Najděte si recept
Na co máte chuť?

Red Velvet dort s vanilkovo-tvarohovým krémem
Tento dort jsem připravovala svojí kamarádce na svatbu. Byla to velká výzva a navíc velká zodpovědnost, ale nakonec se dílo podařilo. V mém podání šlo o velký třípatrový dort, pro vás mám recept na jedno patro, ideální na rodinné oslavy :)
do 2 hodin
10 porcí
Suroviny (10 porcí)
- hladká mouka 350 g
- kvalitní kakao 3 lžíce
- prášek do pěciva 3 lžičky
- Máslo 180 g
- třtinový cukr 200 g
- vanilkový extrakt 3 lžičky
- Vejce 3 ks
- mléko se 3 lžičkami octa 360 ml
- přírodní potravinářské barvovo červené – ideálně z červené řepy
- Ocet 3 lžičky
- Sůl 1,5 lžičky
- jedlá soda 1,5 lžičky
- Tvaroh 200 g
- smetana ke šlehání 40% 280 ml
- moučkový cukr 2 lžíce
- vanilková pasta nebo vanilkový extrakt 1 lžička
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Prosejte mouku s práškem do pečiva a kakaem a zamíchejte.
- Do robota dejte změklé máslo a ušlehejte ho společně s cukrem. (Nebo pěkně ručně.) Přidejte vanilkový extrakt. Potom přidejte vajíčko a šlehejte dokud se směs nespojí. Pokud byste měli pocit, že se máslo srazilo do vajíčka, nic se nebojte, jakmile přidáte mouku všechno se napraví.
- Do mléka přidejte ocet a potravinářské barvivo (pokud ho nemáte, můžete ho vynechat, dort jen nebude mít načervenalou až hnědou barvu – na chuti se určitě nic nezmění).
- Pak střídavě přidejte mouku s kakaem a práškem do pečiva, mléko s octem.
- Opět prošlehejte, dokud nebude směs hladká.
- Smíchejte ocet a jedlou sodu vedle v malé mističce a hned jak směs zapění zamíchejte ji do těsta.
- Naplňte dortovou formu a dejte péct na 180 stupňů – mně se dort pekl přes hodinu.
- Mezitím si připravte krém. Ušlehejte šlehačku dotuha, přidejte tvaroh, moučkový cukr a trochu vanilkového extraktu a ještě jednou šlehejte, dokud se krém nespojí.
- Jakmile se dort dopeče (do dortu zapíchněte špejli, jakmile ji vyndáte suchou, dort je hotový), nechte ho na mřížce úplně vychladnout.
- Rozřezejte ho pomocí nože, struny nebo nitě vodorovně na 3 pláty. Mezi každý dejte pořádnou vrstvu krému. Můžete polít i jahodovou marmeládou. Já na svatební dort použila jahody rozvařené s cukrem a přeceděné, aby byla jahodová omáčka úplně bez zrníček.
- Nechte alespoň tři hodiny odležet, aby se krém s dortem propojil.
Red Velvet dort s vanilkovo-tvarohovým krémem. Foto: Kuchařinka.cz
Seznamte se s Kuchařinkou
Jmenuji se Petra Novotná a přiznávám, že nejsem vyučená kuchařka, ale jsem osoba s láskou k vaření. Jsem ale i máma, grafička a teď už i blogerka a mám neodolatelnou touhu vám ukázat, že vaření není tak těžké, jak se někomu může zdát a že používání základních surovin, kvalitního masa, zeleniny a trochu i hlavy může nakonec vést k tomu, že se budete cítit ještě o něco lépe...
… takže vařím, peču a třeba griluju . A přesně to, na co mám chuť já, moje děti nebo můj muž. Někdy jen proto, že se potřebuju trochu zrelaxovat nebo vyzkoušet něco nového. Své výtvory pravidelně sdílím na blogu Kuchařinka.cz.