Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Lívanečky s banánem, jogurtem a granolou podle Josefa Maršálka
Koho oslovit jiného s tipem na sladkou tečku než cukráře Josefa Maršálka? Bezlepkové lívanečky můžou jíst i malé děti, těm větším je posypte domácí granolou. Té vyrobte raději mnohem víc, okamžitě se stane oblíbenou snídaní či svačinou.
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
Lívance:
- zralé banány 2 ks
- vejce 2 ks
- ovesné vločky 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- mletá skořice 1 špetka
- olivový olej nebo přepuštěné máslo 2 lžíce
Granola:
- jemné ovesné vločky 100 g
- med 2 lžíce
- máslo 1 lžíce
- směs libovolných ořechů 50 g
- mletá skořice 1 špetka
K podávání:
- bílý jogurt 100 g
- maliny nebo jiné ovoce 100 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Začněte přípravou granoly. Všechny suroviny dejte do pánve a na mírném stupni za stálého míchání opečte dozlatova. Odstavte a nechte zchladnout.
- Banány oloupejte, nakrájejte na plátky a rozmačkejte je vidličkou na kaši. Přidejte vejce a dobře rozmíchejte. Vmíchejte vločky, sůl a skořici. Pánev lehce vymažte olejem nebo ghí, rozehřejte ji, snižte teplotu, lžící dejte na pánev kopeček těsta, mírně ho rozetřete a opékejte z obou stran dozlatova, zhruba 1 minutu z každé.
- Lívanečky potřete jogurtem, posypte malinami a křupavou granolou.
Emma a šéfkuchaři
Jak přivést děti zpátky k české kuchyni a pořádnému jídlu? Novinářka Kateřina Černá si kladla stejnou otázku, a tak oslovila známé české šéfkuchaře, aby společně s náctiletou Emmou vymysleli zajímavá jídla, která si dají s chutí děti, teenageři i dospělí. Šéfkuchaři sáhli po svých osvědčených dobrotách a výsledkem je barevná kniha plná receptů a tipů od Jana Punčocháře, Marka Fichtnera, Filipa Sajlera, Hanky Zemanové a dalších. Jednoduchá menu zvládnou i začátečníci, a tak se kniha hodí nejen pro rodiče, ale i pro jejich potomky.
Vydala Mladá fronta.