reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
Lahodný sedmikráskový sirup
Autor: archiv Labeta Lahodný sedmikráskový sirup

Lahodný sedmikráskový sirup

Hodnoceno: 1x
Chcete si připravit domácí sirup? Výbornou volbou jsou v takovém případě sedmikrásky. Sirup z nich můžete použít klasicky do vody a udělat si šťávu, ale hodí se i při slazení nebo na dozdobení zmrzliny, lívanců, palačinek a podobně.
do 1 hodiny

reklama

PRIMA TIP: U konzervování dbejte vždy na čistotu sklenic. Víčka se mohou pro bezpečnější konzervaci uvnitř potřít čistým alkoholem. Pokud máte chemicky ošetřený citrón a chcete jej použít i s kůrou, nejprve ho vložte na čtvrt hodinky do vody s octem.

reklama

Postup

  1. Sedmikrásky (květy bez stonků) jen lehce propláchněte, ať je zbavíte případných broučků.
  2. Vložte je do hrnce, sklenice nebo jiné dostatečně veliké nádoby a zalijte převařenou horkou vodou.
  3. Přidejte na plátky nakrájený citrón, pokud máte v BIO kvalitě, můžete ho nechat i s kůrou (což ale trošku zvedne hořkost, kterou eliminujete právě oloupáním kůry).
  4. Takto nechte sedmikrásky 24 hodin louhovat. Druhý den vodu ze sedmikrásek sceďte do hrnce, ideálně přes plátýnko, ale poslouží i hustý cedník, přidejte cukr a kyselinu citrónovou.
  5. Vařte na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne houstnout. Poté můžete plnit do čistých a vyvařených lahví, které následně pro zakonzervování otočte na 10 minut dnem vzhůru.

*čím více dáte vody, tím déle se sirup bude svařovat, ale květy musí být zcela ponořeny
**množství cukru záleží zcela na vaší chuti (nad 600 g už bude u sirupu ale převládat chuť cukru, sedmikrásky moc výraznou chuť nemají, tak ať ji nepřebijete (část cukru můžete nahradit BIO třtinovým želírovacím cukrem např. od značky Labeta, sirup pak bude hustější)

Lahodný sedmikráskový sirup
Autor: archiv Labeta Lahodný sedmikráskový sirup

reklama

reklama