Suroviny
- máslo (změklé ) 100 g
- vejce 3 ks
- cukr krupice 160 g
- mletý mák 200 g
- hladká mouka 200 g
- prášek do pečiva (bez fosfátů) 1 balení
- plnotučné mléko 350–370 ml
- vanilkový extrakt (přírodní ) 1 lžíce
Postup přípravy
- Pokud budete používat větší plech, zdvojnásobte ingredience. Máslo, vejce a mléko vyndejte z lednice 2 hodiny před pečením.
- Mouku, mák a prášek do pečiva smíchejte v míse a dobře promíchejte. Malý plech s vyšším okrajem či zapékací mísu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170 °C.
- Máslo šlehejte asi 5 minut samotné na vyšší stupeň, dokud nezbělá a nenabyde na objemu. Poté asi natřikrát přisypte cukr a šlehejte asi 10 minut do pěnové konzistence.
- Nyní postupně zašlehávejte vejce a přidejte také vanilku. Vždy řádně zašlehejte jedno vejce a až pak přidejte další. Směs může chvíli vypadat, že se srazí, ale nebojte, stálým šleháním se zase spojí.
- Do takto připravené směsi už jen pomocí stěrky nebo na nejnižší stupeň vmíchejte mouku s mákem a přilévejte při tom mléko.
- Těsto nalijte na plech a pečte v troubě cca 20 minut. Důležité je, abyste makovec nevysušili, proto ho hlídejte a hned, jak bude špejle po zapíchnutí čistá, ho vyndejte a nechte vychladnout.
- Makovec můžete například pomazat nějakou domácí zavařeninou (kamarádce jsem ho mazala svými domácími povidly) nebo vyšlehat 150 g chlazeného mascarpone se 70 ml chlazené smetany (případně i s trochou moučkového cukru) a ozdobit pomocí zdobicího sáčku jako vidíte na fotkách.
Makovec 2 Zdroj: Cat & Cook