Suroviny
- olivový olej 3 lžíce
- vepřová krkovice 250 g
- cibule 2 ks
- mrkev 2 ks
- žampiony 8 ks
- třtinový cukr 1 lžička
- červené víno 100 ml
- bobkový list 2 ks
- oregano (sušené ) 2 lžíce + čerstvé na ozdobu
- krájená rajčata (konzerva ) 1 ks
- červené fazole (konzerva velkých ) 1 ks
- česnek 6 stroužků
- rukola (velká hrst )
- sůl
- pepř
- chilli
Polenta
Na pečení
- olivový olej 3 lžíce
- česnek 2 stroužky
Kulinární pořad Karolína, domácí kuchařka sledujte každou neděli na Prima LOVE!
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Všechny informace, videa a bonusové materiály k pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete ZDE!
Postup přípravy
- Den předem si připravte polentu podle návodu na obalu (použijte výrobcem předepsané množství vody, aby byla správně hustá).
- Až se polenta rozpustí v horké vodě, vmíchejte sůl, prolisovaný česnek, parmazán, tymián a oregano, ochutnejte a případně dochuťte, aby byla chuť dobrá a výrazná.
- Pak vyložte potravinovou fólií např. formu na srnčí hřbet nebo jinou podobnou, nalijte do ní polentu, uhlaďte, zakryjte fólií i shora a dejte přes noc odpočívat do chladničky.
- Druhý den nejprve připravte ohnivou pánev: vepřové maso nakrájejte na nudličky, cibuli na půlkolečka, mrkev na tenká kolečka a žampiony na plátky. Na velké pánvi rozpalte olivový olej. Na něj dejte cibuli a jakmile zesklovatí, přidejte i maso a mrkev.
- Opékejte, dokud se maso nezatáhne (změní barvu z růžové na šedou). Přidejte žampiony a opékejte i s nimi další cca 3 minuty. Pak přidejte cukr, víno, sůl, pepř, chilli, bobkové listy, sušené oregano, rajčata a česnek a nechte na mírném plameni probublávat cca 5 minut.
- Na závěr vmíchejte hrst propláchnuté rukoly, vypněte plamen a zakryjte pokličkou. Zatímco budete dodělávat polentu, chuť jídla se rozvine. Pokud by vám příprava placiček trvala dlouho, můžete samozřejmě směs na pánvi přihřát.
- Placičky dodělejte tímto způsobem: Plech vyložte pečicím papírem. Vyndejte vychlazenou polentu, nakrájejte ji na plátky, potřete je z obou stran olivovým olejem, do kterého jste prolisovali česnek.
- Položte je na papír, dejte do trouby a použijte gril shora. Několik minut grilujte, až povrch mírně zezlátne. Pak placičky opatrně otočte a ogrilujte i z druhé strany. Totéž můžete udělat na pánvi, ale verze z trouby mi připadá efektivnější.
- Ohnivou směs z pánve podávejte s polentovými placičkami, ozdobte čerstvým oreganem.