Suroviny
- máslo (na vymazání formy)
- hladká mouka 4 lžíce + na vysypání formy
- jemná krupice 215 g
- mletá skořice 1 lžička
- kakao (holandského typu) 3 lžičky
- vejce 6 ks
- cukr krupice 200 g
- olivový olej 4 lžíce
- vlašské ořechy (nadrobno nasekané) 1 hrnek
Poleva
- cukr krupice 400 g
- citronová šťáva (čerstvá ) 1 lžíce
- voda 450 ml
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu o průměru 30 cm vymažte máslem a vysypte moukou.
- V míse promíchejte mouku, krupičku, prášek do pečiva, skořici a kakao.
- Elektrickými metlami ušlehejte v jiné mise vejce s cukrem, až směs zesvětlá a bude nadýchaná. Opatrně k ní zatřete suché přísady, navrch postříkejte olejem a posypte ořechy a zlehka je zapracujte.
- Těsto vlijte do formy a rovnoměrně rozestřete. Pečte asi 30 minut. Vyndejte z trouby a nechte trochu vychladnout, pak nakrájejte na řezy.
- Na polevu dejte cukr a šťávu do kastrolu spolu s 450 ml vody a uveďte do varu. Vařte, až se cukr rozpustí. Bez míchání vařte 5 minut, sundejte z plotýnky a patrně přelijte přes řezy, dokud jsou ještě teplé. Nechte úplně vychladnout.
Řecký ořechový koláč zalitý sirupem Zdroj: Marek Kučera