Krém
- karotka (mladá ) 600 g
- cibule 1 ks
- česnek 3 stroužky
- zázvor 10 g
- červená curry pasta 20 g
- kuřecí vývar (lze použít vodu z vaření knedlíčků) 2 litry
- olej
- sůl
Nočky
- kuřecí prsa 250 g
- smetana 200 ml
- vejce 1 ks
- sójová omáčka 1 lžíce
- koriandr (lístky, nasekané) 1 lžíce
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 lžíce
- sezamový olej 1 lžíce
- sůl
Na ozdobu
- koriandr (čerstvý )
- chilli papričky (červená )
Postup přípravy
- Na rozpáleném oleji opečte dozlatova nakrájenou cibuli a karotku. Přidejte kari pastu, drcený česnek, nastrouhaný zázvor a vše lehce orestujte. Zalijte vývarem, přidejte stonky koriandru a vařte do změknutí karotky.
- Následně rozmixujte do hladkého krému.
- Kuřecí prsa nakrájená na malé kousky rozmixujte najemno se smetanou a vejcem. Přidejte koriandr, petržel, sezamový olej a sůl.
- Ze vzniklé směsi tvarujte pomocí dvou lžic noky, které přímo vkládejte do vařicí osolené vody. Vařte asi 5 minut.
- Karotkový krém podávejte s kuřecími nočky, ozdobený lístky koriandru a chilli papričkou.
Tip sommeliera: „Mladá karotka má jedinečný chuťový charakter. Ke krému z ní připravenému se skvěle hodí Bohemia Sekt Prestige rosé brut. Je suchý, s ovocným aroma a jemná pikantní kyselinka příjemně ladí s kořením, které polévka obsahuje,“ říká sommelier Petr Mašek.