Rajčatová omáčka s vlašskými ořechy
- olej (panenský kokosový nebo olivový ) 1 lžíce
- červená paprika 1 ks
- římský kmín (mletý ) 1 lžička
- uzená paprika (mletá ) 1 lžička
- koriandr (mletý ) 1 lžička
- chilli (chilli vločky) 1/2 lžičky
- rajčata (konzervovaná ) 800 g
- rajčatové pyré 3 lžíce
- vlašské ořechy 150 g
Salsa z manga a kukuřice
- mango (zralé ) 1 ks
- kukuřice (čerstvý klas ) 1 ks
- červené chilli papričky 1/2 ks
- koriandr (lístky ) 1 velká hrst
- extra virgin olivový olej 1 lžíce
- limetková šťáva (podle chuti) z 1 limety
- mořská sůl (podle chuti)
Sladce pikantní kešu ořechy
- Kokosový olej (panenský ) 2 lžičky
- římský kmín (mletý ) 1/2 lžičky
- kešu 125 g
- javorový sirup 1 lžíce
- kajenský pepř (mletý ) 1/2 lžičky
- mořská sůl 1 lžička
Na servírování
- nachos (tortillové chipsy ) 1 velký sáček
- avokádo (zralá ) 2 ks
- červená paprika 1 ks
- limetka 2 ks
- fazole (konzervované černé ) 400 g (1 plechovka)
- bílý jogurt (hustý ) 250 ml
- směs listových salátů (míchané salátové listy) 1 sáček
- koriandr (čerstvý )
Postup přípravy
- Na rajčatovou omáčku s vlašskými ořechy rozehřejte v hrnci olej. Papriku zbavte semínek a nakrájejte nadrobno. Na oleji opečte za stálého míchání kmín, uzenou papriku, koriandr a případně chilli vločky, až se rozvoní. Přisypte červenou papriku a smažte 1–2 minuty. Přilijte rajčatovou omáčku a vařte 5 minut nebo konzervovaná rajčata a rajčatové pyré a vařte 20 minut, až omáčka zhoustne. Ořechy nasekejte nahrubo a vmíchejte do omáčky.
- Na salsu rozkrojte mango okolo pecky na dvě poloviny a dužinu nakrájejte na kostičky. Z kukuřičného klasu seřízněte zrna, chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte nadrobno, koriandr nahrubo. Zakápněte olivovým olejem a limetovou šťávou, osolte a promíchejte.
- Na ořechy rozehřejte kokosový olej na střední stupeň a vmíchejte koření. Jakmile se rozvoní, přidejte ořechy a restujte je za občasného promíchání pár minut dozlatova. Zakápněte je javorovým sirupem, promíchejte a smažte ještě 30 vteřin a odstavte.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Tortillové chipsy rozprostřete na plech a pečte 5 minut, až budou teplé a lehce opečené. Často je kontrolujte, aby se nespálily.
- Avokádo rozpulte, vyloupněte pecku, vydlabejte dužinu a rozmačkejte ji najemno. Papriku zbavte semínek a nakrájejte ji nadrobno, limetu na klínky. Fazole sceďte, propláchněte a nechte okapat. Zlehka poprašte v misce paprikou. Vše naskládejte do misek a podávejte s horkými tortilla chipsy.
Páteční tortilla misky aneb rozbalené mexické tortilly 2 Zdroj: Green Kitchen at Home