akademiekvality.cz

Meruňkový koláč s tvarohem z bramborového těsta

Moje hodnocení
12x

Meruňky jsou známé díky vysokému obsahu antioxidantů a vitaminů. Jestliže přemýšlíte, jak je zužitkovat, a zároveň máte rádi moučníky, zkuste náš recept na koláč. Protože jsou meruňky poměrně kyselé, příjemně je doplňuje vrstva tvarohu. Základem těsta jsou především brambory, tedy zelenina. Takže se vlastně jedná o lehký letní dezert, navíc díky tvarohu obohacený také o bílkoviny.

12 porcí
60 minut

Koláč

Drobenka

Postup přípravy

  1. Na drobenku rozehřejte na pánvičce cukr s máslem a přidejte mouku, dokud nevznikne drolivá směs. Nechte vychladnout.
  2. Uvařené a vychlazené brambory nastrouhejte najemno a smíchejte s moukou, cukrem, vejcem a změklým máslem. Přidejte špetku soli a vypracujte hladké těsto.
  3. Těsto naneste na plech s pečicím papírem, potřete ho tvarohem a poklaďte ho vypeckovanými meruňkami.
  4. Koláč pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů.
  5. Na posledních 10 minut pečení zasypte připravenou drobenkou.

PRIMA TIP: Nejen do těsta, ale i do bramborové kaše a na bramboráky jsou nejvhodnější volbou brambory varného typu C. Protože mají měkkou dužinu, mají tendenci se rozvařit. Další informace o kvalitě potravin najdete na www.akademiekvality.cz.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

akademiekvality.cz


Přečtěte si také

Recepty