Makovec

Moje hodnocení
0x

Makové dezerty nás baví: ve sladkých koláčích, buchtách i v legendárním makovci. Tak si pojďte o víkendu trochu zapéct. :)

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

  • změklé máslo 100 g
  • vejce 3 ks
  • cukr krupice 160 g
  • mletý mák 200 g
  • hladká mouka 200 g
  • prášek do pečiva bez fosfátů 1 balení
  • plnotučné mléko 350–370 ml
  • přírodní vanilkový extrakt 1 lžíce

Postup přípravy

  1. Pokud budete používat větší plech, zdvojnásobte ingredience. Máslo, vejce a mléko vyndejte z lednice 2 hodiny před pečením.
  2. Mouku, mák a prášek do pečiva smíchejte v míse a dobře promíchejte. Malý plech s vyšším okrajem či zapékací mísu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170 °C.
  3. Máslo šlehejte asi 5 minut samotné na vyšší stupeň, dokud nezbělá a nenabyde na objemu. Poté asi natřikrát přisypte cukr a šlehejte asi 10 minut do pěnové konzistence.
  4. Nyní postupně zašlehávejte vejce a přidejte také vanilku. Vždy řádně zašlehejte jedno vejce a až pak přidejte další. Směs může chvíli vypadat, že se srazí, ale nebojte, stálým šleháním se zase spojí.
  5. Do takto připravené směsi už jen pomocí stěrky nebo na nejnižší stupeň vmíchejte mouku s mákem a přilévejte při tom mléko.
  6. Těsto nalijte na plech a pečte v troubě cca 20 minut. Důležité je, abyste makovec nevysušili, proto ho hlídejte a hned, jak bude špejle po zapíchnutí čistá, ho vyndejte a nechte vychladnout.
  7. Makovec můžete například pomazat nějakou domácí zavařeninou (kamarádce jsem ho mazala svými domácími povidly) nebo vyšlehat 150 g chlazeného mascarpone se 70 ml chlazené smetany (případně i s trochou moučkového cukru) a ozdobit pomocí zdobicího sáčku jako vidíte na fotkách.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook


Přečtěte si také

Recepty