Suroviny
- bílé zelí 1/2 hlávky
- cibule 2 ks
- bobkový list 8 ks
- sušené rozinky 1 hrst
- nové koření 1 hrstička
- celý kmín 2 lžíce
- jalovec 1 hrstička
- pepř 1 lžička
- voda 200–300 ml
- hrubozrnná sůl 5 lžic
V čem se může zelí nechat rychlokvasit?
Nejvíce se používají kamenné či keramické džbery nebo velké dózy, ale ty už dnes v domácnostech nejsou tak často k mání. Dobře ale postačí i litrová sklenice s těsnícím klipsem. Sklenici při procesu kvašení nechte otevřenou.
Postup přípravy
- Nejdříve očistěte zelí od svrchních listů, stejně tak od tvrdého košťálu. Ostrým větším nožem začněte krouhat na nudličky. Šířka nudliček záleží na chuti. Cibuli si oloupejte a pokrájejte také na nudličky.
- Nakrájené zelí začněte pěchovat do sklenice po vrstvách, vždy spolu s cibulí, kořením a bobkovým listem. Sůl odložte na později. Zelí ve sklenici nechte chvíli ‚sednout‘.
- Ve vyšší nádobě rozpusťte sůl ve vlažné vodě (cca 40 stupňů) a pomocí trychtýře přelijte roztok do sklenice se zelím. Pozor, ne úplně po okraj. Sklenici nechte otevřenou dýchat. Solný roztok dolévejte ještě dvakrát nebo třikrát a vždy řádně promíchejte. Za 3 dny máte hotovo.