Suroviny
- vepřové maso (krkovice nebo ramínko) 600 g
- fazole (černé,vařené nebo sterilované) 600 g
- avokádo (zralá měkká ) 2 ks
- limetka (nakrájené na čtvrtky) 2 ks
- koriandr (čerstvý) 1 svazek
- červená cibule (malá ) 1 ks
- pomerančová šťáva 300 ml
- limetková šťáva 200 ml
- třtinový cukr 4 lžíce
- cibule (oloupané a nasekané nahrubo) 2 ks
- chilli (čerstvé,podle chuti)
- česnek (nasekaný ) 2 lžíce
- římský kmín 1 lžička
- uzená paprika (mletá ) 1 lžička
- bobkový list 2 ks
- olej (olivový nebo rostlinný ) 4 lžíce (plus podle chuti)
- rýže (uvařená bílá nebo hnědá ) 4 porce
- čerstvě namletý pepř 1/2 lžičky
- sůl
Postup přípravy
- Ve větším hrnci rozpalte dvě lžíce oleje a přidejte jednu nahrubo nasekanou cibuli. Opečte ji dosklovata a přidejte česnek, římský kmín, mletou papriku, bobkový list, trochu čerstvého chilli, pepř, cukr a vepřové maso nakrájené na větší kostky (cca 5 cm). Společně opékejte, dokud se maso nezatáhne, pak ho podlijte pomerančovou a limetkovou šťávou. Nechte lehce svařit cca 1 minutu a dolijte vodou tak, aby bylo maso celé ponořené. Zakryjte pokličkou a společně duste na malém plameni tak dlouho, dokud se maso nezačne rozpadat. To může trvat 2 až 4 hodiny. Nakonec odstraňte bobkové listy a dosolte podle chuti.
- V pánvi rozpálte dvě lžíce oleje a opečte druhou nahrubo nasekanou cibuli. Přidejte propláchnuté černé fazole, osolte a opepřete. Koriandr rozdělte na listy a stonky. Listy dejte stranou a stonky nasekejte najemno. Přidejte je k fazolím, zastříkněte dvěma čtvrtkami limetky a dejte stranou.
- Dužinu avokáda rozmačkejte s trochou soli a dochuťte šťávou ze dvou čtvrtek limetky. Případně přidejte olivový olej.
- Červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky a chilli papričku nasekejte nadrobno.
- Nasekejte také polovinu množství koriandrových listů a promíchejte je s uvařenou rýží. Tu rozdělte do 4 misek a na ni přidejte černé fazole, dušené vepřové maso natrhané na menší kusy a rozmačkané avokádo. Vše posypejte červenou cibulí, zbylým koriandrem a chilli podle chuti. Podávejte se čtvrtkami limetek, kterými pokrm nakonec zakápnete.