Suroviny
- kvásek (chlebový ) 200 g
- voda 600 ml
- sušené houby 1 hrst
- brambory 500 g
- máslo 50 g
- cibule 1 ks
- smetana ke šlehání 100 ml
- vejce 4 ks
- pažitka
- kmín
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Chlebový kvásek namočte do studené vody, promíchejte a nechte alespoň hodinu odstát.
- Uvařte brambory, nechte je vystydnout a poté je nakrájejte na kousky.
- Ke kvásku přidejte sůl, kmín a houby a vše vařte, dokud nevznikne hustá a lesklá směs. Do směsi poté přidejte vodu.
- Nakrájejte cibulku, osmažte ji dozlatova a přidejte vejce. Vejce připravte míchaná, lehce syrová.
- Poté vejce vmíchejte do směsi s houbami.
- Přidejte brambory, na talíři polévku posypte čerstvou pažitkou a nezapomeňte ji opepřit.
PRIMA TIP: Kam pro tuzemské brambory? Označení Klasa si vysloužily Brambory z Vysočiny (EURO AGRAS, s.r.o.) a Brambory konzumní rané (Blanická, s.r.o.).
Poklady české kuchyně: Krkonošské kyselo 2 Zdroj: akademiekvality.cz