Suroviny
- hladká mouka 500 g
- cukr 50 g
- máslo 100 g + 20 g na potření
- mléko 300 ml
- vejce 1 ks
- droždí 30 g
- citronová kůra (z chemicky neošetřeného ) z 1 citronu
- sůl 1 špetka
Náplň
- červená řepa (středně velká vařená ) 3 ks
- mletý mák 100 g
- mléko 8 lžic
- moučkový cukr 2 lžíce
- rum
Postup přípravy
- Do hluboké mísy prosejte mouku, přidejte cukr a sůl. Promíchejte a do důlku rozdrobte droždí, které zalijte vlažným mlékem (ne moc teplým, jinak by těsto nevykynulo – při správné teplotě udržíte v mléce prst).
- Dejte vzejít na teplé místo. TIP: Ve varné konvici uvařte vodu, vlijte ji do nádoby, kterou vložte na dno trouby. Na mřížku položte mísu s kváskem a nechte v pootevřené troubě vykynout. Trvá to asi 15 minut.
- Než těsto vykyne, připravte náplň. Uvařenou řepu oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte. V mléce a troše rumu uvařte mák a smíchejte jej s řepou.
- Vykynuté těsto rozválejte na tenký obdélníkový plát a po celé ploše ho potřete náplní.
- Těsto s náplní srolujte, nakrájejte na dvanáct stejných kousků a vyskládejte vedle sebe do vymazané zapékací formy nebo pekáčku.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 190 °C dozlatova, tedy asi 40 minut.
- Ještě teplé řepánky pomažte rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Místo klasického moučkového cukru můžete použít vanilkový moučkový. Ideálně domácí, který má lepší aroma.
Kynuté staročeské řepánky s mletým mákem 2