Řecký ořechový koláč zalitý sirupem

Moje hodnocení
4x

Typické přelití sirupem korunuje vláčný koláč vskutku řeckým stylem. Samotné ořechové těsto je velmi jednoduché, sirup mu dodá nádhernou šťavnatost. Podávejte s hořkou černou kávou nebo panáčkem dobrého likéru.

1 porce
90 minut
řecká

Suroviny

Poleva

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu o průměru 30 cm vymažte máslem a vysypte moukou.
  2. V míse promíchejte mouku, krupičku, prášek do pečiva, skořici a kakao.
  3. Elektrickými metlami ušlehejte v jiné mise vejce s cukrem, až směs zesvětlá a bude nadýchaná. Opatrně k ní zatřete suché přísady, navrch postříkejte olejem a posypte ořechy a zlehka je zapracujte.
  4. Těsto vlijte do formy a rovnoměrně rozestřete. Pečte asi 30 minut. Vyndejte z trouby a nechte trochu vychladnout, pak nakrájejte na řezy.
  5. Na polevu dejte cukr a šťávu do kastrolu spolu s 450 ml vody a uveďte do varu. Vařte, až se cukr rozpustí. Bez míchání vařte 5 minut, sundejte z plotýnky a patrně přelijte přes řezy, dokud jsou ještě teplé. Nechte úplně vychladnout.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty