Suroviny
- brambory 650 g
- červená cibule (malá ) 1 ks
- pórek 350 g
- slanina (libová ) 350 g
- česnek (granulovaný ) 2 lžičky
- hořčice (mletá ) 1 lžička
- špenát (listy ) 60 g
- kuřecí vývar 200 ml
- čerstvý sýr 110 g
- měkký sýr 100 g
- čedar (nízkotučný ) 80 g
- nízkotučný sprej (na vaření)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Brambory očistěte, ale neloupejte, a nakrájejte je na kostičky. Uvařte je akorát na skus, trvá to zhruba 15 minut od bodu varu.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pórek pečlivě promyjte a nakrájejte na tenké plátky. Slaninu nakrájejte na kostičky. Uvařené brambory sceďte.
- Dno pánve postříkejte nízkotučným sprejem, vsypte cibuli a pórek a na středním stupni restujte 3–4 minuty, až začnou měknout. Přidejte slaninu, 1 lžičku granulovaného česneku a mletou hořčici. Restujte asi 10 minut. Vmíchejte špenát a opékejte, až lehce zavadne. Vlijte vývar a vařte 2 minuty. Vmíchejte čerstvý sýr, pak pánev odstavte.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Uprostřed směsi v pánvi udělejte důlek a do něj vyklopte tvaroh. Aby se nesrazil, zapracovávejte ho pozvolna vařečkou od středu ke krajům, až se se směsí úplně spojí. Podle chuti osolte a opepřete.
- Směs přesuňte do pekáče a rovnoměrně posypte polovinou strouhaného čedaru. Navrch rozprostřete uvařené brambory, posypte zbylým česnekem, osolte a opepřete. Pečte v předehřáté troubě 15 minut. Posypte zbylým strouhaným čedarem a pečte ještě 15 minut, až se sýr rozpustí a začne zlátnout. Vyjměte a podávejte horké.
PRIMA TIP: Ve vegetariánské verzi vynechejte slaninu nebo ji nahraďte uzeným šmakounem či tofu nebo přidejte víc cibule. Místo kuřecího vývaru použijte zeleninový, nemáte-li hotový vývar, rozpusťte 1 kostičku vývaru (nebo 1 lžičku sušeného vývaru) ve 200 ml vroucí vody.
Odlehčené tatiflette s pórkem a slaninou 2 Zdroj: Další špetka chuti