Řepný chléb s vlašskými ořechy

Moje hodnocení
7x

Pokud doma pečete chleba, možná vás zaujme recept na trochu netradiční, ale výborný chléb s červenou řepou a ořechy. Řepa mu dodá jemnou kořeněnou chuť a výjimečnou barvu, ořechy zase křupavost. Perfektní podklad třeba pod tvarohové pomazánky.

1 porce
60 minut

Suroviny

  • větší předvařená červená řepa (zhruba 240 g) 1 ks
  • celozrnná špaldová hladká mouka 420 g
  • vlašské ořechy, nasekané nahrubo 70 g
  • med 4 lžíce
  • olivový olej 2 lžíce
  • vlažná voda 125 ml
  • čerstvé droždí 10 g
  • polotučné mléko 125 ml
  • sůl 1 lžička

Postup přípravy

  1. V hrníčku smíchejte vlažnou vodu s medem a rozdrobte do něj droždí. Hrníček přiklopte a dejte na 10 minut stranou. Až vzejde kvásek, přimíchejte do hrníčku mléko.
  2. Červenou řepu nastrouhejte najemno. Do větší mísy prosejte špaldovou mouku a sůl, přidejte nastrouhanou řepu spolu s vlašskými ořechy a zamíchejte. Do mísy přilijte kvásek a vzniklou směs hněťte rukama 5–10 minut. Poté přidejte med a olivový olej a hněťte dalších 5–10 minut; kdyby se vám těsto zdálo příliš řídké, přidejte trochu mouky navíc. Výsledné těsto nechte kynout na teplém místě 1,5 hodiny. Po uvedené době těsto prohněťte, vytvarujte z něj bochník a přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem. Na plechu nechte těsto kynout ještě dalších 30 minut.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C. Plech s vykynutým bochníkem umístěte na mřížku zasunutou do střední úrovně trouby a pečte 45–50 minut při 170–180 °C. Po upečení nechte chléb na mřížce úplně vychladnout a teprve poté krájejte.

PRIMA TIP: Sladkost červené řepy zajímavě doplňuje specifická chuť kozího sýru.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty