Květákové steaky s tahini dipem

Moje hodnocení
8x

Když se řekne slovo steak, určitě si představíte pořádný flák hovězího masa. Víte ale, že i ze zeleniny si můžete připravit chutné kousky? Třeba právě květák je ideální na přípravu květákových steaků, ze kterých se vám budou sbíhat sliny ještě předtím, než je naservírujete na talíř. A tahini dip všemu dodá parádní šmrnc.

2 porce
30 minut

Květáková steak

  • květák 1 ks
  • ghí máslo 3 lžíce
  • česnek 1 stroužek
  • kůra z ½ citronu
  • sůl, pepř

Tahini jogurt

  • hustý řecký jogurt 200 g
  • tahini 1 lžíce
  • šťáva z ½ citronu
  • cibule 1/2 ks
  • sůl, pepř, chilli

K podávání

  • piniové oříšky
  • koriandr

Postup přípravy

  1. Rozpalte troubu na 200 °C.
  2. Z jednoho květáku udělejte dva květákové steaky. Důležitý je první řez, aby květákový steak držel pohromadě.
  3. Ten udělejte přesně v půlce. Následně odkrojte z každé půlky cca 2–3 cm plátky. Plátky pomažte trochou olivového oleje, abyste je mohli bohatě osolit a opepřit.
  4. Na velké pánvi, kterou můžete dát do trouby, rozpalte ghí máslo, přidejte plátky česneku a květák. Během smažení květák ještě posypete kůrou z citronu.
  5. Z každé strany smažte 4–5 minut. Následně dejte do trouby dopéct na 10 minut.
  6. Zatímco se květák peče, připravte si dresing. Cibulku nakrájejte na slabé plátky a osmažte ji dozlatova.
  7. V malé misce smíchejte cca 200 g řeckého jogurtu s 1 lžící tahini, šťávou z 1/2 citronu, solí a pepřem.
  8. Na závěr na malé pánvi opražte ještě hrst piniových ořechů.
  9. Na talíř umístěte květákový steak. Na něj dejte ochucený jogurt, pokapte vše olivovým olejem a navrch ještě přihoďte ořechy a listy koriandru.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

P&G Foodies

P&G Foodies P&G Foodies

Blog www.PGfoodies.com jsme začali psát po návratu z Anglie, kde jsme žili téměř celý rok. Díky strávenému času po boku kamarádky a šéfkuchařky Saimy Khan jsme začali vnímat jídlo úplně v jiných rozměrech. Začali jsme si ho užívat a naučili jsme se zpracovat zeleninu tak, že bez ní už nemůžeme být. Zároveň myslíme na to, aby jídlo i krásně vypadalo. Pomáhá to totiž k tomu, aby se naše rodina nebála něco "zdravějšího" ochutnat. Vyřadili jsme z jídelníčku lepek, rafinovaný cukr a snížili jsme příjem mléčných produktů, moc nám to vyhovuje a o tento způsob vaření se na blogu chceme podělit.

Vytvořili jsme si i vlastní e-shop www.honestmarket.cz s produkty, které nesmějí u nás v kuchyni chybět.


Přečtěte si také

Recepty