Suroviny
Postup přípravy
- Do mísy si odvažte mouku, přidejte cukr, dále přidejte sůl a nasypte sušené droždí (v případě použití čerstvého droždí tak nechte vzejít kvásek).
- Do odměrky si nalijte mléko a ohřejte ho, přidejte máslo a nalijte do mísy.
- Důkladně uhněťte. Nechte přikryté kynout cca 30 minut, až těsto zdvojnásobí objem.
- Poté těsto rozválejte na tlustý kruh a rozřízněte jako pizzu na 8 kousků.
- Každý kousek rozválejte na ovál a srolujte. Důležité je u každého přehybu do těsta zabořit prsty, aby se spojilo a nebyl uvnitř poté šnek. Konec zamotejte pod loupák, aby na něm jakoby seděl a při pečení se nerozmotal.
- Nechte na plechu přikryté utěrkou ještě tak 10 minut dokynout.
- Každý loupák potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mákem. Pro zvýraznění chuti můžete posypat i krystalovým cukrem.
- Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C 10–15 minut.
- Nechte na mřížce vychladnout, rozřízněte a podávejte s máslem a třeba marmeládou. Tak jsou nejlepší.
Makové loupáky 2 Zdroj: Smoothcooking.cz