Najděte si recept
Na co máte chuť?

Květákový burger
Hamburgery jsou prostě v módě. Ty domácí jsou plné dobrých surovin a získávají tak post zdravého fast foodu. A což teprve ty zeleninové!
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
- malý květák rozdělený na růžičky 1 ks (200 g)
- konzervované bílé fazole, scezené 140 g
- čerstvá strouhanka na zahuštění
- vyzrálý sýr typu čedar nebo kaškaval 140 g
- hladkolistá petržel, nakrájená 2 lžíce
- nastrouhaný muškátový oříšek
- kůra z 1 citrónu
- opražené nasekané lískové oříšky 1 lžíce
- sůl a pepř
- Bílek 1 ks
- rostlinný olej 2 lžíce
- listy salátu
- nakrájené rajče
- hamburgerové žemle
Cibulové čatní:
- Máslo 50 g
- červená cibule, nakrájená na tenké plátky 4 ks
- červený vinný ocet 150 ml
- rozinky, nadrobno nakrájené 2 lžíce
- vláčný přírodní cukr 2 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Květákové růžičky vařte v páře doměkka asi 8 minut. Nechte je vychladnout a mezitím si připravte čatní.
- Nakrájenou cibuli vsypte do kastrolu na rozehřáté máslo a trochu osolte. Smažte asi 20 minut, až cibule zvláční a začne karamelizovat. Přidejte zbylé přísady a dochuťte.
- Fazole nahrubo rozmixujte, přidejte k nim květák a znovu rozmixujte, ale nemixujte příliš, směs by byla matlavá. V misce promíchejte s částí strouhanky, polovinou nastrouhaného čedaru, petrželkou, muškátem, citronovou kůrou a oříšky. Osolte, opepřete, vytvarujte placičky (bude jich asi 6).
- Bílek lehce prošlehejte v misce, do druhé si dejte zbylou strouhanku. Placičky potírejte bílkem, obalte ve strouhance a smažte na středním plameni na rozehřátém oleji dozlatova, asi 4 minuty z každé strany. Navrch položte plátky zbylého čedaru a nechte je trochu natavit.
- Hamburgery vložte do listů salátu spolu s kolečkem rajčete a podávejte s cibulovým čatní. Můžete je samozřejmě podávat i v hamburgerových žemlích nebo s nasucho opečeným pečivem.
Květákový burger, foto: Johana Pošová