redakce Prima FRESH

Mrkvový koláč pod peřinou s pomeranči

Moje hodnocení
5x

Nejlepší mrkvový koláč určitě bude ten se šťavnatými jarními karotkami. Korpus podle tohoto receptu je dál plný mandlí, ořechů a vloček a vláčný díky javorovému sirupu. Nadýchaná přikrývka ze svěžího krémového sýra může připomínat poslední závěje sněhu, ale pomerančovou chuť sluníčka už nezakryje.

12 porcí
90 minut
americká

Těsto

Krém

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Odepínací formu o průměru 24 cm vyložte papírem na pečení. Vejce vyšlehejte do pěny, vmíchejte k nim olej a sirup, pak zatřete jogurt. Vmíchejte pomerančovou dužinu a mrkev.
  2. V míse promíchejte mouku, vločky, mandle, sodu, prášek do pečiva a koření a spojte s vaječnou směsí. Pak zlehka vmíchejte nasekané ořechy a datle. Těsto přesuňte do formy, povrch uhlaďte a koláč pečte asi 60 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda na ní neulpí vlhké drobky, a pokud ne, je korpus upečený. Vyjměte ho z trouby a nechte stát přes noc v chladu.
  3. Na krém promíchejte tvaroh se šťávou a sirupem. Naneste na koláč a ozdobte ho plátky pomeranče.

PRIMA TIP: Kombinaci koření můžete různě obměňovat, k hutnému korpusu kromě skořice dobře ladí i špetka mletého hřebíčku nebo badyánu. Nemáte-li datle, můžete vyzkoušet třeba sušené vláčné švestky nebo meruňky nebo použít víc ořechů.

Další výtečné jarní recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty