Suroviny
- kuře 1 ks (nebo 4 kuřecí stehna)
- kyselejší jablka 3 ks
- Česnek 3 stroužky
- Cibule 2 ks
- slanina podle chuti
- Máslo přiměřeně (na pokrytí kuřete)
- kmín
- Sůl
Recept
Kuře à la bažant
Pokud se vám už klasické nedělní kuře přejedlo, zkuste ho připravit jako bažanta. Kombinace koření a výsledné chuti se hodí i při přípravě divoké kachničky.
Postup přípravy
- Kuře očistěte, umyjte a naporcujte. Předehřejte troubu na 180 °C.
- Do pekáče vložte naporcované kuře, osolte ho, přidejte kmín, prolisovaný česnek a rozložte na něj plátky másla.
- Nakrájejte slaninu na kousky a přidejte ke kuřeti a na kuře. Umyjte jablka, zbavte je jádřinců, nakrájejte na kousky a přidejte ke kuřeti. Stejně tak cibuli. Kuře podlijte vodou nebo vývarem a vložte do trouby.
- Kuře po staročesku při pečení průběžně polévejte vodou, ve které se peče, příp. podle potřeby vodu přidávejte. Nepřilévejte moc, aby se kuře nevařilo, ale peklo do zlatava. Spíše dávejte méně a potom přidávejte.
- Upečené kuře vyndejte z trouby a vidličkou rozmačkejte jablka s cibulí, vytvoří se výborný sós!