Suroviny
- kuřecí křídla cca 20 ks
- česnek 2 velké stroužky
- zázvor (čerstvý ) cca 5 cm dlouhý a 2 cm široký
- citronová tráva 2 menší stonky
- slunečnicový olej 1 lžíce
- kečup 2 lžíce
- sójová omáčka 4 lžíce
- chilli omáčka (sladká) 100 ml
- chilli papričky (čerstvá )
K podávání
- bílý jogurt (nebo zakysaná smetana) 1 kelímek
- česnek 1 menší stroužek
- bylinky (čerstvé bylinky (koriandr, petrželka, pažitka, …))
- mrkev
- řapíkatý celer (kdo nemá rád, tak okurku)
- pečivo (čerstvé )
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Nebo máte snad raději kuřecí stehna? Pokud ano, i pro vás máme skvělý výběr těch nejlepších receptů.
Postup přípravy
- Nejdřív připravte marinádu na křídla. Zázvor oloupejte a nastrouhejte, z citronové trávy sloupněte tři vrstvy, odkrojte spodní měkkou bílou část a nasekejte ji najemno (zbytek citronové trávy můžete použít buď při pečení nebo třeba do vývaru).
- Do misky dejte olej, kečup, sójovou omáčku, prolisovaný česnek, zázvor, sweet chilli omáčku a všechno pořádně promíchejte.
- Křídla překrojte v kloubu tak, aby vznikly dvě části. Můžete odkrojit i tu třetí část bez masa (občas se prodávají křídla už bez ní, ale s ní se líp drží).
- Nakrájená křídla pak pořádně obalte v marinádě a naskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Křídla na plech nesypte přímo z misky, protože přebytečná omáčka se na něm pak zbytečně připaluje.
- Křídla pečte dohromady cca 50 minut na 200 °C. Na posledních patnáct minut vždycky křídla obraťte, aby se udělala kůrka i na druhé straně. Pokud máte rádi hodně připečená křídla, tak doporučujeme použít na posledních pár minut funkci horký vzduch (pokud máte).
- Zbylou marinádu nechte na plotně trošku projít varem a upečená křídla v ní pak trošku obalte.
- Podávejte s nakrájenou mrkví, řapíkatým celerem, pečivem a dipem z jogurtu (může být i zakysaná smetana), česneku, soli a bylinek.