návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Řepný chléb s vlašskými ořechy

Hodnoceno: 2x
1 bochník porce
do 2 hodin
Řepný chléb s vlašskými ořechy
Autor: Jíme zdravě po celý rok Řepný chléb s vlašskými ořechy
Pokud doma pečete chleba, možná vás zaujme recept na trochu netradiční, ale výborný chléb s červenou řepou a ořechy. Řepa mu dodá jemnou kořeněnou chuť a výjimečnou barvu, ořechy zase křupavost. Perfektní podklad třeba pod tvarohové pomazánky.

Postup

  1. V hrníčku smíchejte vlažnou vodu s medem a rozdrobte do něj droždí. Hrníček přiklopte a dejte na 10 minut stranou. Až vzejde kvásek, přimíchejte do hrníčku mléko.
  2. Červenou řepu nastrouhejte najemno. Do větší mísy prosejte špaldovou mouku a sůl, přidejte nastrouhanou řepu spolu s vlašskými ořechy a zamíchejte. Do mísy přilijte kvásek a vzniklou směs hněťte rukama 5–10 minut. Poté přidejte med a olivový olej a hněťte dalších 5–10 minut; kdyby se vám těsto zdálo příliš řídké, přidejte trochu mouky navíc. Výsledné těsto nechte kynout na teplém místě 1,5 hodiny. Po uvedené době těsto prohněťte, vytvarujte z něj bochník a přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem. Na plechu nechte těsto kynout ještě dalších 30 minut.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C. Plech s vykynutým bochníkem umístěte na mřížku zasunutou do střední úrovně trouby a pečte 45–50 minut při 170–180 °C. Po upečení nechte chléb na mřížce úplně vychladnout a teprve poté krájejte.

PRIMA TIP: Sladkost červené řepy zajímavě doplňuje specifická chuť kozího sýru.

Řepný chléb s vlašskými ořechy
Autor: Jíme zdravě po celý rok Řepný chléb s vlašskými ořechy

Jíme zdravě po celý rok: Sezónní vaření levně a jednoduše
Petr Novák, Barbora Lundgren a Barbora Hlubučková

Začínali tři, mají za sebou stovky receptů a tři úspěšné kuchařky a teď připravili další. S kuchařkou Jíme zdravě po celý rok se snadno zorientujete, které ovoce a zelenina jsou ideální ke zpracování, obsahuje totiž sezónní kalendář. Jarní recepty pracují například s ředkvičkou, chřestem a špenátem, letní s cuketou, lilkem či drobným ovocem, na podzim na vás čeká nejen dýně, jablka a houby, v zimě zas budete vařit s batáty, kapustou či červenou řepou a podobně. Přes 150 receptů na 400 stranách pořídíte od října v knihkupectvích po celé ČR za 699 Kč nebo na eshopu Jíme zdravě. Zajímavostí je, že kniha je oboustranná, v polovině se bude přetáčet, proto má dvě výrazné obálky – s malinami ze strany přední a s kapustou ze strany zadní.