Najděte si recept
Na co máte chuť?

Spouštím video za 5s.
Sledujete:
Ohnivá pánev s polentovými placičkami
Ohnivá pánev s polentovými placičkami
Masová směs pro strávníky, kterým nevadí pikantní jídla. Polentové placičky jsou navíc skvělou bezlepkovou přílohou!
do 1 hodiny
Kulinární pořad Karolína, domácí kuchařka sledujte každou neděli na Prima LOVE!
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Všechny informace, videa a bonusové materiály k pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete ZDE!
Suroviny
- Olivový olej 3 lžíce
- vepřová krkovice 250 g
- Cibule 2 ks
- mrkev 2 ks
- žampióny 8 ks
- třtinový cukr 1 lžička
- červené víno 100 ml
- sůl, pepř, chilli
- Bobkový list 2 ks
- sušené oregáno 2 lžíce + čerstvé na ozdobu
- konzerva krájených rajčat 1 ks
- konzerva velkých červených fazolí 1 ks
- Česnek 6 stroužků
- velká hrst rukoly
Polenta:
- instantní polenta
- Sůl
- Česnek 1 stroužek
- strouhaný parmazán 2 lžíce
- hrst lístků čerstvého tymiánu a oregana
Na pečení:
- Olivový olej 3 lžíce
- Česnek 2 stroužky
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Den předem si připravte polentu podle návodu na obalu (použijte výrobcem předepsané množství vody, aby byla správně hustá).
- Až se polenta rozpustí v horké vodě, vmíchejte sůl, prolisovaný česnek, parmazán, tymián a oregano, ochutnejte a případně dochuťte, aby byla chuť dobrá a výrazná.
- Pak vyložte potravinovou fólií např. formu na srnčí hřbet nebo jinou podobnou, nalijte do ní polentu, uhlaďte, zakryjte fólií i shora a dejte přes noc odpočívat do chladničky.
- Druhý den nejprve připravte ohnivou pánev: vepřové maso nakrájejte na nudličky, cibuli na půlkolečka, mrkev na tenká kolečka a žampiony na plátky. Na velké pánvi rozpalte olivový olej. Na něj dejte cibuli a jakmile zesklovatí, přidejte i maso a mrkev.
- Opékejte, dokud se maso nezatáhne (změní barvu z růžové na šedou). Přidejte žampiony a opékejte i s nimi další cca 3 minuty. Pak přidejte cukr, víno, sůl, pepř, chilli, bobkové listy, sušené oregano, rajčata a česnek a nechte na mírném plameni probublávat cca 5 minut.
- Na závěr vmíchejte hrst propláchnuté rukoly, vypněte plamen a zakryjte pokličkou. Zatímco budete dodělávat polentu, chuť jídla se rozvine. Pokud by vám příprava placiček trvala dlouho, můžete samozřejmě směs na pánvi přihřát.
- Placičky dodělejte tímto způsobem: Plech vyložte pečicím papírem. Vyndejte vychlazenou polentu, nakrájejte ji na plátky, potřete je z obou stran olivovým olejem, do kterého jste prolisovali česnek.
- Položte je na papír, dejte do trouby a použijte gril shora. Několik minut grilujte, až povrch mírně zezlátne. Pak placičky opatrně otočte a ogrilujte i z druhé strany. Totéž můžete udělat na pánvi, ale verze z trouby mi připadá efektivnější.
- Ohnivou směs z pánve podávejte s polentovými placičkami, ozdobte čerstvým oreganem.
Ohnivá pánev s polentovými placičkami; foto: archiv FTV Prima / Karolína domácí kuchařka