Suroviny
- přepuštěné máslo 2 lžíce
- mrkev (velká ) 4 ks
- zázvor (čerstvý ) 2 plátky
- červená čočka 150 g
- zeleninový bujón (bio ) 2 kostky
- voda 2,5 litru
- pomeranč 3 ks
- citronová kůra (bio ) 1 lžíce
- kurkuma 1/2 lžičky
- kokosové mléko (nejlépe domácí) 150 ml
- chilli papričky (malé sušené ) 2 ks
- muškátový oříšek 1/2 lžičky
- citronová šťáva (podle chuti)
- sůl (nerafinovaná )
Postup přípravy
- Červenou čočku dobře propláchněte pod tekoucí vodou.
- Hrnec rozehřejte a přidejte přepuštěné máslo. Na rozpuštěné máslo vhoďte na větší kusy nakrájenou a oloupanou mrkev. Přihoďte plátky zázvoru a přisypte propranou čočku. Vše krátce restujte (asi 2 minuty), rozdrobte bio bujón a zalijte vodou. Nechte mírně probublávat, až jsou mrkev a čočka hodně měkké.
- Pomeranče oloupejte a nakrájejte na větší kusy. Přidejte do hrnce a dalších 5 minut povařte. Potom přidejte citronovou kůru a kurkumu. Přilijte kokosové mléko a ponorným mixérem rozmixujte na krém. Jestliže je polévka příliš hustá, je možné přilít trochu vody a nechat ještě krátce probublat.
- Dochuťte muškátovým oříškem a chilli papričkou. Podle chuti osolte a dochuťte citronovou šťávou.
Mrkvovo-pomerančová polévka s červenou čočkou Zdroj: Petra Novotná / Dej tělu šanci