Najděte si recept
Na co máte chuť?

Makovec
Suroviny
- změklé máslo 100 g
- vejce 3 ks
- cukr krupice 160 g
- mletý mák 200 g
- hladká mouka 200 g
- prášek do pečiva bez fosfátů 1 balení
- plnotučné mléko 350–370 ml
- přírodní vanilkový extrakt 1 lžíce
Postup
- Pokud budete používat větší plech, zdvojnásobte ingredience. Máslo, vejce a mléko vyndejte z lednice 2 hodiny před pečením.
- Mouku, mák a prášek do pečiva smíchejte v míse a dobře promíchejte. Malý plech s vyšším okrajem či zapékací mísu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170 °C.
- Máslo šlehejte asi 5 minut samotné na vyšší stupeň, dokud nezbělá a nenabyde na objemu. Poté asi natřikrát přisypte cukr a šlehejte asi 10 minut do pěnové konzistence.
- Nyní postupně zašlehávejte vejce a přidejte také vanilku. Vždy řádně zašlehejte jedno vejce a až pak přidejte další. Směs může chvíli vypadat, že se srazí, ale nebojte, stálým šleháním se zase spojí.
- Do takto připravené směsi už jen pomocí stěrky nebo na nejnižší stupeň vmíchejte mouku s mákem a přilévejte při tom mléko.
- Těsto nalijte na plech a pečte v troubě cca 20 minut. Důležité je, abyste makovec nevysušili, proto ho hlídejte a hned, jak bude špejle po zapíchnutí čistá, ho vyndejte a nechte vychladnout.
- Makovec můžete například pomazat nějakou domácí zavařeninou (kamarádce jsem ho mazala svými domácími povidly) nebo vyšlehat 150 g chlazeného mascarpone se 70 ml chlazené smetany (případně i s trochou moučkového cukru) a ozdobit pomocí zdobicího sáčku jako vidíte na fotkách.
Cat & Cook kuchařka
70 receptů, kterých se už nikdy nebudete bát!
Do své první kuchařky jsem chtěla zaznamenat především jídla, která miluji. Vybrala jsem pro vás převážně tradiční recepty z celého světa, kterých se lidé často bojí. Odrazovat můžou například hůře dostupné, či neznámé suroviny nebo dlouhý postup. Tomu jsem v kuchařce jednoduše předešla tím, že jsem všechny netradiční suroviny popsala, poradila vám, kde je sehnat, a ty nejsložitější postupy jsem nafotila krok za krokem.
Kuchařka Cat&Cook by vás v neposlední řadě měla naučit základním návykům v kuchyni, jako je například používání vývaru na vaření krémových polévek a omáček nebo využití digitálního teploměru při přípravě mas a různých dezertů. Dále vám ve své knize vysvětluji různé kuchařské názvy a poukazuji na kuchařské náčiní, které by se vám mohlo hodit.
Více info o knize, eshop a spoustu dalších receptů najdete na www.catandcook.cz.