Suroviny
- vepřová panenka (silné asi 5 cm) 4 ks (celkem asi 400–500 g)
- anglická slanina 4 plátky
- sůl
- olivový olej
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit v osolené vodě doměkka.
- Troubu předehřejte na 150 °C.
- Maso osolte a opepřete, obalte v olivovém oleji. Každý kousek masa obalte v plátku slaniny a převažte provázkem. Do rozpálené pánve nalijte 1–2 lžíce oleje a maso zprudka opečte z všech stran. Bude to trvat asi 5 minut. Poté přendejte na plech anebo spolu s pánví dejte dopéct do trouby na 10–15 minut.
- Máslo promíchejte s nadrobno nasekanými bylinkami a najemno pokrájeným česnekem, a pokud máte čas, nechte ho trochu ztuhnout v lednici.
- Brambory sceďte. Jarní cibulku nakrájejte na slabá kolečka. Ve velkém hrnci zpěňte na oříšku másla cibulku. Přisypte brambory a stáhněte z plotny. Šťouchadlem rozšťouchejte. Podle potřeby dosolte. Pro zjemnění můžete přidat smetanu.
- Na talíř naservírujte přílohu a maso. Pomocí lžiček vytvořte drobné nočky z másla a posaďte je na maso.