Suroviny
- brokolice (rozdělená na malé růžičky) 80 g
- olivový olej 1 lžička
- chilli (vločky) 1 špetka
- mletý kmín 1/2 lžičky
- česnek 1/2 stroužku
- voda 150 ml
- špenát (čerstvý ) 50 g
- vejce (velikost M) 1 ks
- feta 15 g
- žitný chleba 60 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C. Připravte menší zapékací mísu (10 cm × 20 cm) a vyložte ji pečicím papírem. Následně dejte do vyložené mísy brokolici, olivový olej, špetku chilli vloček, mletý kmín, sůl a pepř. Stranou utřete česnek, přidejte ho do směsi v míse a vše důkladně promíchejte. Poté vložte zapékací mísu do předehřáté trouby a pečte 20–25 minut při 185–190 °C.
- Během posledních 3–5 minut pečení spařte špenát: v pánvi nebo v menším hrnci si přiveďte k varu 150 ml vody, poté ztlumte plamen na střední stupeň, přidejte špenát a nechte ho vařit 1 minutu. Následně pánev (či hrnec) odstavte a slijte přebytečnou vodu.
- Až uplyne uvedená doba pečení brokolicové směsi, vyjměte zapékací mísu z trouby (troubu zatím nevypínejte), do pečené směsi přidejte spařený špenát a vše promíchejte.
- Následně do směsi vyklepněte vejce, vraťte mísu zpět do vyhřáté trouby a pečte ještě 4–6 minut při 185–190 °C. Na upečenou směs rozdrobte sýr feta a podle libosti můžete směs ještě posypat další špetkou chilli vloček. Hotový pokrm podávejte s žitným chlebem.
Pečená brokolice s vejci, špenátem a sýrem feta 2 Zdroj: Jak jíme zdravě v zimě