Prověřený recept na pravý domácí marcipán ze 3 ingrediencí
Zdroj: Neplecha na plechu
Prověřený recept na pravý domácí marcipán ze 3 ingrediencí
Zdroj:
Neplecha na plechu
Bílá cukrátka viděli poprvé španělští obchodníci v Benátkách, kam špalíčky dorazily s kupci z Orientu. Tam sladká mandlová hmota vznikla, ale extrémní oblibě se dnes těší hlavně v Dánsku, kde zdobí ikonické moučníky. Ještě v 18. století se věřilo, že marcipán má léčivé účinky. Obsahuje totiž cukr, který se do objevu Ameriky a dovozu cukrové třtiny prodával v lékárnách.
Postup přípravy
-
Mandle vložte do food procesoru nebo mixéru na smoothie a umelte najemno. Čím bude směs jemnější, tím lépe, ale čím déle budete mandle mixovat, tím více se budou zahřívat a pouštět tuk, čímž vznikne spíš máslo nebo mouka. Mixujte proto spíše několika pulzy než dlouhým souvislým mělněním.
-
Moučkový cukr prosejte do misky, přidejte mandle a promíchejte. Přilijte bílky a ručně hněťte tak dlouho, až vznikne kompaktní, lehce lepivá hmota. Pokud lepí moc, přisypte ještě trochu cukru.
-
Vypracovaný marcipán vyválejte do silnějšího válečku a zabalte do potravinářské fólie. Uložte do lednice a postupně ochutnávejte.
Prověřený recept na pravý domácí marcipán ze 3 ingrediencí
Zdroj: Neplecha na plechu
Prověřený recept na pravý domácí marcipán ze 3 ingrediencí
Zdroj:
Neplecha na plechu