Najděte si recept
Reklama
Medailonky z vepřové panenky se šťouchanými bramborami
2–4 porce
do 1 hodiny

Medailonky si můžete připravit pár hodin před pečením. Ušetříte tím čas, který můžete věnovat přípravě svíček na romantický večer ve dvou.
Suroviny (2–4 porce)
- steaky z vepřové panenky, silné asi 5 cm 4 ks (celkem asi 400–500 g)
- Anglická slanina 4 plátky
- sůl a čerstvě namletý pepř
- Olivový olej
Bylinkové máslo:
- Máslo 25 g
- čerstvá bazalka 2 lístky
- čerstvý tymián 1 malá snítka
- Česnek 1/2 stroužku
- Sůl
Šťouchané brambory:
- brambory 400–500 g
- kousek másla
- jarní cibulka 2 ks
- Sůl
Postup
- Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit v osolené vodě doměkka.
- Troubu předehřejte na 150 °C.
- Maso osolte a opepřete, obalte v olivovém oleji. Každý kousek masa obalte v plátku slaniny a převažte provázkem. Do rozpálené pánve nalijte 1–2 lžíce oleje a maso zprudka opečte z všech stran. Bude to trvat asi 5 minut. Poté přendejte na plech anebo spolu s pánví dejte dopéct do trouby na 10–15 minut.
- Máslo promíchejte s nadrobno nasekanými bylinkami a najemno pokrájeným česnekem, a pokud máte čas, nechte ho trochu ztuhnout v lednici.
- Brambory sceďte. Jarní cibulku nakrájejte na slabá kolečka. Ve velkém hrnci zpěňte na oříšku másla cibulku. Přisypte brambory a stáhněte z plotny. Šťouchadlem rozšťouchejte. Podle potřeby dosolte. Pro zjemnění můžete přidat smetanu.
- Na talíř naservírujte přílohu a maso. Pomocí lžiček vytvořte drobné nočky z másla a posaďte je na maso.
PRIMA TIP: Vepřová panenka patří k nejjemnějším a nejlibovějším kouskům z vepřového. Její příprava je velice snadná. Ze široké části můžete připravovat medailonky a špičku, která vám zbyde, nakrájejte například na minutku na pánvi nebo na špízy.
Medailonky z vepřové panenky se šťouchanými bramborami; foto: archiv Pražské řeznictví