Suroviny
- hladká mouka 350 g
- kakao 3 lžíce
- máslo 180 g
- třtinový cukr 200 g
- vanilkový extrakt 3 lžičky
- vejce 3 ks
- mléko (mléko smíchané s octem) 360 ml
- ocet 3 lžičky
- potravinářské barvivo (přírodní potravinářské barvivo červené – ideálně z červené řepy)
- sůl 1,5 lžičky
- jedlá soda 1,5 lžičky
- tvaroh 200 g
- smetana ke šlehání (40%) 280 ml
- moučkový cukr 2 lžíce
- vanilka (vanilková pasta nebo vanilkový extrakt) 1 lžička
Postup přípravy
- Prosejte mouku s práškem do pečiva a kakaem a zamíchejte.
- Do robota dejte změklé máslo a ušlehejte ho společně s cukrem. (Nebo pěkně ručně.) Přidejte vanilkový extrakt. Potom přidejte vajíčko a šlehejte dokud se směs nespojí. Pokud byste měli pocit, že se máslo srazilo do vajíčka, nic se nebojte, jakmile přidáte mouku všechno se napraví.
- Do mléka přidejte ocet a potravinářské barvivo (pokud ho nemáte, můžete ho vynechat, dort jen nebude mít načervenalou až hnědou barvu – na chuti se určitě nic nezmění).
- Pak střídavě přidejte mouku s kakaem a práškem do pečiva, mléko s octem.
- Opět prošlehejte, dokud nebude směs hladká.
- Smíchejte ocet a jedlou sodu vedle v malé mističce a hned jak směs zapění zamíchejte ji do těsta.
- Naplňte dortovou formu a dejte péct na 180 stupňů – mně se dort pekl přes hodinu.
- Mezitím si připravte krém. Ušlehejte šlehačku dotuha, přidejte tvaroh, moučkový cukr a trochu vanilkového extraktu a ještě jednou šlehejte, dokud se krém nespojí.
- Jakmile se dort dopeče (do dortu zapíchněte špejli, jakmile ji vyndáte suchou, dort je hotový), nechte ho na mřížce úplně vychladnout.
- Rozřezejte ho pomocí nože, struny nebo nitě vodorovně na 3 pláty. Mezi každý dejte pořádnou vrstvu krému. Můžete polít i jahodovou marmeládou. Já na svatební dort použila jahody rozvařené s cukrem a přeceděné, aby byla jahodová omáčka úplně bez zrníček.
- Nechte alespoň tři hodiny odležet, aby se krém s dortem propojil.