Květáková steak
- květák 1 ks
- přepuštěné máslo (ghí) 3 lžíce
- česnek 1 stroužek
- citronová kůra z 1/2 citronu
- sůl
- pepř
Tahini jogurt
- řecký jogurt (hustý ) 200 g
- sezamová pasta tahini 1 lžíce
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- cibule 1/2 ks
- chilli
- pepř
- sůl
K podávání
Postup přípravy
- Rozpalte troubu na 200 °C.
- Z jednoho květáku udělejte dva květákové steaky. Důležitý je první řez, aby květákový steak držel pohromadě.
- Ten udělejte přesně v půlce. Následně odkrojte z každé půlky cca 2–3 cm plátky. Plátky pomažte trochou olivového oleje, abyste je mohli bohatě osolit a opepřit.
- Na velké pánvi, kterou můžete dát do trouby, rozpalte ghí máslo, přidejte plátky česneku a květák. Během smažení květák ještě posypete kůrou z citronu.
- Z každé strany smažte 4–5 minut. Následně dejte do trouby dopéct na 10 minut.
- Zatímco se květák peče, připravte si dresing. Cibulku nakrájejte na slabé plátky a osmažte ji dozlatova.
- V malé misce smíchejte cca 200 g řeckého jogurtu s 1 lžící tahini, šťávou z 1/2 citronu, solí a pepřem.
- Na závěr na malé pánvi opražte ještě hrst piniových ořechů.
- Na talíř umístěte květákový steak. Na něj dejte ochucený jogurt, pokapte vše olivovým olejem a navrch ještě přihoďte ořechy a listy koriandru.
Květákové steaky s tahini dipem 2 Zdroj: P&G Foodies