Suroviny
- česnek 15 stroužků
- středně velké cibule, najemno nakrájené 3 ks
- bio limety, oloupané, zbavené semínek a nakrájené na kostičky 3 ks
- chilli papričky, najemno nasekané 3 ks
- olivový olej 2 lžíce
- zelená paprika, najemno nakrájená 1 ks
- zralá rajčata, nakrájená na kostičky 4 ks
- čerstvé lístky oregana 1 malá hrst
- kuřecí vývar 1 litr
- kůra a šťáva z 1/2 grapefruitu
- kůra a šťáva z 1/2 pomeranče
- čerstvý koriandr, otrhané lístky 1 hrst
- mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C, plynovou na stupeň 6. Celé stroužky česneku položte na plech a pečte 15 minut. Poté česnek oloupejte a dejte stranou.
- V misce smíchejte 1 najemno nakrájenou cibuli, nakrájenou dužinu limety, nasekané chilli papričky a dejte stranou.
- V pánvi rozehřejte olej a zbývající cibuli spolu s paprikou smažte doměkka. Přidejte rajčata, oregano, opečený česnek, kuřecí vývar a dle chuti sůl a pepř. Přiveďte k varu, poté plamen stáhněte a vařte zlehka přibližně 12 minut.
- Těsně před podáváním do polévky přidejte kůru a šťávu z grapefruitu, pomeranče a koriandr (ponechejte si pár lístků na ozdobení). Do každé misky naneste několik lžic cibulové směsi a přelijte horkou polévkou. Ozdobte lístky koriandru a ihned podávejte.
Mexická limetová polévka s opečeným česnekem a citrusovými šťávami Zdroj: Citrony a limety