Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pečená brokolice s vejci, špenátem a sýrem feta
Pečená nebo restovaná zelenina a vejce – to je skvělé spojení a jednoduchý způsob, jak připravit báječnou víkendovou snídani nebo lehkou večeři. Jídla z jedné pánve nebo jednoho plechu jsou populární pro svou jednoduchost a zároveň chuťovou rozmanitost, jednoduše použijte zeleninu, kterou doma najdete. Pro inspiraci přinášíme recept s brokolicí, špenátem a výrazným sýrem, množství je určeno na jednu porci, pro více osob jednoduše znásobte množství surovin.
do 1 hodiny
1 porce
Suroviny (1 porce)
- brokolice rozdělená na malé růžičky 80 g
- olivový olej 1 lžička
- chilli vločky 1 špetka
- mletý kmín 1/2 lžičky
- česnek 1/2 stroužku
- voda 150 ml
- čerstvý špenát 50 g
- vejce (velikost M) 1 ks
- sýr feta 15 g
- žitný chleba 60 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 190 °C. Připravte menší zapékací mísu (10 cm × 20 cm) a vyložte ji pečicím papírem. Následně dejte do vyložené mísy brokolici, olivový olej, špetku chilli vloček, mletý kmín, sůl a pepř. Stranou utřete česnek, přidejte ho do směsi v míse a vše důkladně promíchejte. Poté vložte zapékací mísu do předehřáté trouby a pečte 20–25 minut při 185–190 °C.
- Během posledních 3–5 minut pečení spařte špenát: v pánvi nebo v menším hrnci si přiveďte k varu 150 ml vody, poté ztlumte plamen na střední stupeň, přidejte špenát a nechte ho vařit 1 minutu. Následně pánev (či hrnec) odstavte a slijte přebytečnou vodu.
- Až uplyne uvedená doba pečení brokolicové směsi, vyjměte zapékací mísu z trouby (troubu zatím nevypínejte), do pečené směsi přidejte spařený špenát a vše promíchejte.
- Následně do směsi vyklepněte vejce, vraťte mísu zpět do vyhřáté trouby a pečte ještě 4–6 minut při 185–190 °C. Na upečenou směs rozdrobte sýr feta a podle libosti můžete směs ještě posypat další špetkou chilli vloček. Hotový pokrm podávejte s žitným chlebem.
Jak jíme zdravě v zimě
Oblíbené průvodce zdravým jídlem doplňuje nejnovější zimní díl s téměř stovkou sezonních receptů. Ve třech kapitolách – Snídaně, Hlavní jídla a Kvašení a fermentace – najdete také celou řadu tipů a návodů směřujících k hlavnímu cíli, tedy rozumnému stravování. Vyvážený jídelníček s jejich pomocí sestavíte hravě, a navíc objevíte celou řadu nových postupů, chutí a zajímavých kombinací. A vešla se sem také česká tradiční jídla v moderní, odlehčené úpravě.