Suroviny
- javorový sirup 30 g
- kurkuma (mletá ) 1 lžička
- smetana ke šlehání (33 %) 600 ml
- kondenzované mléko 397 g
- sušenky (karamelové,k podávání) 4 ks
Postup přípravy
- Javorový sirup s kurkumou jemně zahřejte na malé pánvi. Stačí pár minut, aby se chutě promísily. Nechte zchladnout.
- Do velké mísy nalijte smetanu a kondenzované mléko a šlehejte 5 minut do ztuhnutí.
- Do krému vmíchejte javorový sirup a kurkumu, přesuňte směs do vhodné nádoby, zakryjte potravinářskou fólií a uložte do mrazáku. Nechte ztuhnout přes noc.
- Před podáváním dejte na 15–20 minut do lednice. Rozdělte ji do misek a posypte drcenými sušenkami.
Kurkuma
Kořen kurkumovníku dlouhého roste ve většině tropických oblastí a tvoří nedílnou součást indické a čínské kuchyně. Obsahuje výrazný žlutý pigment, který se používá k obarvení pokrmů, průmyslově zpracovávaných potravin i rouch buddhistických mnichů. Můžete jím nahradit šafrán, ale má zemitou, pikantní a lehce peprnou chuť, která působí nasládle. Je součástí kari směsí a marockého koření ras el hanout, používá se i samotná – sušená v prášku nebo čerstvá strouhaná či krájená na plátky. Působí blahodárně na organismus – jako silný antioxidant i proti Alzheimerově chorobě. Ájurvéda doporučuje kurkumový čaj na dlouhověkost.