Kurkumová zmrzlina s javorovým sirupem

Moje hodnocení
8x

Smetanová zmrzlina září jako slunce a voní jako maminčina náruč, sladce po mléce, medu a oříškách. Výrazný javorový sirup báječně obohatí hebkou zmrzlinu. Díky vyššímu podílu tuku ji nemusíte pravidelně promíchávat, zmrzne za pár hodin v mrazáku.

1 porce
30 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Javorový sirup s kurkumou jemně zahřejte na malé pánvi. Stačí pár minut, aby se chutě promísily. Nechte zchladnout.
  2. Do velké mísy nalijte smetanu a kondenzované mléko a šlehejte 5 minut do ztuhnutí.
  3. Do krému vmíchejte javorový sirup a kurkumu, přesuňte směs do vhodné nádoby, zakryjte potravinářskou fólií a uložte do mrazáku. Nechte ztuhnout přes noc.
  4. Před podáváním dejte na 15–20 minut do lednice. Rozdělte ji do misek a posypte drcenými sušenkami.

Kurkuma

Kořen kurkumovníku dlouhého roste ve většině tropických oblastí a tvoří nedílnou součást indické a čínské kuchyně. Obsahuje výrazný žlutý pigment, který se používá k obarvení pokrmů, průmyslově zpracovávaných potravin i rouch buddhistických mnichů. Můžete jím nahradit šafrán, ale má zemitou, pikantní a lehce peprnou chuť, která působí nasládle. Je součástí kari směsí a marockého koření ras el hanout, používá se i samotná – sušená v prášku nebo čerstvá strouhaná či krájená na plátky. Působí blahodárně na organismus – jako silný antioxidant i proti Alzheimerově chorobě. Ájurvéda doporučuje kurkumový čaj na dlouhověkost.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty