Těsto
- vejce 2 ks
- Kokosový olej 2 lžíce
- javorový sirup 100 ml
- řecký jogurt 50 g
- pomerančová dužina (rozmixovaná ) z 1 pomeranče
- mrkev (najemno nastrouhaná ) 350 g
- hladká mouka (může být i pohanková) 100 g
- ovesné vločky (mleté ) 120 g
- mleté mandle 50 g
- jedlá soda 1/2 lžičky
- muškátový oříšek (mletý ) 1/2 lžičky
- zázvor (mletý ) 1 lžička
- mletá skořice 2 lžičky
- vlašské ořechy 50 g
- datle 5 ks
- sůl 1 špetka
Krém
- tvaroh 250 g
- pomerančová šťáva 100 ml
- javorový sirup 2 lžíce
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Odepínací formu o průměru 24 cm vyložte papírem na pečení. Vejce vyšlehejte do pěny, vmíchejte k nim olej a sirup, pak zatřete jogurt. Vmíchejte pomerančovou dužinu a mrkev.
- V míse promíchejte mouku, vločky, mandle, sodu, prášek do pečiva a koření a spojte s vaječnou směsí. Pak zlehka vmíchejte nasekané ořechy a datle. Těsto přesuňte do formy, povrch uhlaďte a koláč pečte asi 60 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda na ní neulpí vlhké drobky, a pokud ne, je korpus upečený. Vyjměte ho z trouby a nechte stát přes noc v chladu.
- Na krém promíchejte tvaroh se šťávou a sirupem. Naneste na koláč a ozdobte ho plátky pomeranče.
PRIMA TIP: Kombinaci koření můžete různě obměňovat, k hutnému korpusu kromě skořice dobře ladí i špetka mletého hřebíčku nebo badyánu. Nemáte-li datle, můžete vyzkoušet třeba sušené vláčné švestky nebo meruňky nebo použít víc ořechů.
Mrkvový koláč pod peřinou s pomeranči Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD