Suroviny
- zavařovací sklenice (sklenice s těsnícím klipsem o objemu 1 litr)
- špekáčky (kvalitní, ideálně mini verze) 500 g
- šalotka (menší ) 5 ks
- cibule (žlutá ) 1 ks
- červená cibule 1 ks
- řapíkatý celer 4 řapíky
- cherry rajčata 2 hrsti
- nakládané beraní rohy 100 g
- chilli papričky 50 g
- sýr (typu ementál) 150 g
- dijonská hořčice 4 lžíce
- nové koření pár kuliček
- bobkový list 5 ks
- červená paprika (mletá )
Lák
- voda (vlažná ) 250 ml
- ocet 150 ml
- třtinový cukr 2 lžíce
- hořčičné semínko 1 lžíce
- chilli (drcené chilli se semínky (nemusí být)) 1 lžička
- sůl 1 lžíce
Postup přípravy
- Špekáčky můžete zbavit střívka; pokud je střívko přírodní, ponechte jej. Špekáčky zbavte konců a podélně je rozkrojte, ne však úplně do konce. Vetřete po lžíci dijonské hořčice a přidejte špetku červené papriky.
- Cibuli a šalotku oloupejte. Cibuli nakrájejte na měsíčky a šalotku nadrobno. Omytá rajčátka (mohou být i žlutá či zelená) rozpulte. Beraní rohy nechte jak jsou. Chilli papričky taktéž.
- Sýr nakrájejte na kostičky. Začněte pěchovat do utopenců sýr, směs cibule a beraní roh, pokud se vejde. Přišpendlete párátkem a z jedné strany napíchněte cherry rajčátko.
- Lák připravte rozmícháním třtinového cukru, octu a soli ve vlažné vodě, k tomu přidejte chilli a hořčičná semínka a pečlivě zamíchejte.
- Začněte vkládat do sklenice, nejdříve pár utopenců, pak řapíkatý celer, sýr a k tomu zbytek cibule. Takto vrstvěte do sklenice, až je takřka plná, a zasypte novým kořením a bobkovým listem. Nakonec zalijte lákem a sklenici pečlivě uzavřete. Takto připravené utopence dejte do lednice. Nechte uležet v chladnu, ideálně 3–5 dní.
Party utopenci na vidličku Zdroj: David Turecký pro Naložto