Barbora Gorecká

Máslové loupáčky s mákem

Moje hodnocení
12x

Loupák s kakaem vás okamžitě přenese do dětství. Také jste ho snídávali? Postupem let loupáky vytlačily makovky, koláčky, croissanty a mřížky z plundrového těsta, které překypují náplní a různými tvary. Pokud se vám stýská po nekomplikované chuti loupáku, jemném těstě, které parádně nasákne kakao, upečte si ho. Vlastnoručně stočený bude stejně nejlepší!

12 porcí
120 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Do mísy prosejte mouku, promíchejte ji s 25 g cukru a solí a uprostřed udělejte důlek. Mléko ohřejte s vodou, aby bylo vlažné a vlijte do připraveného důlku. Přisypte zbylý cukr, rozdrobte navrch droždí, posypte 1 lžící mouky a lehce droždí rozmíchejte na kaši. Nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.
  2. Mezitím rozehřejte máslo. Přilijte ho k vzešlému droždí a uhněťte hladké nelepivé těsto, v robotu s nástavcem hnětací hák to trvá zhruba 5 minut, ručně asi 10 minut. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte 1 hodinu kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
  3. Vykynuté těsto vyklopte na mírně pomoučenou plochu a rozdělte ho na 12 kousků. Každý rozválejte do oválu dlouhého 20–25 cm a zabalte od delší strany do tvaru rohlíčku. Jemně stočte špičky do středu a loupáky skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte je čistou utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
  4. Troubu předehřejte na 200 °C. Vejce prošlehejte vidličkou a potřete jím vykynuté loupáky. Posypte je mákem a pečte v rozehřáté troubě 20–25 minut dozlatova.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Barbora Gorecká

Máma peče doma Barbora Gorecká

Máma peče doma alias Bára je amatérská kuchařka a pekařka, která ráda s láskou vaří a peče, pro své nejbližší.

Zdravotní sestra, která miluje svou práci, i když někdy si říká, jestli se neminula povoláním. Miluje dobré jídlo, dobré víno a její blog je zaměřený hlavně na pečení. Miluje českou klasiku, ale ráda peče i netradiční dezerty. Ty nejlepší najdete i v její kuchařce Moje nejsladší vzpomínky.


Přečtěte si také

Recepty