Markéta a František Lorencovi

Prověřený recept na pravý domácí marcipán ze 3 ingrediencí

Moje hodnocení
13x

Bílá cukrátka viděli poprvé španělští obchodníci v Benátkách, kam špalíčky dorazily s kupci z Orientu. Tam sladká mandlová hmota vznikla, ale extrémní oblibě se dnes těší hlavně v Dánsku, kde zdobí ikonické moučníky. Ještě v 18. století se věřilo, že marcipán má léčivé účinky. Obsahuje totiž cukr, který se do objevu Ameriky a dovozu cukrové třtiny prodával v lékárnách.

1 porce
10 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Mandle vložte do food procesoru nebo mixéru na smoothie a umelte najemno. Čím bude směs jemnější, tím lépe, ale čím déle budete mandle mixovat, tím více se budou zahřívat a pouštět tuk, čímž vznikne spíš máslo nebo mouka. Mixujte proto spíše několika pulzy než dlouhým souvislým mělněním.
  2. Moučkový cukr prosejte do misky, přidejte mandle a promíchejte. Přilijte bílky a ručně hněťte tak dlouho, až vznikne kompaktní, lehce lepivá hmota. Pokud lepí moc, přisypte ještě trochu cukru.
  3. Vypracovaný marcipán vyválejte do silnějšího válečku a zabalte do potravinářské fólie. Uložte do lednice a postupně ochutnávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Markéta a František Lorencovi

Neplecha na plechu e-shop Markéta a František Lorencovi

Volné pokračování deníku z cest blogerů Neplecha na plechu představuje 112 receptů se spoustou zajímavostí a příběhů. Ochutnáte tak osm světových kuchyní a nasajete místní atmosféru. Manželé Lorencovi milují cestování a vaření a své dvě vášně spojili v jednu, když se při prozkoumávání světa učili od původních obyvatel jejich rodinné recepty a lokální specialisty. Abyste si je mohli uvařit i v našich podmínkách, upravili je podle tuzemských surovin a našich chutí. Pojďte s nimi navštívit severská bistra, ostrov Madeiru, Japonsko i kočovné kmeny střední Asie, severní Německo, Švýcarsko i Jižní Tyrolsko.

eshop.neplechanaplechu.cz


Přečtěte si také

Recepty