Najděte si recept
Na co máte chuť?

Makové loupáky
Nikdo nám to zkrátka nerozmluví, domácí pečivo je opravdu parádní! Tyto loupáky si navíc můžete dát jen tak, nebo třeba s poctivou porcí domácí marmelády.
do 1 hodiny
Suroviny
- hladká mouka (pšeničná, případně hladká špaldová) 500 g
- mléko 300 ml
- máslo 50 g
- cukr 100 g
- sůl 1/2 lžičky
- čerstvé droždí 20 g (nebo pytlíček sušeného)
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Do mísy si odvažte mouku, přidejte cukr, dále přidejte sůl a nasypte sušené droždí (v případě použití čerstvého droždí tak nechte vzejít kvásek).
- Do odměrky si nalijte mléko a ohřejte ho, přidejte máslo a nalijte do mísy.
- Důkladně uhněťte. Nechte přikryté kynout cca 30 minut, až těsto zdvojnásobí objem.
- Poté těsto rozválejte na tlustý kruh a rozřízněte jako pizzu na 8 kousků.
- Každý kousek rozválejte na ovál a srolujte. Důležité je u každého přehybu do těsta zabořit prsty, aby se spojilo a nebyl uvnitř poté šnek. Konec zamotejte pod loupák, aby na něm jakoby seděl a při pečení se nerozmotal.
- Nechte na plechu přikryté utěrkou ještě tak 10 minut dokynout.
- Každý loupák potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mákem. Pro zvýraznění chuti můžete posypat i krystalovým cukrem.
- Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C 10–15 minut.
- Nechte na mřížce vychladnout, rozřízněte a podávejte s máslem a třeba marmeládou. Tak jsou nejlepší.
Smooth & cooking
Ze začátku jsem si založila internetový zápisník, kam jsem zapisovala recepty pro mé přátele. Ale po roce ho začali sledovat i další lidé, tak jsem se rozhodla koupit si doménu a začít opravdu blogovat. Přidala jsem tomu duši a hlavně zapojila i můj osobní život. Do všech receptů přidávám hlavně kus sebe a obrovskou dávku úsměvu a elánu.
Můj blog Smoothcooking.cz je souhrn jednoduchých a rychlých receptů, které zvládne i úplný začátečník. Je proložen složitějšími recepty pro ty, kteří chtějí strávit u plotny i několik hodin. Najdete zde sladké, slané, ale i nápoje a smoothie.
Popisuji tipy, triky, inspiraci na to, jak být lepší kuchařkou či kuchařem, dále doporučené restaurace, ingredience a vybavení a food akce.