Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Nahatý dort s kakaovým korpusem

do 1,5 hodiny
Nahatý dort s kakaovým korpusem
Nahatý dort s kakaovým korpusem Autor: Pradobroty.cz
Tento dort je sice jednoduchý a může vypadat dost obyčejně, ale víte, co se říká? Méně je někdy více a krása je v obyčejných věcech. Tak o tomhle dortu to platí na 100 %. Zvládne ho opravdu každý, většinu surovin budete mít doma a každý tvarohový nadšenec ho bude milovat.
Reklama

Článek

Čokoládové burgery  Foto:

24 božských čokoládových dortů, moučníků i dezertů

Sladká jídla z čokolády jsou mezi lidmi velice oblíbená. Není se čemu divit, jsou hezká na pohled a chuťově fantastická. Když se navíc přidá čerstvé ovoce, sbíhají se...
Reklama

Postup

  1. Troubu zapněte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).
  2. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a upněte do obruče. Já boky ničím nepomazávám ani nevysypávám, protože chci aby se piškot přichytil na obruč - stačí ho pak jen odříznout a máte na dortu rovné boky.
  3. Vejce si rozklepněte a oddělte žloutky a bílky. Bílky vložte do mísy, přidejte špetku soli a šlehejte na nejrychlejší stupeň do polotuhého sněhu.
  4. Pak po lžicích přisypávejte cukr a vždy ho zcela zašlehejte do sněhu. Oslazený sníh šlehejte dál několik minut, až vznikne velmi pevný sníh, ve kterém zůstávají stopy po metle a když (vypnutou) metlu zvednete, sníh tvoří špičky a je tuhý.
  5. Vraťte metlu do sněhu, dál šlehejte a přidejte jeden žloutek, zcela jej zašlehejte, pak vlijte lžíci oleje a opět zcela zašlehejte.
  6. Následuje další žloutek a další lžíce oleje - pokaždé vše pečlivě zašlehejte do bílkové směsi. Pokračujte než spotřebujete všechny žloutky a předepsané množství oleje.
  7. Mouku smíchejte s kakaem a kypřicím práškem. Směs pak po částech přidávejte do vaječné směsi a gumovou stěrkou opatrně zapracujte.
  8. Těsto nalijte do formy, stěrkou těsto nahrňte lehce do krajů (aby byl střed maličko propadlý) a piškot vložte do trouby. Pečte 45 minut, troubu během pečení neotevíráme.
  9. Propečenost korpusu zkuste špejlí a pokud vyjde suchá, korpus je propečen. Vyndejte formu z trouby, přemístěte ji na mřížku a nechte piškot zchladnout aspoň do vlažné teploty.
  10. Pak opatrně objeďte boky nožem, sundejte obruč a dort otočte dnem vzhůru (tím se vyrovnají případné nerovnosti) a nechte zcela vystydnout.
  11. Krém: Všechny ingredience vložte do mísy a pečlivě prošlehejte. Pozor, pokud je tvaroh hodně tekutý, nechte ho nejprve vykapat přes plátýnko.
Reklama

Kompletace

Korpus si 3x prořízněte. Maliny omyjte, osušte a poprašte cukrem moučka (částečně se tím zakonzrevují a nebudou se tak rychle kazit). Na servírovací tác položte spodní plát, pomažte ho asi 3 lžíčkami marmelády.

Krém vložte do cukrářského sáčku s kulatou špičkou většího průměru. Na korpus vytvořte po celé ploše "bobky" krému, na pár místech do krému zatlačte maliny. Přiklopte druhým plátem, přitlačte trochu rukou. Postup zopakujte ještě dvakrát, dokud nepřiložíte poslední - vrchní - plát korpusu.

Poslední plát nemažte marmeládou. Rovnou na něj zdobičkou udělejte po celém obvodu stejně velké "bobky" krému. Pak menší cukrářskou špachtlí tyto "bobky" cca ze středu rozmázněte směrem ke středu dortu.

Když máte takto rozmázlé všechny stříkance krému, nastříkejte další letokruh "bobků" a postupujte stejně. Takto zdobte dort až do středu, kam nakonec posaďte pár malin. Jak má zdobení vypadat je dobře vidět na druhé fotce zeshora. Dort vložte do lednice a nechte pár hodin vychladit a proležet.

Nahatý dort s kakaovým korpusem 2 Foto: Nahatý dort s kakaovým korpusem, Foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto: Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama