Suroviny
- sedmikrásky (sedmikráskové květy) 500 ks
- voda (převařená horká ) 750–1000 ml*
- cukr 400–800 g**
- citron (chemicky neošetřený nebo omytý octovou vodou) 1 ks
- kyselina citrónová (např. Labeta) 1 vrchovatá lžička
PRIMA TIP: U konzervování dbejte vždy na čistotu sklenic. Víčka se mohou pro bezpečnější konzervaci uvnitř potřít čistým alkoholem. Pokud máte chemicky ošetřený citrón a chcete jej použít i s kůrou, nejprve ho vložte na čtvrt hodinky do vody s octem.
Postup přípravy
- Sedmikrásky (květy bez stonků) jen lehce propláchněte, ať je zbavíte případných broučků.
- Vložte je do hrnce, sklenice nebo jiné dostatečně veliké nádoby a zalijte převařenou horkou vodou.
- Přidejte na plátky nakrájený citrón, pokud máte v BIO kvalitě, můžete ho nechat i s kůrou (což ale trošku zvedne hořkost, kterou eliminujete právě oloupáním kůry).
- Takto nechte sedmikrásky 24 hodin louhovat. Druhý den vodu ze sedmikrásek sceďte do hrnce, ideálně přes plátýnko, ale poslouží i hustý cedník, přidejte cukr a kyselinu citrónovou.
- Vařte na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne houstnout. Poté můžete plnit do čistých a vyvařených lahví, které následně pro zakonzervování otočte na 10 minut dnem vzhůru.
*čím více dáte vody, tím déle se sirup bude svařovat, ale květy musí být zcela ponořeny**množství cukru záleží zcela na vaší chuti (nad 600 g už bude u sirupu ale převládat chuť cukru, sedmikrásky moc výraznou chuť nemají, tak ať ji nepřebijete (část cukru můžete nahradit BIO třtinovým želírovacím cukrem např. od značky Labeta, sirup pak bude hustější)
Lahodný sedmikráskový sirup 1 Zdroj: archiv Labeta