Suroviny
- mrkev 400 g
- máslo 300 g
- hladká mouka 400 g
- mletá skořice 1/2 lžičky
- muškátový oříšek 1/4 lžičky
- pomerančová kůra 1
- pomerančová šťáva 1/4
- švestková povidla
- vejce (na potření)
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Nejprve oloupejte mrkev a nastrouhejte ji najemno. Pokud máte, můžete využít robota. Nastrouhanou mrkev přendejte do hnětací mísy. Přidejte k ní máslo a hladkou mouku. Ke směsi přidejte mletou skořici a strouhaný muškátový oříšek. Na jemném struhadle nastrouhejte kůru z jednoho pomeranče a vymačkejte šťávu z půlky pomeranče a obojí přidejte do mísy. Poté důkladně zpracujte těsto, které poté nechte minimálně půl hodiny odležet v lednici.
- Troubu rozpalte na 200 °C. Připravte si vál a poprašte ho moukou. Těsto rozdělte na 8 kousků a udělejte z nich kuličky. Vezměte jednu a rozválejte ji do kruhu. Nejlépe rádýlkem ji rozkrájejte na 8 klínků a na každý dejte trochu povidel. Rohlíčky balte od nejširší části k nejužší. Takto zpracujte všechno těsto.
- Rohlíčky přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a každý potřete rozkvedlaným vajíčkem.
- Pečte ve vyhřáté troubě asi 10 minut a potom rohlíčky poprašte moučkovým cukrem.