Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Rychlokvašené zelí s rozinkami

1 litrová sklenice porce
do 30 minut
Rychlokvašené zelí s rozinkami
Rychlokvašené zelí s rozinkami Autor: David Turecký pro Naložto
Trend fermentovaných neboli zkvašených potravin je dnes v kurzu a lidé se k této tradiční technice uchovávání potravin vracejí. Nejenže je výsledný pokrm velmi zdravý, ale má i specifickou chuť.
Reklama

V čem se může zelí nechat rychlokvasit?

Nejvíce se používají kamenné či keramické džbery nebo velké dózy, ale ty už dnes v domácnostech nejsou tak často k mání. Dobře ale postačí i litrová sklenice s těsnícím klipsem. Sklenici při procesu kvašení nechte otevřenou.

Suroviny (1 litrová sklenice porce)

Reklama

Postup

  1. Nejdříve očistěte zelí od svrchních listů, stejně tak od tvrdého košťálu. Ostrým větším nožem začněte krouhat na nudličky. Šířka nudliček záleží na chuti. Cibuli si oloupejte a pokrájejte také na nudličky.
  2. Nakrájené zelí začněte pěchovat do sklenice po vrstvách, vždy spolu s cibulí, kořením a bobkovým listem. Sůl odložte na později. Zelí ve sklenici nechte chvíli ‚sednout‘.
  3. Ve vyšší nádobě rozpusťte sůl ve vlažné vodě (cca 40 stupňů) a pomocí trychtýře přelijte roztok do sklenice se zelím. Pozor, ne úplně po okraj. Sklenici nechte otevřenou dýchat. Solný roztok dolévejte ještě dvakrát nebo třikrát a vždy řádně promíchejte. Za 3 dny máte hotovo.
Reklama

PRIMA TIP: Rychlokvašené zelí nechutná stejně jako kysané zelí, a to díky soli, ve které je naložené. Je méně výrazné. Intenzitu chuti můžete ještě obohatit různými druhy koření.

Rychlokvašené zelí s rozinkami  Foto: Rychlokvašené zelí s rozinkami; foto: David Turecký pro Naložto

NALOŽ TO – KUJME PI(C)KLE V KUCHYNI

Naložto Foto:

Daniela Turecká

Vášni nakládání propadla před dvěma lety a od té doby plní sklenicemi se slanými chuťovkami spíže vlastní rodiny i přátel. Z původní záliby se časem vyvinul větší projekt s e-shopem vhodných sklenic a doplňků k nakládání a unikátní kuchařka Nalož to, která se jako jediná věnuje nakládání sýrů, zeleniny a nejrůznějších specialit do sklenic.

Daniela pracuje jako produkční a dekor stylistka při focení, a tak se na vzniku kuchařky podílela od začátku do konce, všechna jídla sama připravila i nazdobila na focení, kterého se ujal její manžel – známý fotograf jídla a osobností David Turecký. Z jejich společné vášně pro nakládané dobroty se zrodila kuchařka plná lahůdek ve skle, kterými potěšíte sebe, své blízké i přátele a které především poslouží jako perfektní dárky pro všechny příležitosti.

A pokud byste se náhodou rozhodli s nakládáním na chvíli přestat, Daniela vám ukáže, jak kreativně lze prázdné sklenice využít.

Vydává Došel karamel s. r. o., kniha stojí 299 Kč, více na www.naloz-to.cz

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama