Najděte si recept
Rychlokvašené zelí s rozinkami

V čem se může zelí nechat rychlokvasit?
Nejvíce se používají kamenné či keramické džbery nebo velké dózy, ale ty už dnes v domácnostech nejsou tak často k mání. Dobře ale postačí i litrová sklenice s těsnícím klipsem. Sklenici při procesu kvašení nechte otevřenou.
Suroviny (1 litrová sklenice porce)
- syrové bílé zelí 1/2 hlávky
- velká cibule 2 ks
- čerstvý nebo sušený bobkový list 8 ks
- rozinky 1 hrst
- celé nové koření 1 hrstička
- celý kmín 2 lžíce
- jalovec 1 hrstička
- barevný celý pepř 1 lžička
- vlažná voda 200–300 ml
- hrubozrnná sůl 5 lžic
Postup
- Nejdříve očistěte zelí od svrchních listů, stejně tak od tvrdého košťálu. Ostrým větším nožem začněte krouhat na nudličky. Šířka nudliček záleží na chuti. Cibuli si oloupejte a pokrájejte také na nudličky.
- Nakrájené zelí začněte pěchovat do sklenice po vrstvách, vždy spolu s cibulí, kořením a bobkovým listem. Sůl odložte na později. Zelí ve sklenici nechte chvíli ‚sednout‘.
- Ve vyšší nádobě rozpusťte sůl ve vlažné vodě (cca 40 stupňů) a pomocí trychtýře přelijte roztok do sklenice se zelím. Pozor, ne úplně po okraj. Sklenici nechte otevřenou dýchat. Solný roztok dolévejte ještě dvakrát nebo třikrát a vždy řádně promíchejte. Za 3 dny máte hotovo.
PRIMA TIP: Rychlokvašené zelí nechutná stejně jako kysané zelí, a to díky soli, ve které je naložené. Je méně výrazné. Intenzitu chuti můžete ještě obohatit různými druhy koření.
Rychlokvašené zelí s rozinkami; foto: David Turecký pro Naložto
NALOŽ TO – KUJME PI(C)KLE V KUCHYNI
Daniela Turecká
Vášni nakládání propadla před dvěma lety a od té doby plní sklenicemi se slanými chuťovkami spíže vlastní rodiny i přátel. Z původní záliby se časem vyvinul větší projekt s e-shopem vhodných sklenic a doplňků k nakládání a unikátní kuchařka Nalož to, která se jako jediná věnuje nakládání sýrů, zeleniny a nejrůznějších specialit do sklenic.
Daniela pracuje jako produkční a dekor stylistka při focení, a tak se na vzniku kuchařky podílela od začátku do konce, všechna jídla sama připravila i nazdobila na focení, kterého se ujal její manžel – známý fotograf jídla a osobností David Turecký. Z jejich společné vášně pro nakládané dobroty se zrodila kuchařka plná lahůdek ve skle, kterými potěšíte sebe, své blízké i přátele a které především poslouží jako perfektní dárky pro všechny příležitosti.
A pokud byste se náhodou rozhodli s nakládáním na chvíli přestat, Daniela vám ukáže, jak kreativně lze prázdné sklenice využít.
Vydává Došel karamel s. r. o., kniha stojí 299 Kč, více na www.naloz-to.cz