Makové loupáky
Zdroj: Smoothcooking.cz
Makové loupáky
Zdroj:
Smoothcooking.cz
Nikdo nám to zkrátka nerozmluví, domácí pečivo je opravdu parádní! Tyto loupáky si navíc můžete dát jen tak, nebo třeba s poctivou porcí domácí marmelády.
Postup přípravy
-
Do mísy si odvažte mouku, přidejte cukr, dále přidejte sůl a nasypte sušené droždí (v případě použití čerstvého droždí tak nechte vzejít kvásek).
-
Do odměrky si nalijte mléko a ohřejte ho, přidejte máslo a nalijte do mísy.
-
Důkladně uhněťte. Nechte přikryté kynout cca 30 minut, až těsto zdvojnásobí objem.
-
Poté těsto rozválejte na tlustý kruh a rozřízněte jako pizzu na 8 kousků.
-
Každý kousek rozválejte na ovál a srolujte. Důležité je u každého přehybu do těsta zabořit prsty, aby se spojilo a nebyl uvnitř poté šnek. Konec zamotejte pod loupák, aby na něm jakoby seděl a při pečení se nerozmotal.
-
Nechte na plechu přikryté utěrkou ještě tak 10 minut dokynout.
-
Každý loupák potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mákem. Pro zvýraznění chuti můžete posypat i krystalovým cukrem.
-
Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C 10–15 minut.
-
Nechte na mřížce vychladnout, rozřízněte a podávejte s máslem a třeba marmeládou. Tak jsou nejlepší.
Makové loupáky 2
Zdroj: Smoothcooking.cz
Makové loupáky 2
Zdroj:
Smoothcooking.cz