
Na co máte chuť?

Sladko-pikantní salát s opečeným lilkem a červenou řepou
V létě si často připravujeme saláty z čerstvé zeleniny, v zimě je lepší použít zeleninu pečenou. Více vás totiž prohřeje.
do 2 hodin
4–6 porce
Suroviny (4–6 porce)
- červená řepa 4 ks
- středně velké lilky, nakrájené na větší kousky a osolené 3 ks
- chilli paprička, podélně rozříznutá a zbavená jadérek 3 ks
- Olivový olej
- citronová tráva, nakrájená na čtvrtky a rozmačkaná 1 stonek
- česnek, nakrájený na plátky 2 stroužky
- čerstvé limetkové lístky (nebo 6–8 sušených) 1 hrst
- fenyklová semínka 10 g
- koření Garam masala 10 g
- šťáva a nastrouhaná kůra z půlky citronu
- malá červená cibule, rozpůlená a nakrájená na jemné plátky 1 ks
- čerstvý koriandr
- bílý jogurt při podávání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Řepy omyjte a zabalte do alobalu. Pečte je v předehřáté troubě asi 1 hodinu, dokud nebudou měkké.
- Asi v polovině pečení otřete sůl a vlhkost z kousků lilku a dejte na pečicí pánev. Pokropte je olivovým olejem a opékejte je (zatímco se řepy ještě pečou) až budou hodně opečené. Chilli papričky dejte na pečicí plech ke konci času na pečení.
- 120 ml olivového oleje rozehřejte na mírném ohni. Do něj vložte citronovou trávu, česnek, limetové listy a fenyklová semínka a pár minut vše opékejte. Přidejte koření garam masala a sundejte z ohně. Přidejte citronovou šťávu a kůru a dejte stranou.
- Oloupejte řepu a nakrájejte na klínky a položte je na na servírovací talíř. Přidejte lilek, chilli papričky a kroužky červené cibule.
- Zeleninu pokapejte připraveným ochuceným olejem, posypte koriandrem a kořením na dochucení. Podávejte s jogurtem.
Sladko-pikantní salát s opečeným lilkem a červenou řepou. Foto: isifa.com