Suroviny
- rostlinný nebo olivový olej 1 lžíce
- cibule, oloupaná a nakrájená 1 ks
- zelená paprika, nakrájená 1/2 ks
- česnek 3 stroužky
- mleté maso (s převahou hovězího) 750 g
- bílé víno 75 ml
- konzervovaná krájená rajčata 400 g
- voda 120 ml
- rajčatový protlak 60 g
- plněné olivy, nakrájené na plátky 1 hrst
- rozinky 1 hrst
- sušené oregano 1 lžička
- mletý římský kmín 1 lžička
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V silnostěnném kastrolu rozehřejte olej. Vsypte cibuli, papriku a česnek. Za pravidelného promíchávání smažte, až zelenina zvláční a rozvoní se.
- Přidejte maso a opékejte ho za rozmělňování vařečkou asi 4 až 5 minut, až trochu zhnědne. (Pustí-li maso hodně tuku, odeberte ho a použijte jinak).
- Přidejte rajčata a vařte, až změknou, rozmačkávejte je přitom vařečkou. Vlijte víno, vodu a přidejte protlak. Dobře promíchejte a uveďte do varu. Vmíchejte olivy, rozinky, oregano a římský kmín.
- Snižte příkon a směs vařte 15 až 20 minut, až zhoustne. Osolte ji a opepřete. Picadillo podávejte horké, hodí se k němu čerstvé pečivo i třeba rýže.
Kubánské picadillo Zdroj: Marek Kučera