Češka z Česka

Kynuté staročeské řepánky s mletým mákem

Moje hodnocení
7x

Už jste někdy zkusili staročeské řepánky? Jsou sice na přípravu časově náročnější, to uznáváme, ale ten výsledek! Navíc spojení červené řepy a máku funguje skvěle. Upečte si o víkendu poctivý kynutý moučník.

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

Náplň

Postup přípravy

  1. Do hluboké mísy prosejte mouku, přidejte cukr a sůl. Promíchejte a do důlku rozdrobte droždí, které zalijte vlažným mlékem (ne moc teplým, jinak by těsto nevykynulo – při správné teplotě udržíte v mléce prst).
  2. Dejte vzejít na teplé místo. TIP: Ve varné konvici uvařte vodu, vlijte ji do nádoby, kterou vložte na dno trouby. Na mřížku položte mísu s kváskem a nechte v pootevřené troubě vykynout. Trvá to asi 15 minut.
  3. Než těsto vykyne, připravte náplň. Uvařenou řepu oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte. V mléce a troše rumu uvařte mák a smíchejte jej s řepou.
  4. Vykynuté těsto rozválejte na tenký obdélníkový plát a po celé ploše ho potřete náplní.
  5. Těsto s náplní srolujte, nakrájejte na dvanáct stejných kousků a vyskládejte vedle sebe do vymazané zapékací formy nebo pekáčku.
  6. Pečte ve vyhřáté troubě na 190 °C dozlatova, tedy asi 40 minut.
  7. Ještě teplé řepánky pomažte rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem.

PRIMA TIP: Místo klasického moučkového cukru můžete použít vanilkový moučkový. Ideálně domácí, který má lepší aroma.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Češka z Česka

Jana Jakusová Češka z Česka

Na blogu Češka z Česka, který tvoří Jana Jakusová, najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v naší zemi, místní suroviny, využití bylin, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…

www.ceskazceska.cz

• facebook @ceskazceska.cz

• Instagram @ceskazceska.cz


Přečtěte si také

Recepty