Suroviny
- brokolice (větší ) 1 ks
- máslo 1 lžíce
- cibule (velká ) 1 ks
- uzené maso (krkovice) 100 g
- česnek 2 stroužky
- špenát (čerstvý ) 2 velké hrsti
- vejce 6 ks
- špaldová hladká mouka 1 hrnek
- čedar (nahrubo nastrouhaný) 1 hrnek + na posypání
- mléko (mléko) 100 ml
- kurkuma (mletá ) 1 lžička
- římský kmín (mletý ) 1/2 lžičky
- kari koření 1/2 lžičky
- vlašské ořechy 1 hrst
- máslo (na vymazání formy)
- polohrubá mouka (na vysypání formy)
- červená cibule 1 ks
- sůl 2 lžičky
Postup přípravy
- Brokolici rozdělte na malé růžičky, košťál oloupejte a nakrájejte na kousky. Vše hoďte do hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte 5 minut. Poté slijte a propláchněte ledovou vodou.
- Mezitím na másle orestujte cibuli a uzené maso nakrájené na kostičky a česnek na plátky. Nakonec přihoďte nahrubo nasekaný a dobře propraný špenát, nechte ho lehce zavadnout a pánev odstavte.
- Ve velké míse metličkou rozšlehejte vejce, poté přimíchejte špaldovou mouku, kypřicí prášek, nastrouhaný sýr, mléko, sůl, kurkumu, římský kmín a kari koření.
- Do těstíčka jemně vmíchejte předvařenou brokolici, směs cibule, uzeného a špenátu a přimíchejte i nahrubo nasekané vlašské ořechy.
- Směs přendejte do kulaté zapékací formy, kterou jste vymazali máslem a vysypali moukou. Náplň uhlaďte, navrch nasypte ještě trochu strouhaného čedaru a rozdělené kroužky červené cibule.
- Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 40 minut. Před krájením nechte alespoň 10 minut odstát.
Brokolicový koláč s uzeným masem a ořechy 2 Zdroj: Klára Michalová