Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Rajčatová polévka s pečeným česnekem
Suroviny (4 porce)
- česnek 2 palice
- cibule 1 ks
- zralá rajčata 1 kg
- olivový olej 2 lžíce
- zeleninový vývar 500 ml
- čerstvá bazalka 1 hrst
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Palice česneku zabalte jednotlivě do alobalu a pečte doměkka zhruba 40 minut.
- Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Rajčata spařte vroucí vodou, oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm cibuli dozlatova. Vsypte rajčata, osolte, opepřete, přiklopte a na středním stupni nechte rajčata dusit doměkka.
- Upečený česnek nechte mírně zchladnout, rozdělte ho na stroužky, vymačkejte z nich dužinu a přimíchejte ji k rajčatům. Zalijte vývarem a povařte 10 minut. Podle chuti rozmixujte tyčovým mixérem na pyré nebo jen rozmačkejte nahrubo šťouchadlem na brambory. Dochuťte solí, pepřem a ozdobte lístky bazalky.
PRIMA TIP: Polévku posypte před podáváním drcenými piniemi, pistáciemi či lískovými oříšky, dýňovými nebo slunečnicovými semínky a zakápněte olivovým olejem.
Country kuchařka
Jako ilustrátor a grafik vytváří Matěj Pospíšil podobu reklam, filmů a knih. Ve volném čase rád a dobře vaří, a proto se rozhodl své dvě lásky spojit v netradičních kuchařkách. Vyznačují se vtipem, zábavnými kresbami, hovorovým jazykem a skvělými jídly, na které dostanete chuť na první pohled. V roce 2018 vydal kuchařku Sám doma a hladový, teď přichází s neotřelou Country kuchařkou pro všechny milovníky trampování, stanování a života v přírodě. Nabízí jídla na oheň, z kotlíku, z remosky, do vlaku i k vodě, z českých krajů i zahraničních dálav, která si s radostí dáte pod širým nebem i doma v kuchyni.
Vydalo nakladatelství Došel karamel, www.matejpospisil.cz