Těsto
- máslo 50 g
- mléko 4 lžíce
- med 2 lžíce
- cukr 150 g
- vejce 1 ks
- jedlá soda 1 lžička
- hladká mouka 500 g
Krém
- mléko 600 ml
- vanilkový pudink 2 ks
- cukr (dle vaší chuti)
- máslo 200 g
Na dokončení
- čokoláda na vaření 100 g
- smetana ke šlehání 50 ml
- mandle (nahrubo nasekané mandle nebo pistácie)
Postup přípravy
- Máslo, mléko a med rozpusťte ve vodní lázni. Já tento proces dělám přímo v mém kuchyňském robotu Kenwood Chef XL, na kterém si nastavím teplotu 35 °C, nasadím si nástavec typu „K“ a funguje mi to místo vodní lázně.
- Když je vše rozpuštěné, přidejte cukr, vejce a jedlou sodu a důkladně promíchejte. Čekejte, až se cukr rozpustí (cukr stále rozpouštějte ve vodní lázni nebo v kuchyňském robotu při teplotě 35 °C).
- Poté dejte na vál mouku a tekutou směs do ní postupně zapracujte (pokud pracujete s robotem, stačí mouku nasypat do mísy a nechat chvíli propracovat).
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Z hotového těsta, které nenechávejte odležet v lednici, hned vyválejte 3 placky na pečicí papír (podle velikosti vašeho plechu) a každou pečte cca 4–5 minut na 180 °C. Každá trouba peče trochu jinak, takže je důležité placky hlídat, abyste je nespálili. Placky poté nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte krém. Pudinky uvařte klasicky dle návodu na obalu, jen použijte pouze 0,6 l mléka na dva pudinky.
- Pudink nechte úplně zchladnout a máslo vyndejte z lednice, aby získalo pokojovou teplotu.
- Máslo dejte do mísy od robota a šlehejte 10–15 minut. Za tu dobu zdvojnásobí objem a zesvětlá.
- Poté začnete po lžících přidávat vychladlý pudink a přidejte i lžíci Amaretta. Pokud se vám zdá krém málo sladký, přidejte moučkový cukr podle chuti.
- Krém rozdělte na dvě poloviny. Na plech dejte placku, kterou pomažte polovinou krému. Na krém přiklopte druhou placku, kterou taktéž potřete krémem a přiklopte plackou poslední.
- Teď je důležité nechat vše odležet do druhého dne, aby krém nasákl do placek a ty pak šly dobře nakrájet.
- Druhý den vezměte čokoládu na vaření a rozpusťte ji se smetanou ke šlehání. Čokoládou pak medové řezy polijte a nakonec posypte plátkovými mandlemi nebo nasekanými pistáciemi.
- Nakrájejte na čtverečky, čtyřúhelníky nebo na obdélníky.
Medové řezy s čokoládovou polevou 2 Zdroj: Na skok v kuchyni