Koláč
- brambory (uvařené ) 200 g
- meruňky 600 g
- polohrubá mouka 250 g
- cukr krupice 100 g
- vejce 1 ks
- máslo 100 g
- tučný tvaroh 250 g
- sůl
Drobenka
- polohrubá mouka 200 g
- máslo 80 g
- cukr krupice 80 g
Postup přípravy
- Na drobenku rozehřejte na pánvičce cukr s máslem a přidejte mouku, dokud nevznikne drolivá směs. Nechte vychladnout.
- Uvařené a vychlazené brambory nastrouhejte najemno a smíchejte s moukou, cukrem, vejcem a změklým máslem. Přidejte špetku soli a vypracujte hladké těsto.
- Těsto naneste na plech s pečicím papírem, potřete ho tvarohem a poklaďte ho vypeckovanými meruňkami.
- Koláč pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů.
- Na posledních 10 minut pečení zasypte připravenou drobenkou.
PRIMA TIP: Nejen do těsta, ale i do bramborové kaše a na bramboráky jsou nejvhodnější volbou brambory varného typu C. Protože mají měkkou dužinu, mají tendenci se rozvařit. Další informace o kvalitě potravin najdete na www.akademiekvality.cz.