Korpus: 20 cm
- vejce (střední) 5 ks
- cukr krupice 150 g
- olej 5 lžic
- hladká mouka 120 g
- kakao (holandské ) 30 g
- sůl špetka
Krém
- tvaroh (z vaničky) 750 g
- pomazánkové máslo (nebo krémový sýr) 200 g
- cukr 120 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
Kompletace
- marmeláda (malinová nebo rybízová )
- maliny (čerstvé či jiné ovoce na ozdobu a do náplně)
- moučkový cukr
Článek
24 božských čokoládových dortů, moučníků i dezertů
Sladká jídla z čokolády jsou mezi lidmi velice oblíbená. Není se čemu divit, jsou hezká na pohled a chuťově fantastická. Když se navíc přidá čerstvé ovoce, sbíhají se...
Postup přípravy
- Troubu zapněte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).
- Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a upněte do obruče. Já boky ničím nepomazávám ani nevysypávám, protože chci aby se piškot přichytil na obruč - stačí ho pak jen odříznout a máte na dortu rovné boky.
- Vejce si rozklepněte a oddělte žloutky a bílky. Bílky vložte do mísy, přidejte špetku soli a šlehejte na nejrychlejší stupeň do polotuhého sněhu.
- Pak po lžicích přisypávejte cukr a vždy ho zcela zašlehejte do sněhu. Oslazený sníh šlehejte dál několik minut, až vznikne velmi pevný sníh, ve kterém zůstávají stopy po metle a když (vypnutou) metlu zvednete, sníh tvoří špičky a je tuhý.
- Vraťte metlu do sněhu, dál šlehejte a přidejte jeden žloutek, zcela jej zašlehejte, pak vlijte lžíci oleje a opět zcela zašlehejte.
- Následuje další žloutek a další lžíce oleje - pokaždé vše pečlivě zašlehejte do bílkové směsi. Pokračujte než spotřebujete všechny žloutky a předepsané množství oleje.
- Mouku smíchejte s kakaem a kypřicím práškem. Směs pak po částech přidávejte do vaječné směsi a gumovou stěrkou opatrně zapracujte.
- Těsto nalijte do formy, stěrkou těsto nahrňte lehce do krajů (aby byl střed maličko propadlý) a piškot vložte do trouby. Pečte 45 minut, troubu během pečení neotevíráme.
- Propečenost korpusu zkuste špejlí a pokud vyjde suchá, korpus je propečen. Vyndejte formu z trouby, přemístěte ji na mřížku a nechte piškot zchladnout aspoň do vlažné teploty.
- Pak opatrně objeďte boky nožem, sundejte obruč a dort otočte dnem vzhůru (tím se vyrovnají případné nerovnosti) a nechte zcela vystydnout.
- Krém: Všechny ingredience vložte do mísy a pečlivě prošlehejte. Pozor, pokud je tvaroh hodně tekutý, nechte ho nejprve vykapat přes plátýnko.