Matěj Pospíšil

Rajčatová polévka s pečeným česnekem

Moje hodnocení
11x

Spojení rajčat a česneku proslavili Italové ve svém sugu, proč tedy stejným způsobem nepřipravit rajčatovou polévku? Pečený česnek jí dodá jemnou sladkost a kouřový nádech. Polévku můžete také uvařit přímo v kotlíku nad ohněm. Nejlepší jsou přezrálá šťavnatá rajčata plná chuti.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Palice česneku zabalte jednotlivě do alobalu a pečte doměkka zhruba 40 minut.
  2. Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Rajčata spařte vroucí vodou, oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm cibuli dozlatova. Vsypte rajčata, osolte, opepřete, přiklopte a na středním stupni nechte rajčata dusit doměkka.
  3. Upečený česnek nechte mírně zchladnout, rozdělte ho na stroužky, vymačkejte z nich dužinu a přimíchejte ji k rajčatům. Zalijte vývarem a povařte 10 minut. Podle chuti rozmixujte tyčovým mixérem na pyré nebo jen rozmačkejte nahrubo šťouchadlem na brambory. Dochuťte solí, pepřem a ozdobte lístky bazalky.

PRIMA TIP: Polévku posypte před podáváním drcenými piniemi, pistáciemi či lískovými oříšky, dýňovými nebo slunečnicovými semínky a zakápněte olivovým olejem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Matěj Pospíšil

Matěj Pospíšil Matěj Pospíšil

Jako ilustrátor a grafik vytváří Matěj Pospíšil podobu reklam, filmů a knih. Ve volném čase rád a dobře vaří, a proto se rozhodl své dvě lásky spojit v netradičních kuchařkách. Vyznačují se vtipem, zábavnými kresbami, hovorovým jazykem a skvělými jídly, na které dostanete chuť na první pohled. V roce 2018 vydal kuchařku Sám doma a hladový, teď přichází s neotřelou Country kuchařkou pro všechny milovníky trampování, stanování a života v přírodě. Nabízí jídla na oheň, z kotlíku, z remosky, do vlaku i k vodě, z českých krajů i zahraničních dálav, která si s radostí dáte pod širým nebem i doma v kuchyni.

Vydalo nakladatelství Došel karamel, www.matejpospisil.cz


Přečtěte si také

Recepty