Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Party utopenci na vidličku
Tihle utopenci v lahvi jsou skvělí – připravíte je v cuku letu a s ničím se nemažete. Vlastně tedy jen s dijonskou hořčicí, kterou rozpůlené špekáčky hezky promáznete. Tento hospodský pokrm je prostě bezva a pomalu je ideální chvíle naložit je, ať se do silvestra pěkně rozleží.
do 30 minut
Suroviny
- sklenice s těsnícím klipsem o objemu 1 litr
- kvalitní špekáčky, ideálně mini verze 500 g
- menší šalotky 5 ks
- žlutá cibule 1 ks
- červená cibule 1 ks
- řapíkatý celer 4 řapíky
- cherry rajčátka 2 hrsti
- beraní rohy 100 g
- chilli papričky 50 g
- sýr typu ementál 150 g
- dijonská hořčice 4 lžíce
- pár kuliček nového koření
- bobkový list 5 ks
- červená mletá paprika
Lák:
- vlažná voda 250 ml
- ocet 150 ml
- třtinový cukr 2 lžíce
- sůl 1 lžíce
- hořčičná semínka 1 lžíce
- drcené chilli se semínky (nemusí být) 1 lžička
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Špekáčky můžete zbavit střívka; pokud je střívko přírodní, ponechte jej. Špekáčky zbavte konců a podélně je rozkrojte, ne však úplně do konce. Vetřete po lžíci dijonské hořčice a přidejte špetku červené papriky.
- Cibuli a šalotku oloupejte. Cibuli nakrájejte na měsíčky a šalotku nadrobno. Omytá rajčátka (mohou být i žlutá či zelená) rozpulte. Beraní rohy nechte jak jsou. Chilli papričky taktéž.
- Sýr nakrájejte na kostičky. Začněte pěchovat do utopenců sýr, směs cibule a beraní roh, pokud se vejde. Přišpendlete párátkem a z jedné strany napíchněte cherry rajčátko.
- Lák připravte rozmícháním třtinového cukru, octu a soli ve vlažné vodě, k tomu přidejte chilli a hořčičná semínka a pečlivě zamíchejte.
- Začněte vkládat do sklenice, nejdříve pár utopenců, pak řapíkatý celer, sýr a k tomu zbytek cibule. Takto vrstvěte do sklenice, až je takřka plná, a zasypte novým kořením a bobkovým listem. Nakonec zalijte lákem a sklenici pečlivě uzavřete. Takto připravené utopence dejte do lednice. Nechte uležet v chladnu, ideálně 3–5 dní.
Naložto
Někdo si recepty píše do šuplíku, někdo je uzamyká do sklenice, a to by byla vlastně škoda…. Ať už je dno sklenice naplněno méně či více, nebylo by to ono, kdybyste si recepty dobře uleželé nemohli sami vyzkoušet a hlavně, a to je důležité, taky je ochutnat.
Proto pro Vás Daniela, autorka nakládacích kuchařek Nalož to a Nakládačka na večné časy, přichystala tak trochu jiné, neotřelé koštovačky ze skla, které se do kuchařek třeba nevešly, ale byla by to škoda, si je syslit doma…
A když už se do nakládání pustíte, můžou se vám hodit sklenice, štítky, provázky a další stylové proprietky, které najdete na webu Naložto.