návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Kurkumová zmrzlina s javorovým sirupem

Hodnoceno: 2x
1 litr porce
do 30 minut
Kurkumová zmrzlina s javorovým sirupem
Autor: Kurkumová kuchařka Kurkumová zmrzlina s javorovým sirupem
Smetanová zmrzlina září jako slunce a voní jako maminčina náruč, sladce po mléce, medu a oříškách. Výrazný javorový sirup báječně obohatí hebkou zmrzlinu. Díky vyššímu podílu tuku ji nemusíte pravidelně promíchávat, zmrzne za pár hodin v mrazáku.

Postup

  1. Javorový sirup s kurkumou jemně zahřejte na malé pánvi. Stačí pár minut, aby se chutě promísily. Nechte zchladnout. 
  2. Do velké mísy nalijte smetanu a kondenzované mléko a šlehejte 5 minut do ztuhnutí. 
  3. Do krému vmíchejte javorový sirup a kurkumu, přesuňte směs do vhodné nádoby, zakryjte potravinářskou fólií a uložte do mrazáku. Nechte ztuhnout přes noc. 
  4. Před podáváním dejte na 15–20 minut do lednice. Rozdělte ji do misek a posypte drcenými sušenkami. 

Kurkuma

Kořen kurkumovníku dlouhého roste ve většině tropických oblastí a tvoří nedílnou součást indické a čínské kuchyně. Obsahuje výrazný žlutý pigment, který se používá k obarvení pokrmů, průmyslově zpracovávaných potravin i rouch buddhistických mnichů. Můžete jím nahradit šafrán, ale má zemitou, pikantní a lehce peprnou chuť, která působí nasládle. Je součástí kari směsí a marockého koření ras el hanout, používá se i samotná – sušená v prášku nebo čerstvá strouhaná či krájená na plátky. Působí blahodárně na organismus – jako silný antioxidant i proti Alzheimerově chorobě. Ájurvéda doporučuje kurkumový čaj na dlouhověkost. 

Kurkumová zmrzlina s javorovým sirupem
Autor: Kurkumová kuchařka Kurkumová zmrzlina s javorovým sirupem

Kurkumová kuchařka

Kurkuma, považovaná za nejúčinnější přírodní lék proti otokům, se již po staletí využívá v tradiční čínské a indické medicíně. Nejnovější studie poukazují na protirakovinné vlastnosti kurkumy a na efekt, který má v léčbě zánětlivých onemocnění střev, Crohnovy choroby a revmatické artritidy. Pomáhá zlepšovat funkci jater a srdce, snižuje cholesterol a pomáhá jako prevence Alzheimerovy choroby.
Tato kniha je plná kurkumových receptů, a to od toniků a čajů, přes polévky, kari a saláty, až po zmrzlinu.
Vydalo nakladatelství CZ PRess.
Související témata: zmrzlina , kurkuma , Sladké