Akademiekvality.cz

Poklady české kuchyně: Krkonošské kyselo

Moje hodnocení
20x

Krkonoše mají hned několik privilegií! Tak zaprvé, jsou to naše nejvyšší hory. Zadruhé, vládne jim Krakonoš, duch hor, který je chrání před chamtivými hledači pokladů, pytláky a dalšími nenechavci. Zatřetí – což nás baví nejvíc – mají i své recepty, třeba na krkonošské sejkory, krkonošského houbového kubu, kterému říkají houbanec nebo hubník, anebo muziku, což je kompot ze sušeného ovoce. My jsme se pustili do krkonošského kysela, na které jsme dostali neuvěřitelnou chuť. Kubo, Anče, hajnej, tomu by neodolal ani samotnej Trautenberk!

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Chlebový kvásek namočte do studené vody, promíchejte a nechte alespoň hodinu odstát.
  2. Uvařte brambory, nechte je vystydnout a poté je nakrájejte na kousky.
  3. Ke kvásku přidejte sůl, kmín a houby a vše vařte, dokud nevznikne hustá a lesklá směs. Do směsi poté přidejte vodu.
  4. Nakrájejte cibulku, osmažte ji dozlatova a přidejte vejce. Vejce připravte míchaná, lehce syrová.
  5. Poté vejce vmíchejte do směsi s houbami.
  6. Přidejte brambory, na talíři polévku posypte čerstvou pažitkou a nezapomeňte ji opepřit.

PRIMA TIP: Kam pro tuzemské brambory? Označení Klasa si vysloužily Brambory z Vysočiny (EURO AGRAS, s.r.o.) a Brambory konzumní rané (Blanická, s.r.o.).

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademiekvality.cz


Přečtěte si také

Recepty