reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Máslové loupáčky s mákem
Autor: Moje nejsladší vzpomínky Máslové loupáčky s mákem

Máslové loupáčky s mákem

Hodnoceno: 5x
Loupák s kakaem vás okamžitě přenese do dětství. Také jste ho snídávali? Postupem let loupáky vytlačily makovky, koláčky, croissanty a mřížky z plundrového těsta, které překypují náplní a různými tvary. Pokud se vám stýská po nekomplikované chuti loupáku, jemném těstě, které parádně nasákne kakao, upečte si ho. Vlastnoručně stočený bude stejně nejlepší!
nad 2 hodiny
12 porcí

reklama

Suroviny (12 porcí)

Postup

  1. Do mísy prosejte mouku, promíchejte ji s 25 g cukru a solí a uprostřed udělejte důlek. Mléko ohřejte s vodou, aby bylo vlažné a vlijte do připraveného důlku. Přisypte zbylý cukr, rozdrobte navrch droždí, posypte 1 lžící mouky a lehce droždí rozmíchejte na kaši. Nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut. 
  2. Mezitím rozehřejte máslo. Přilijte ho k vzešlému droždí a uhněťte hladké nelepivé těsto, v robotu s nástavcem hnětací hák to trvá zhruba 5 minut, ručně asi 10 minut. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte 1 hodinu kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem. 
  3. Vykynuté těsto vyklopte na mírně pomoučenou plochu a rozdělte ho na 12 kousků. Každý rozválejte do oválu dlouhého 20–25 cm a zabalte od delší strany do tvaru rohlíčku. Jemně stočte špičky do středu a loupáky skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte je čistou utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout. 
  4. Troubu předehřejte na 200 °C. Vejce prošlehejte vidličkou a potřete jím vykynuté loupáky. Posypte je mákem a pečte v rozehřáté troubě 20–25 minut dozlatova. 
Máslové loupáčky s mákem
Autor: Moje nejsladší vzpomínky Máslové loupáčky s mákem

reklama

Moje nejsladší vzpomínky
Barbora Gorecká / Máma peče doma

Blogerka Bára pracuje jako zdravotní sestra a vychovává s manželem dvě děti. Od roku 2016 se o své neotřelé recepty převážně ze sezonních surovin dělí na blogu Máma peče doma. Letos v létě dopsala svoji první kuchařku plnou sladkostí - 77 receptů od jara do Vánoc. Tradiční i inovativní dobroty vypadají nádherně a jejich chuť vás vrátí do dětství, když babička po obědě položila na stůl upečenou buchtu.

Mamapecedoma.com

Související témata: loupáky , mák , Sladké , Česká kuchyně