Suroviny
- česnek 2 palice
- cibule 1 ks
- rajčata (zralá ) 1 kg
- olivový olej 2 lžíce
- zeleninový vývar 500 ml
- bazalka (čerstvá ) 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Palice česneku zabalte jednotlivě do alobalu a pečte doměkka zhruba 40 minut.
- Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Rajčata spařte vroucí vodou, oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm cibuli dozlatova. Vsypte rajčata, osolte, opepřete, přiklopte a na středním stupni nechte rajčata dusit doměkka.
- Upečený česnek nechte mírně zchladnout, rozdělte ho na stroužky, vymačkejte z nich dužinu a přimíchejte ji k rajčatům. Zalijte vývarem a povařte 10 minut. Podle chuti rozmixujte tyčovým mixérem na pyré nebo jen rozmačkejte nahrubo šťouchadlem na brambory. Dochuťte solí, pepřem a ozdobte lístky bazalky.
PRIMA TIP: Polévku posypte před podáváním drcenými piniemi, pistáciemi či lískovými oříšky, dýňovými nebo slunečnicovými semínky a zakápněte olivovým olejem.