Řecký ořechový koláč zalitý sirupem
Zdroj: Marek Kučera
Řecký ořechový koláč zalitý sirupem
Zdroj:
Marek Kučera
Typické přelití sirupem korunuje vláčný koláč vskutku řeckým stylem. Samotné ořechové těsto je velmi jednoduché, sirup mu dodá nádhernou šťavnatost. Podávejte s hořkou černou kávou nebo panáčkem dobrého likéru.
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu o průměru 30 cm vymažte máslem a vysypte moukou.
-
V míse promíchejte mouku, krupičku, prášek do pečiva, skořici a kakao.
-
Elektrickými metlami ušlehejte v jiné mise vejce s cukrem, až směs zesvětlá a bude nadýchaná. Opatrně k ní zatřete suché přísady, navrch postříkejte olejem a posypte ořechy a zlehka je zapracujte.
-
Těsto vlijte do formy a rovnoměrně rozestřete. Pečte asi 30 minut. Vyndejte z trouby a nechte trochu vychladnout, pak nakrájejte na řezy.
-
Na polevu dejte cukr a šťávu do kastrolu spolu s 450 ml vody a uveďte do varu. Vařte, až se cukr rozpustí. Bez míchání vařte 5 minut, sundejte z plotýnky a patrně přelijte přes řezy, dokud jsou ještě teplé. Nechte úplně vychladnout.
Řecký ořechový koláč zalitý sirupem
Zdroj: Marek Kučera
Řecký ořechový koláč zalitý sirupem
Zdroj:
Marek Kučera