Suroviny
- droždí (čerstvého nebo 1 balíček sušeného droždí) 25 g
- cukr krupice 1/2 lžičky
- mléko (teplé ) 150 ml
- hladká mouka (nebo italská mouka typu 00) 500 g
- extra virgin olivový olej 100 ml
- voda (teplá ) 90 ml
- cibule (nakrájená na tenké plátky) 2 ks
- rajčata (oloupaná a nakrájená velmi zralá) 1 kg
- ančovička (nebo sardinky naložené v soli) 100 g
- česnek (neloupané stroužky ) 12 ks nebo více
- černé olivy (vypeckované malé ) 100 g nebo více
- oregano (sušené ) 1 lžíce
- čerstvé oregano (na ozdobu)
- plech (obdélníkový plech na pečení o velikosti 28 x 43 cm, hluboký přibližně 2,5 cm a vymazaný olejem)
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Článek
20x oblíbená pizza v různých provedeních
Pizza se v průběhu staletí stala skutečným fenoménem a je to jedno z jídel, o kterých lze říct, že je oblíbená na celém světě! Pečená placka z jednoduchého těsta obložená...
Postup přípravy
- V míse smíchejte čerstvé droždí s cukrem a vmíchejte je do teplého mléka. Počkejte 10 minut, dokud směs nezačne pěnit. U jiného druhu droždí se řiďte pokyny výrobce.
- Prosejte mouku s 1 lžičkou soli do velké mísy a udělejte ve středu důlek. Nalijte do něj směs s droždím, 60 ml / 4 lžíce olivového oleje a teplou vodu. Vše smíchejte nožem se zakulacenou špičkou. Potom rukama zpracovávejte těsto, dokud se suroviny nespojí. Pak těsto vyklopte na pracovní plochu, která je lehce poprášena moukou. Omyjte si ruce a osušte je. Hněťte těsto rázně 10–15 minut, dokud nebude hladké, lesklé a pružné. Snažte se nepřidávat další mouku – vlhčí těsto je lepší. Jestliže se těsto lepí, neposypte moukou těsto, ale ruce. Těsto by mělo být docela poddajné. Jestliže je těsto příliš řídké, aby se s ním dalo pracovat, vhněťte do něj trochu další mouky.
- Abyste si ověřili, že je těsto hotové, vyválejte ho do tvaru tlustého salámu. Vezměte ho za konce, zvedněte a natahujte do stran – mělo by to jít docela snadno. Jestliže tomu tak není, je třeba těsto dále hníst. Vytvarujte těsto do souměrného bochánku. Dejte do mísy vymazané olejem a přikryjte potravinářskou fólií, nebo vlhkou utěrkou a nechte kynout na teplém místě, kde není průvan, dokud se jeho velikost nezdvojnásobí (přibližně 1½ hodiny).
- Ve velkém rendlíku rozehřejte zbylý olivový olej. Přidejte cibuli a smažte ji přibližně 10 minut, dokud nezačne měknout a nezačne měnit barvu. Přidejte rajčata a smažte je, dokud se nerozpadnou a nevytvoří se z nich hustá omáčka. Mezitím rozpulte ančovičky, odstraňte z nich páteř, opláchněte je a nakrájejte nahrubo. Přimíchejte je do omáčky. Ochuťte.
- Předehřejte troubu na 180 °C (plynovou troubu na stupeň 4). Vyklopte těsto a lehce prohněťte. Potom ho roztáhněte na připravený plech a vytlačte jej až k okrajům. Na těsto rozetřete omáčku, rozložte celé stroužky česneku a olivy a potom posypte oreganem. Pokapejte trochou olivového oleje a pečte přibližně 1 hodinu, dokud těsto nezezlátne. Podávejte nakrájené na části – horké, teplé nebo vychladlé a posypané čerstvým oreganem.