Suroviny
- česnek 15 stroužků
- cibule (středně velké, najemno nakrájené) 3 ks
- limetka (bio, oloupané, zbavené semínek a nakrájené na kostičky) 3 ks
- chilli papričky (najemno nasekané) 3 ks
- olivový olej 2 lžíce
- zelená paprika (najemno nakrájená) 1 ks
- rajčata (zralá, nakrájená na kostičky) 4 ks
- čerstvé oregano (lístky ) 1 malá hrst
- kuřecí vývar 1 litr
- grapefruitová kůra z 1/2 grapefruitu
- grapefruit (šťáva) z 1/2 grapefruitu
- pomerančová kůra z 1/2 pomeranče
- pomerančová šťáva z 1/2 pomeranče
- koriandr (čerstvý, otrhané lístky) 1 hrst
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C, plynovou na stupeň 6. Celé stroužky česneku položte na plech a pečte 15 minut. Poté česnek oloupejte a dejte stranou.
- V misce smíchejte 1 najemno nakrájenou cibuli, nakrájenou dužinu limety, nasekané chilli papričky a dejte stranou.
- V pánvi rozehřejte olej a zbývající cibuli spolu s paprikou smažte doměkka. Přidejte rajčata, oregano, opečený česnek, kuřecí vývar a dle chuti sůl a pepř. Přiveďte k varu, poté plamen stáhněte a vařte zlehka přibližně 12 minut.
- Těsně před podáváním do polévky přidejte kůru a šťávu z grapefruitu, pomeranče a koriandr (ponechejte si pár lístků na ozdobení). Do každé misky naneste několik lžic cibulové směsi a přelijte horkou polévkou. Ozdobte lístky koriandru a ihned podávejte.
Mexická limetová polévka s opečeným česnekem a citrusovými šťávami Zdroj: Citrony a limety