Suroviny
- hladká mouka 500 g
- cukr krupice 80 g
- mléko 100 ml
- voda 180 ml
- droždí (čerstvé ) 21 g (1/2 kostky)
- máslo 30 g
- vejce (na potření) 1 ks
- mák (celý,na posypání)
- hladká mouka (na podsypání)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Do mísy prosejte mouku, promíchejte ji s 25 g cukru a solí a uprostřed udělejte důlek. Mléko ohřejte s vodou, aby bylo vlažné a vlijte do připraveného důlku. Přisypte zbylý cukr, rozdrobte navrch droždí, posypte 1 lžící mouky a lehce droždí rozmíchejte na kaši. Nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.
- Mezitím rozehřejte máslo. Přilijte ho k vzešlému droždí a uhněťte hladké nelepivé těsto, v robotu s nástavcem hnětací hák to trvá zhruba 5 minut, ručně asi 10 minut. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte 1 hodinu kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto vyklopte na mírně pomoučenou plochu a rozdělte ho na 12 kousků. Každý rozválejte do oválu dlouhého 20–25 cm a zabalte od delší strany do tvaru rohlíčku. Jemně stočte špičky do středu a loupáky skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte je čistou utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Vejce prošlehejte vidličkou a potřete jím vykynuté loupáky. Posypte je mákem a pečte v rozehřáté troubě 20–25 minut dozlatova.
Máslové loupáčky s mákem Zdroj: Moje nejsladší vzpomínky