zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Řecký ořechový koláč zalitý sirupem
Autor: Marek Kučera Řecký ořechový koláč zalitý sirupem

Řecký ořechový koláč zalitý sirupem

Hodnoceno: 2x
Typické přelití sirupem korunuje vláčný koláč vskutku řeckým stylem. Samotné ořechové těsto je velmi jednoduché, sirup mu dodá nádhernou šťavnatost. Podávejte s hořkou černou kávou nebo panáčkem dobrého likéru.
do 1,5 hodiny
20 ks porcí

reklama

Suroviny (20 ks porcí)

Poleva:

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu o průměru 30 cm vymažte máslem a vysypte moukou.
  2. V míse promíchejte mouku, krupičku, prášek do pečiva, skořici a kakao.
  3. Elektrickými metlami ušlehejte v jiné mise vejce s cukrem, až směs zesvětlá a bude nadýchaná. Opatrně k ní zatřete suché přísady, navrch postříkejte olejem a posypte ořechy a zlehka je zapracujte.
  4. Těsto vlijte do formy a rovnoměrně rozestřete. Pečte asi 30 minut. Vyndejte z trouby a nechte trochu vychladnout, pak nakrájejte na řezy.
  5. Na polevu dejte cukr a šťávu do kastrolu spolu s 450 ml vody a uveďte do varu. Vařte, až se cukr rozpustí. Bez míchání vařte 5 minut, sundejte z plotýnky a patrně přelijte přes řezy, dokud jsou ještě teplé. Nechte úplně vychladnout.
Řecký ořechový koláč zalitý sirupem
Autor: Marek Kučera Řecký ořechový koláč zalitý sirupem

reklama

Související témata: kakao , vlašské ořechy , koláč , Sladké , Řecká kuchyně