Kate McMillan

Kuřecí křídla tandoori s citronovo-jogurtovou omáčkou

Moje hodnocení
4x

Typické indické jídlo zdomácnělo v Evropě díky Britům. Příjemně pálivé voňavé šťavnaté kuře připravovali místní v oválných pecích tandoor, ve kterých teplota dosahovala téměř 500 °C a maso tak bylo hotové během chviličky. Speciální pec si Angličané domů přivézt nemohli, a tak si nechali od indických kuchařů namíchat originální směs koření na kuřecí tandoori a exotické jídlo tak získalo chytlavý název. Podávejte ho s pečenými bramborami nakrájenými na kostičky, které můžete namáčet do jogurtové omáčky, a zelným salátem.

4 porce
60 minut
indická

Suroviny

  • plnotučný bílý jogurt 370 g
  • rajčatový protlak 1 lžíce
  • čerstvě vymačkaná citronová šťáva 1 lžíce
  • směs koření garam masala 2 lžičky
  • mletá kurkuma 1 lžička
  • kajenský pepř 1/4 lžičky
  • kuřecí křídla 1,5 kg
  • olivový olej 2 lžíce
  • chemicky neošetřený citron 1 ks
  • nasekaný čerstvý koriandr 1 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Polovinu jogurtu promíchejte s rajčatovým protlakem, citronovou šťávou, kořením garam masala, 1 lžičkou soli, kurkumou a kajenským pepřem.
  2. Ostrým nožem oddělte všechny tři části křídla a špičky vyhoďte. Křídla vložte do připravené jogurtové směsi, zakryjte je potravinářskou fólií a nechte alespoň 30 minut marinovat v lednici.
  3. Troubu nastavte na program grilování a předehřejte na vysokou teplotu, nejméně 220 °C. Plech vyložte alobalem, potřete ho olejem a vyskládejte vedle sebe kuřecí křídla. Grilujte je 8 minut, vyjměte, křídla otočte a grilujte 8 minut i z druhé strany.
  4. Na omáčku promíchejte zbylý jogurt, šťávu a strouhanou kůru z 1 citronu a koriandr, promíchejte, osolte a opepřete a podávejte s grilovanými křídly.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kate McMillan

Knihy Omega Kate McMillan

Nejoblíbenější maso, po němž saháme prakticky kdykoliv. A tohle je praktická příručka, která kdykoliv poradí, co s ním, když už nám docházejí nápady. Padesátka hlavních jídel, příloh i salátů, jídel na víkend, na párty nebo pro dva, chytré triky, které práci ještě víc usnadní, nápady, tipy – prostě arzenál pro všechny, kdo kuře zařazují do jídelníčku občas nebo by ho nejraději jedli pořád.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty