Suroviny
- červená řepa (větší předvařená,zhruba 240 g) 1 ks
- celozrnná špaldová mouka (hladká ) 420 g
- vlašské ořechy (nasekané nahrubo) 70 g
- med 4 lžíce
- olivový olej 2 lžíce
- voda (vlažná ) 125 ml
- droždí (čerstvé ) 10 g
- mléko (polotučné ) 125 ml
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- V hrníčku smíchejte vlažnou vodu s medem a rozdrobte do něj droždí. Hrníček přiklopte a dejte na 10 minut stranou. Až vzejde kvásek, přimíchejte do hrníčku mléko.
- Červenou řepu nastrouhejte najemno. Do větší mísy prosejte špaldovou mouku a sůl, přidejte nastrouhanou řepu spolu s vlašskými ořechy a zamíchejte. Do mísy přilijte kvásek a vzniklou směs hněťte rukama 5–10 minut. Poté přidejte med a olivový olej a hněťte dalších 5–10 minut; kdyby se vám těsto zdálo příliš řídké, přidejte trochu mouky navíc. Výsledné těsto nechte kynout na teplém místě 1,5 hodiny. Po uvedené době těsto prohněťte, vytvarujte z něj bochník a přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem. Na plechu nechte těsto kynout ještě dalších 30 minut.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Plech s vykynutým bochníkem umístěte na mřížku zasunutou do střední úrovně trouby a pečte 45–50 minut při 170–180 °C. Po upečení nechte chléb na mřížce úplně vychladnout a teprve poté krájejte.
PRIMA TIP: Sladkost červené řepy zajímavě doplňuje specifická chuť kozího sýru.