Najděte si recept
Na co máte chuť?

Salát s hovězím masem a bylinkami na thajský způsob
Článek
Výběr svěžích salátů, na kterých si pochutná leckterý milovník masa
Suroviny (4 porce)
- thajská rybí omáčka 3 lžíce
- čerstvá limetová šťáva 3 lžíce
- jemně nasekané čerstvé chilli papričky se semínky 1–2 lžičky
- třtinový cukr 2 lžičky
- hroznový nebo jiný rostlinný olej na potření asi 4 lžíce
- malý flank steak 1 ks (375–500 g)
- listový salát 1 velký svazek
- salátová okurka 1 ks
- červená cibule 1 ks
- červená paprika 1 ks
- lístky čerstvé máty 1 hrst
- lístky čerstvého koriandru 1 hrst
- lístky čerstvé bazalky, ideálně thajské 1 hrst
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
- Ve velké míse promíchejte rybí omáčku, limetovou šťávu, chilli papričku a cukr, až se rozpustí.
- Gril rozehřejte na vyšší teplotu a předehřejte rošt. Grilovací mřížku potřete olejem. Flank steak z obou stran osolte a opepřete a vetřete do masa. Potřete ho z obou stran olejem. Položte ho přímo nad žár a grilujte 4 minuty, pak ho otočte a grilujte opět 4 minuty, až se maso zatáhne a střed masa je středně krvavý. Přesuňte ho na prkénko, zakryjte alobalem a nechte 20 minut odpočívat.
- Mezitím připravte salát. Listový salát omyjte, vytřepte přebytečnou vodu v odstředivce na salát a natrhejte listy na kousky velikosti sousta. Okurku nakrájejte na tenké plátky, cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Papriku zbavte semínek a nakrájejte na proužky, mátu, koriandr a bazalku nasekejte nahrubo. Zeleninu promíchejte s bylinkami.
- Odpočinuté maso nakrájejte diagonálně přes vlákna na velmi tenké plátky. Vložte je do zálivky a promíchejte. Dejte je na salát, promíchejte a ihned podávejte.
Salát s hovězím masem a bylinkami na thajský způsob; foto: kuchařka Superjídlo
Superjídlo
Více než 80 lahodných receptů s použitím nejzdravějších přírodních surovin
Jacobi Dana
Tato kniha vám pomůže dostat na váš stůl čerstvé a zdravé potraviny v kteroukoli denní dobu. Všechny recepty jsou výživné, obsahují zeleninu, ovoce, celozrnné výrobky, luštěniny, nízkotučné mléčné výrobky, ořechy a semena. Zaměřte se na jídlo rostlinného původu a zjistíte, že jíst zdravě nebylo nikdy tak jednoduché! 80 receptů vás o tom přesvědčí!
U každého receptu najdete seznam ingrediencí. Uvařte si třeba lahodný bulgur salát s paprikou, cizrnu s pistáciemi; sicilské krevety s květákem a mandlemi, kuřecí salát s tacos a oříšky kešu nebo pečené sladké brambory s kmínem a koriandrem – tyto recepty vás překvapí originální kombinací chutí. Kniha obsahuje též soupis všech použitých ingrediencí s popisem, ze kterého se dozvíte jejich výhody a jaký mají vliv na vaše zdraví.