Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečená brokolice s vejci, špenátem a sýrem feta

Moje hodnocení
10x

Pečená nebo restovaná zelenina a vejce – to je skvělé spojení a jednoduchý způsob, jak připravit báječnou víkendovou snídani nebo lehkou večeři. Jídla z jedné pánve nebo jednoho plechu jsou populární pro svou jednoduchost a zároveň chuťovou rozmanitost, jednoduše použijte zeleninu, kterou doma najdete. Pro inspiraci přinášíme recept s brokolicí, špenátem a výrazným sýrem, množství je určeno na jednu porci, pro více osob jednoduše znásobte množství surovin.

1 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 190 °C. Připravte menší zapékací mísu (10 cm × 20 cm) a vyložte ji pečicím papírem. Následně dejte do vyložené mísy brokolici, olivový olej, špetku chilli vloček, mletý kmín, sůl a pepř. Stranou utřete česnek, přidejte ho do směsi v míse a vše důkladně promíchejte. Poté vložte zapékací mísu do předehřáté trouby a pečte 20–25 minut při 185–190 °C.
  2. Během posledních 3–5 minut pečení spařte špenát: v pánvi nebo v menším hrnci si přiveďte k varu 150 ml vody, poté ztlumte plamen na střední stupeň, přidejte špenát a nechte ho vařit 1 minutu. Následně pánev (či hrnec) odstavte a slijte přebytečnou vodu.
  3. Až uplyne uvedená doba pečení brokolicové směsi, vyjměte zapékací mísu z trouby (troubu zatím nevypínejte), do pečené směsi přidejte spařený špenát a vše promíchejte.
  4. Následně do směsi vyklepněte vejce, vraťte mísu zpět do vyhřáté trouby a pečte ještě 4–6 minut při 185–190 °C. Na upečenou směs rozdrobte sýr feta a podle libosti můžete směs ještě posypat další špetkou chilli vloček. Hotový pokrm podávejte s žitným chlebem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty