Kate Allinsonová, Kay Featherstonová

Odlehčené tatiflette s pórkem a slaninou

Moje hodnocení
5x

Tartiflette pochází z francouzských Alp a je to typické horalské jídlo, které má zasytit a zahřát z dostupných surovin. Skládá se z brambor, sýra, slaniny a cibule. Jak může být tenhle voňavý tučný nákyp dietní? Přidejte k bramborám pórek, vyberte si libovou slaninu a tučný sýr Reblochon zaměňte za tvaroh a nízkotučný čedar. Odpověď je mnohem lahodnější, než se zdá.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • brambory 650 g
  • červená cibule (malá červená cibule) 1 ks
  • pórek 350 g
  • libová slanina 350 g
  • granulovaný česnek 2 lžičky
  • mletá hořčice 1 lžička
  • listy špenátu 60 g
  • kuřecí vývar 200 ml
  • čerstvý sýr 110 g
  • měkký tvaroh 100 g
  • nízkotučný čedar 80 g
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • nízkotučný sprej na vaření

Postup přípravy

  1. Brambory očistěte, ale neloupejte, a nakrájejte je na kostičky. Uvařte je akorát na skus, trvá to zhruba 15 minut od bodu varu.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pórek pečlivě promyjte a nakrájejte na tenké plátky. Slaninu nakrájejte na kostičky. Uvařené brambory sceďte.
  3. Dno pánve postříkejte nízkotučným sprejem, vsypte cibuli a pórek a na středním stupni restujte 3–4 minuty, až začnou měknout. Přidejte slaninu, 1 lžičku granulovaného česneku a mletou hořčici. Restujte asi 10 minut. Vmíchejte špenát a opékejte, až lehce zavadne. Vlijte vývar a vařte 2 minuty. Vmíchejte čerstvý sýr, pak pánev odstavte.
  4. Troubu předehřejte na 200 °C. Uprostřed směsi v pánvi udělejte důlek a do něj vyklopte tvaroh. Aby se nesrazil, zapracovávejte ho pozvolna vařečkou od středu ke krajům, až se se směsí úplně spojí. Podle chuti osolte a opepřete.
  5. Směs přesuňte do pekáče a rovnoměrně posypte polovinou strouhaného čedaru. Navrch rozprostřete uvařené brambory, posypte zbylým česnekem, osolte a opepřete. Pečte v předehřáté troubě 15 minut. Posypte zbylým strouhaným čedarem a pečte ještě 15 minut, až se sýr rozpustí a začne zlátnout. Vyjměte a podávejte horké.

PRIMA TIP: Ve vegetariánské verzi vynechejte slaninu nebo ji nahraďte uzeným šmakounem či tofu nebo přidejte víc cibule. Místo kuřecího vývaru použijte zeleninový, nemáte-li hotový vývar, rozpusťte 1 kostičku vývaru (nebo 1 lžičku sušeného vývaru) ve 200 ml vroucí vody.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kate Allinsonová, Kay Featherstonová

luxor

Autorky populárního blogu Pinch of Nom (Špetka chuti) už jsme vám představovali při překladu jejich stejnojmenné první kuchařky. Dvě kamarádky se rozhodly zhubnout, a přitom vařit stále chutně i pro širší rodinu. Vyzkoušely spoustu receptů a způsobů, až objevily ten, který jim vyhovuje. Udržet si dlouhodobě ideální váhu je možné pouze při pravidelném stravování a když jsou jídla nejen zdravá, ale i dobrá. Úspěch jejich blogu a kuchařek svědčí o tom, že tento způsob vyhovuje i mnoha dalším lidem. A tak napsaly druhou kuchařku Další špetka chuti s podtitulem Každodenní odlehčení. Uvádějí v ní stovku receptů na vydatné snídaně, lehké obědy, včetně rodinných či slavnostnějších, rychlé večeře i dezerty a zdravé variace jídel z rychlého občerstvení. Polovina receptů je vegetariánských a všechny mají méně než 400 kalorií na porci. 

Vydalo nakladatelství Esence (Euromedia).


Přečtěte si také

Recepty