Najděte si recept
Na co máte chuť?

Máslové loupáčky s mákem
Loupák s kakaem vás okamžitě přenese do dětství. Také jste ho snídávali? Postupem let loupáky vytlačily makovky, koláčky, croissanty a mřížky z plundrového těsta, které překypují náplní a různými tvary. Pokud se vám stýská po nekomplikované chuti loupáku, jemném těstě, které parádně nasákne kakao, upečte si ho. Vlastnoručně stočený bude stejně nejlepší!
nad 2 hodiny
12 porcí
Suroviny (12 porcí)
- hladká mouka 500 g
- cukr krupice 80 g
- sůl 1 špetka
- mléko 100 ml
- voda 180 ml
- čerstvé droždí 21 g (1/2 kostky)
- máslo 30 g
- vejce na potření 1 ks
- celý mák na posypání
- hladká mouka na podsypání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Do mísy prosejte mouku, promíchejte ji s 25 g cukru a solí a uprostřed udělejte důlek. Mléko ohřejte s vodou, aby bylo vlažné a vlijte do připraveného důlku. Přisypte zbylý cukr, rozdrobte navrch droždí, posypte 1 lžící mouky a lehce droždí rozmíchejte na kaši. Nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.
- Mezitím rozehřejte máslo. Přilijte ho k vzešlému droždí a uhněťte hladké nelepivé těsto, v robotu s nástavcem hnětací hák to trvá zhruba 5 minut, ručně asi 10 minut. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte 1 hodinu kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto vyklopte na mírně pomoučenou plochu a rozdělte ho na 12 kousků. Každý rozválejte do oválu dlouhého 20–25 cm a zabalte od delší strany do tvaru rohlíčku. Jemně stočte špičky do středu a loupáky skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte je čistou utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Vejce prošlehejte vidličkou a potřete jím vykynuté loupáky. Posypte je mákem a pečte v rozehřáté troubě 20–25 minut dozlatova.
Moje nejsladší vzpomínky
Blogerka Bára pracuje jako zdravotní sestra a vychovává s manželem dvě děti. Od roku 2016 se o své neotřelé recepty převážně ze sezonních surovin dělí na blogu Máma peče doma. Letos v létě dopsala svoji první kuchařku plnou sladkostí - 77 receptů od jara do Vánoc. Tradiční i inovativní dobroty vypadají nádherně a jejich chuť vás vrátí do dětství, když babička po obědě položila na stůl upečenou buchtu.