Suroviny
- sedmikrásky (sedmikráskové květy) 500 ks
- voda (převařená horká ) 750–1000 ml*
- cukr 400–800 g**
- citron (chemicky neošetřený nebo omytý octovou vodou) 1 ks
- kyselina citrónová (např. Labeta) 1 vrchovatá lžička
PRIMA TIP: U konzervování dbejte vždy na čistotu sklenic. Víčka se mohou pro bezpečnější konzervaci uvnitř potřít čistým alkoholem. Pokud máte chemicky ošetřený citrón a chcete jej použít i s kůrou, nejprve ho vložte na čtvrt hodinky do vody s octem.
Postup přípravy
- Sedmikrásky (květy bez stonků) jen lehce propláchněte, ať je zbavíte případných broučků.
- Vložte je do hrnce, sklenice nebo jiné dostatečně veliké nádoby a zalijte převařenou horkou vodou.
- Přidejte na plátky nakrájený citrón, pokud máte v BIO kvalitě, můžete ho nechat i s kůrou (což ale trošku zvedne hořkost, kterou eliminujete právě oloupáním kůry).
- Takto nechte sedmikrásky 24 hodin louhovat. Druhý den vodu ze sedmikrásek sceďte do hrnce, ideálně přes plátýnko, ale poslouží i hustý cedník, přidejte cukr a kyselinu citrónovou.
- Vařte na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne houstnout. Poté můžete plnit do čistých a vyvařených lahví, které následně pro zakonzervování otočte na 10 minut dnem vzhůru.
*čím více dáte vody, tím déle se sirup bude svařovat, ale květy musí být zcela ponořeny**množství cukru záleží zcela na vaší chuti (nad 600 g už bude u sirupu ale převládat chuť cukru, sedmikrásky moc výraznou chuť nemají, tak ať ji nepřebijete (část cukru můžete nahradit BIO třtinovým želírovacím cukrem např. od značky Labeta, sirup pak bude hustější)