redakce Prima FRESH

Řecký ořechový koláč zalitý sirupem

Moje hodnocení
10x

Typické přelití sirupem korunuje vláčný koláč vskutku řeckým stylem. Samotné ořechové těsto je velmi jednoduché, sirup mu dodá nádhernou šťavnatost. Podávejte s hořkou černou kávou nebo panáčkem dobrého likéru.

1 porce
90 minut
řecká

Suroviny

Poleva

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu o průměru 30 cm vymažte máslem a vysypte moukou.
  2. V míse promíchejte mouku, krupičku, prášek do pečiva, skořici a kakao.
  3. Elektrickými metlami ušlehejte v jiné mise vejce s cukrem, až směs zesvětlá a bude nadýchaná. Opatrně k ní zatřete suché přísady, navrch postříkejte olejem a posypte ořechy a zlehka je zapracujte.
  4. Těsto vlijte do formy a rovnoměrně rozestřete. Pečte asi 30 minut. Vyndejte z trouby a nechte trochu vychladnout, pak nakrájejte na řezy.
  5. Na polevu dejte cukr a šťávu do kastrolu spolu s 450 ml vody a uveďte do varu. Vařte, až se cukr rozpustí. Bez míchání vařte 5 minut, sundejte z plotýnky a patrně přelijte přes řezy, dokud jsou ještě teplé. Nechte úplně vychladnout.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty