reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Odlehčené tatiflette s pórkem a slaninou
Autor: Další špetka chuti Odlehčené tatiflette s pórkem a slaninou

Odlehčené tatiflette s pórkem a slaninou

Hodnoceno: 4x
Tartiflette pochází z francouzských Alp a je to typické horalské jídlo, které má zasytit a zahřát z dostupných surovin. Skládá se z brambor, sýra, slaniny a cibule. Jak může být tenhle voňavý tučný nákyp dietní? Přidejte k bramborám pórek, vyberte si libovou slaninu a tučný sýr Reblochon zaměňte za tvaroh a nízkotučný čedar. Odpověď je mnohem lahodnější, než se zdá.
do 1 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. Brambory očistěte, ale neloupejte, a nakrájejte je na kostičky. Uvařte je akorát na skus, trvá to zhruba 15 minut od bodu varu. 
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pórek pečlivě promyjte a nakrájejte na tenké plátky. Slaninu nakrájejte na kostičky. Uvařené brambory sceďte. 
  3. Dno pánve postříkejte nízkotučným sprejem, vsypte cibuli a pórek a na středním stupni restujte 3–4 minuty, až začnou měknout. Přidejte slaninu, 1 lžičku granulovaného česneku a mletou hořčici. Restujte asi 10 minut. Vmíchejte špenát a opékejte, až lehce zavadne. Vlijte vývar a vařte 2 minuty. Vmíchejte čerstvý sýr, pak pánev odstavte. 
  4. Troubu předehřejte na 200 °C. Uprostřed směsi v pánvi udělejte důlek a do něj vyklopte tvaroh. Aby se nesrazil, zapracovávejte ho pozvolna vařečkou od středu ke krajům, až se se směsí úplně spojí. Podle chuti osolte a opepřete.
  5. Směs přesuňte do pekáče a rovnoměrně posypte polovinou strouhaného čedaru. Navrch rozprostřete uvařené brambory, posypte zbylým česnekem, osolte a opepřete. Pečte v předehřáté troubě 15 minut. Posypte zbylým strouhaným čedarem a pečte ještě 15 minut, až se sýr rozpustí a začne zlátnout. Vyjměte a podávejte horké. 

PRIMA TIP: Ve vegetariánské verzi vynechejte slaninu nebo ji nahraďte uzeným šmakounem či tofu nebo přidejte víc cibule. Místo kuřecího vývaru použijte zeleninový, nemáte-li hotový vývar, rozpusťte 1 kostičku vývaru (nebo 1 lžičku sušeného vývaru) ve 200 ml vroucí vody. 

Odlehčené tatiflette s pórkem a slaninou
Autor: Další špetka chuti Odlehčené tatiflette s pórkem a slaninou

reklama

Další špetka chuti
Kate Allinsonová a Kay Featherstonová

Autorky populárního blogu Pinch of Nom (Špetka chuti) už jsme vám představovali při překladu jejich stejnojmenné první kuchařky. Dvě kamarádky se rozhodly zhubnout, a přitom vařit stále chutně i pro širší rodinu. Vyzkoušely spoustu receptů a způsobů, až objevily ten, který jim vyhovuje. Udržet si dlouhodobě ideální váhu je možné pouze při pravidelném stravování a když jsou jídla nejen zdravá, ale i dobrá. Úspěch jejich blogu a kuchařek svědčí o tom, že tento způsob vyhovuje i mnoha dalším lidem. A tak napsaly druhou kuchařku Další špetka chuti s podtitulem Každodenní odlehčení. Uvádějí v ní stovku receptů na vydatné snídaně, lehké obědy, včetně rodinných či slavnostnějších, rychlé večeře i dezerty a zdravé variace jídel z rychlého občerstvení. Polovina receptů je vegetariánských a všechny mají méně než 400 kalorií na porci. 

Vydalo nakladatelství Esence (Euromedia).

Související témata: tartiflette , brambory , sýr , zapečená jídla , Hlavní jídla