Máslové loupáčky s mákem
Zdroj: Moje nejsladší vzpomínky
Máslové loupáčky s mákem
Zdroj:
Moje nejsladší vzpomínky
Loupák s kakaem vás okamžitě přenese do dětství. Také jste ho snídávali? Postupem let loupáky vytlačily makovky, koláčky, croissanty a mřížky z plundrového těsta, které překypují náplní a různými tvary. Pokud se vám stýská po nekomplikované chuti loupáku, jemném těstě, které parádně nasákne kakao, upečte si ho. Vlastnoručně stočený bude stejně nejlepší!
Postup přípravy
-
Do mísy prosejte mouku, promíchejte ji s 25 g cukru a solí a uprostřed udělejte důlek. Mléko ohřejte s vodou, aby bylo vlažné a vlijte do připraveného důlku. Přisypte zbylý cukr, rozdrobte navrch droždí, posypte 1 lžící mouky a lehce droždí rozmíchejte na kaši. Nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.
-
Mezitím rozehřejte máslo. Přilijte ho k vzešlému droždí a uhněťte hladké nelepivé těsto, v robotu s nástavcem hnětací hák to trvá zhruba 5 minut, ručně asi 10 minut. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte 1 hodinu kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
-
Vykynuté těsto vyklopte na mírně pomoučenou plochu a rozdělte ho na 12 kousků. Každý rozválejte do oválu dlouhého 20–25 cm a zabalte od delší strany do tvaru rohlíčku. Jemně stočte špičky do středu a loupáky skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte je čistou utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
-
Troubu předehřejte na 200 °C. Vejce prošlehejte vidličkou a potřete jím vykynuté loupáky. Posypte je mákem a pečte v rozehřáté troubě 20–25 minut dozlatova.
Máslové loupáčky s mákem
Zdroj: Moje nejsladší vzpomínky
Máslové loupáčky s mákem
Zdroj:
Moje nejsladší vzpomínky