Luise Vindahl a David Frenkiel

Páteční tortilla misky aneb rozbalené mexické tortilly

Moje hodnocení
5x

Oslavte konec týdne nebo začátek víkendu (nebo obojí) hravou večeří, při které si každý může sestavit své jídlo a ještě ho každým soustem měnit. Do misek připravte různé omáčky, bylinky a suroviny, které se zpravidla objevují v mexických tortillách, a k tomu velkou mísu tortilla chipsů, které si do jednotlivých misek namáčíte. Ideální večírkový pokrm nebo když má každý rád něco jiného a chcete se spolu všichni sejít u stolu.

4 porce
30 minut
mexická

Rajčatová omáčka s vlašskými ořechy

  • panenský kokosový nebo olivový olej 1 lžíce
  • červená paprika 1 ks
  • mletý římský kmín 1 lžička
  • mletá uzená paprika 1 lžička
  • mletý koriandr 1 lžička
  • chilli vločky 1/2 lžičky
  • konzervovaná rajčata 800 g
  • rajčatové pyré 3 lžíce
  • vlašské ořechy 150 g

Salsa z manga a kukuřice

  • zralé mango 1 ks
  • čerstvý klas kukuřice 1 ks
  • červená chilli paprička 1/2 ks
  • lístky koriandru 1 velká hrst
  • extra panenský olivový olej 1 lžíce
  • šťáva z 1 limety podle chuti
  • mořská sůl podle chuti

Sladce pikantní kešu ořechy

  • panenský kokosový olej 2 lžičky
  • mletý kajenský pepř 1/2 lžičky
  • mletý římský kmín 1/2 lžičky
  • mořská sůl 1 lžička
  • kešu ořechy 125 g
  • javorový sirup 1 lžíce

Na servírování

  • tortillové chipsy nachos 1 velký sáček
  • zralá avokáda 2 ks
  • červená paprika 1 ks
  • limety 2 ks
  • konzervované černé fazole 400 g (1 plechovka)
  • hustý bílý jogurt 250 ml
  • míchané salátové listy 1 sáček
  • čerstvý koriandr

Postup přípravy

  1. Na rajčatovou omáčku s vlašskými ořechy rozehřejte v hrnci olej. Papriku zbavte semínek a nakrájejte nadrobno. Na oleji opečte za stálého míchání kmín, uzenou papriku, koriandr a případně chilli vločky, až se rozvoní. Přisypte červenou papriku a smažte 1–2 minuty. Přilijte rajčatovou omáčku a vařte 5 minut nebo konzervovaná rajčata a rajčatové pyré a vařte 20 minut, až omáčka zhoustne. Ořechy nasekejte nahrubo a vmíchejte do omáčky.
  2. Na salsu rozkrojte mango okolo pecky na dvě poloviny a dužinu nakrájejte na kostičky. Z kukuřičného klasu seřízněte zrna, chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte nadrobno, koriandr nahrubo. Zakápněte olivovým olejem a limetovou šťávou, osolte a promíchejte.
  3. Na ořechy rozehřejte kokosový olej na střední stupeň a vmíchejte koření. Jakmile se rozvoní, přidejte ořechy a restujte je za občasného promíchání pár minut dozlatova. Zakápněte je javorovým sirupem, promíchejte a smažte ještě 30 vteřin a odstavte.
  4. Troubu předehřejte na 200 °C. Tortillové chipsy rozprostřete na plech a pečte 5 minut, až budou teplé a lehce opečené. Často je kontrolujte, aby se nespálily.
  5. Avokádo rozpulte, vyloupněte pecku, vydlabejte dužinu a rozmačkejte ji najemno. Papriku zbavte semínek a nakrájejte ji nadrobno, limetu na klínky. Fazole sceďte, propláchněte a nechte okapat. Zlehka poprašte v misce paprikou. Vše naskládejte do misek a podávejte s horkými tortilla chipsy.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Luise Vindahl a David Frenkiel

Luise Vindahl a David Frenkiel

V kuchařce Green Kitchen at Home se s námi její autoři dělí o více než 100 vegetariánských receptů – svých rodinných favoritů, které jsou charakteristické pro jejich každodenní kuchyni. Jde o jídla, po nichž se budete cítit a vypadat skvěle, od rychlých a lahodných snídaní i večeří pro každý den až po propracovanější jídla na víkendové oslavy. Recepty jsou chytře sestaveny tak, že podle nich uvaříte velmi snadno, uvedena je doba přípravy i spousta užitečných tipů, což vám usnadní práci. Víkendové recepty zaberou o něco více času, ale i tak jsou báječně nekomplikované. Díky fantastickým fotografiím a food stylingu stejně jako milým osobním příběhům povyšuje Green Kitchen at Home moderní a inspirativní bezlepková vegetariánská jídla na novou úroveň. Tohle je kuchařka, k níž se budete stále a znovu vracet.


Přečtěte si také

Recepty