Najděte si recept
Na co máte chuť?

Páteční tortilla misky aneb rozbalené mexické tortilly
Oslavte konec týdne nebo začátek víkendu (nebo obojí) hravou večeří, při které si každý může sestavit své jídlo a ještě ho každým soustem měnit. Do misek připravte různé omáčky, bylinky a suroviny, které se zpravidla objevují v mexických tortillách, a k tomu velkou mísu tortilla chipsů, které si do jednotlivých misek namáčíte. Ideální večírkový pokrm nebo když má každý rád něco jiného a chcete se spolu všichni sejít u stolu.
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
Rajčatová omáčka s vlašskými ořechy:
- panenský kokosový nebo olivový olej 1 lžíce
- červená paprika 1 ks
- mletý římský kmín 1 lžička
- mletá uzená paprika 1 lžička
- mletý koriandr 1 lžička
- chilli vločky 1/2 lžičky
- konzervovaná rajčata 800 g
- rajčatové pyré 3 lžíce
- vlašské ořechy 150 g
Salsa z manga a kukuřice:
- zralé mango 1 ks
- čerstvý klas kukuřice 1 ks
- červená chilli paprička 1/2 ks
- lístky koriandru 1 velká hrst
- extra panenský olivový olej 1 lžíce
- šťáva z 1 limety podle chuti
- mořská sůl podle chuti
Sladce pikantní kešu ořechy:
- panenský kokosový olej 2 lžičky
- mletý kajenský pepř 1/2 lžičky
- mletý římský kmín 1/2 lžičky
- mořská sůl 1 lžička
- kešu ořechy 125 g
- javorový sirup 1 lžíce
Na servírování:
- tortillové chipsy nachos 1 velký sáček
- zralá avokáda 2 ks
- červená paprika 1 ks
- limety 2 ks
- konzervované černé fazole 400 g (1 plechovka)
- hustý bílý jogurt 250 ml
- míchané salátové listy 1 sáček
- čerstvý koriandr
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Na rajčatovou omáčku s vlašskými ořechy rozehřejte v hrnci olej. Papriku zbavte semínek a nakrájejte nadrobno. Na oleji opečte za stálého míchání kmín, uzenou papriku, koriandr a případně chilli vločky, až se rozvoní. Přisypte červenou papriku a smažte 1–2 minuty. Přilijte rajčatovou omáčku a vařte 5 minut nebo konzervovaná rajčata a rajčatové pyré a vařte 20 minut, až omáčka zhoustne. Ořechy nasekejte nahrubo a vmíchejte do omáčky.
- Na salsu rozkrojte mango okolo pecky na dvě poloviny a dužinu nakrájejte na kostičky. Z kukuřičného klasu seřízněte zrna, chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte nadrobno, koriandr nahrubo. Zakápněte olivovým olejem a limetovou šťávou, osolte a promíchejte.
- Na ořechy rozehřejte kokosový olej na střední stupeň a vmíchejte koření. Jakmile se rozvoní, přidejte ořechy a restujte je za občasného promíchání pár minut dozlatova. Zakápněte je javorovým sirupem, promíchejte a smažte ještě 30 vteřin a odstavte.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Tortillové chipsy rozprostřete na plech a pečte 5 minut, až budou teplé a lehce opečené. Často je kontrolujte, aby se nespálily.
- Avokádo rozpulte, vyloupněte pecku, vydlabejte dužinu a rozmačkejte ji najemno. Papriku zbavte semínek a nakrájejte ji nadrobno, limetu na klínky. Fazole sceďte, propláchněte a nechte okapat. Zlehka poprašte v misce paprikou. Vše naskládejte do misek a podávejte s horkými tortilla chipsy.
Green Kitchen at Home - Rychlá a zdravá vegetariánská jídla pro každý den
V kuchařce Green Kitchen at Home se s námi její autoři dělí o více než 100 vegetariánských receptů – svých rodinných favoritů, které jsou charakteristické pro jejich každodenní kuchyni. Jde o jídla, po nichž se budete cítit a vypadat skvěle, od rychlých a lahodných snídaní i večeří pro každý den až po propracovanější jídla na víkendové oslavy. Recepty jsou chytře sestaveny tak, že podle nich uvaříte velmi snadno, uvedena je doba přípravy i spousta užitečných tipů, což vám usnadní práci. Víkendové recepty zaberou o něco více času, ale i tak jsou báječně nekomplikované. Díky fantastickým fotografiím a food stylingu stejně jako milým osobním příběhům povyšuje Green Kitchen at Home moderní a inspirativní bezlepková vegetariánská jídla na novou úroveň. Tohle je kuchařka, k níž se budete stále a znovu vracet.